Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΠΛΑΝΗΣ ΚΟΡΥΦΩΣΗ: ΚΑΘΕΤΩΣ ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.


          ΠΛΑΝΗΣ ΚΟΡΥΦΩΣΗ: ΚΑΘΕΤΩΣ ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.   




·        Ακόμη και με μείωση του Ελληνικού χρέους στο ήμισυ,                         και του επιτοκίου στο 1,0%, η Ελληνική οικονομία,                                 στα πλαίσια του όποιου μνημονίου δεν είναι βιώσιμη,                    επειδή έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, κατάστρεψαν το                     παραγωγικό δυναμικό της  χώρας’’.

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ:

       Τονίζουμε ότι δεν προφητεύουμε, ούτε διεκδικούμε το αλάθητο. Απλά μελετάμε, διαπιστώνουμε που υπάρχουν ακόμη περιθώρια περικοπών και αποφαινόμαστε,  ‘’εκεί θα γίνουν περικοπές’’.

       Διαπιστώνουμε ποσοτικά τα ταμειακά κενά των δημοσιονομικών μας μεγεθών και αποφαινόμαστε,  ‘’τόσο θα είναι το ποσό των περικοπών.‘’

       Θα είμαστε σύντομοι και παροτρύνουμε τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να μάθουν περισσότερα, να διαβάσουν το άρθρο μας, ‘’ Γ’ ΕΓΩ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΣ ‘’. Διαπραγματεύεται, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που προβλέπουμε ότι θα ληφθούν, και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να βγει η Ελλάδα από τον λαβύρινθο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που ταχύτατα εξελίσσεται σε εθνική κρίση.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Β’ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ:

       1: Την σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τις δόσεις των δανείων και τα δημοσιονομικά έσοδα από φόρους και πρωτίστως από ιδιωτικοποιήσεις. Από τα έσοδα του λογαριασμού αυτού, εξοφλούνται κατά  προτεραιότητα, τα τοκοχρεολύσια των δανείων, και  εξ’ υπολοίπου ικανοποιούνται οι ανάγκες του Ελληνικού κράτους.

       Επειδή  λίγα περισσεύουν, για αυτό το Ελληνικό κράτος υποχρηματοδοτείται, υπολειτουργεί και διαλύεται. Η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει προσχωρήσει στο κίνημα  δεν πληρώνω , δηλαδή αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, τους  προμηθευτές της κ.λ.π., εκτός βέβαια από τους εργάτες του Έθνους, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους.

       Υπάρχει η παντελώς ψευδής πληροφορία, ότι η Ελληνική δικαιοσύνη, θα διατάξει σύλληψη υπουργών της κυβέρνησης, με την κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αφού βέβαια πρώτα η Βουλή αναγάγει το αδίκημα ‘’ δεν πληρώνω ‘’, σε κακουργηματική πράξη.

       2: Η τριμερής διακυβέρνηση των Αθηνών πρότεινε και έγινε αποδεκτό από την ΤΡΟΪΚΑ, ότι ,  σε περίπτωση που τα πραγματικά δημοσιονομικά μεγέθη αποκλίνουν των στόχων επί τρείς συνεχώς μήνες, τότε αυτόματα θα λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα από την κυβέρνηση των Αθηνών, χωρίς την ανάγκη νέας διαπραγμάτευσης.

       3: Η ευθύνη λήψης των διορθωτικών μέτρων, βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση των Αθηνών.

       Οι συζητήσεις που γίνονται με την ΤΡΟΪΚΑ, περιορίζονται αποκλειστικά,

·         Στον προσδιορισμό της απόκλισης μεταξύ στόχων και πραγματοποιήσεων, τις οποίες το Υπ. Οικονομικών, κατά σύστημα παρουσιάζει υπερβολικά ευνοϊκές. Αυτονόητη η αντίδραση της ΤΡΟΪΚΑΣ, η οποία προτιμά να συζητά με βάση τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι με τα επικοινωνιακά στοιχεία του Υπ. Οικονομικών.

·         Στην προσδοκώμενη ποσοτική απόδοση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση των Αθηνών. Η ΤΡΟΪΚΑ υποστηρίζει ότι οι προσδοκίες του κ. Στουρνάρα είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Τελικά συμφωνείται η κλιμάκωση χρονικά, της ανακοίνωσης των νέων μέτρων.

ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ:

       1: Επειδή η ύφεση προβλέπεται να συνεχιστεί το ίδιο έντονη και το 2014, για αυτό τα έσοδα που συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος, πχ ΦΠΑ,  ΦΟΡΟΣ ΕΙΟΔΗΜΑΤΟΣ κ.λ.π., προβλέπεται να μειωθούν. Παρά ταύτα θα αυξηθεί σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, για λόγους που αναφέρονται κατωτέρω. 

       2: Η εφαρμογή του αξιώματος ‘’ δεν πληρώνω ‘’ θα συνεχιστεί, έχει όμως περιορισμένες δυνατότητες  αυξημένης εξοικονόμησης δαπανών. Τα χρέη του κράτους προς τους προμηθευτές του και από επιστρεφόμενους φόρους, έχουν προσεγγίσει τα πάνω όρια τους. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις  για να αποφύγουν την χρεοκοπία, τα μαζεύουν και φεύγουν για άλλους τόπους, ‘’ ρίχνοντας πέτρα πίσω τους ‘’, όπως λέει και ο λαός.

Πάνω σε όλα αυτά,  τα προαπαιτούμενα για τον ποσοτικό προσδιορισμό της απόδοσης των προτεινομένων από τους από εδώ νέων μέτρων, υπήρξαν έντονες συζητήσεις και διαξιφισμοί, των από εδώ με τους από εκεί, και οι διαπραγματεύσεις φάνηκε να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

       3:  Τότε ο αξιότιμος Υπουργός επί των οικονομικών,  ως ο από μηχανής θεός της Ελλάδος, όρθιος αναφώνησε. ‘’ Ιδιωτικοποιήσεις, θα επισπεύσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ‘’,  Οι ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ, μόλις συνήρθαν από την αναπάντεχη δήλωση του κ. Υπουργού, και πεισματάρηδες όπως είναι,  είπαν στους από εδώ …σκληρά διαπραγματευόμενους.

‘’ Ναι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά αν επισπεύσετε υπέρμετρα θα σας τα πάρουν μισοτιμής’’.   Τότε  οι από εδώ με μια φωνή αναφώνησαν

‘’ Μισοτιμής ή όχι, εμείς θα τα πουλήσουμε και θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, έναντι των έντιμων δανειστών μας. Και με εντονότερη φωνή όλοι μαζί και όρθιοι,

  ΕΥΡΩ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ, ΕΥΡΩ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ, ΕΥΡΩ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ.

       Σαστισμένοι οι ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ από την αποφασιστικότητα και την πιστότητα των από εδώ, αλληλοκοιτάχτηκαν, είπαν κάτι μεταξύ τους στα Αραμαϊκά και ζήτησαν 10λεπτη διακοπή για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα. Αποσύρθηκαν σε σύσκεψη, έβγαλαν καταλόγους, έκαναν υπολογισμούς και ο πρώτος αποφάνθηκε. ITS OKEY. Μετά ο δεύτερος συμπλήρωσε,  YES, ITS OKEY. Ο τρίτος ο καρμίρης του ΔΝΤ είπε στους άλλους.YES, IT’S OKEY FOR THE NEXT TWO YEARS, AND AFTER THAT WHOT!  Τότε όλοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους, χαμογέλασαν πονηρά και συμφώνησαν

AFTER TWO YEARS, THE PROBLEM BELONG, EXCLUSIVELY TO THEM.

Επανήλθαν στην αίθουσα των σκληρών διαπραγματεύσεων και οι από εκεί είπαν στους από εδώ.

                    YES IT’S OKEY, WE HAVE AGREEMENT.

            Αμέσως βγήκε άσπρος καπνός από την τσιμινιέρα της αίθουσας των σκληρών διαπραγματεύσεων. Τον είδαν οι κράχτες και αμέσως διέδωσαν σε όλη την χώρα την ευχάριστη είδηση,

ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

       Αγαπητοί αναγνώστες, συγνώμη για το σκωπτικό ύφος, αλλά στη χώρα μας έχουν ξεπεραστεί από πολλούς και κατά πολύ τα όρια της γελοιότητας. Η άλλη επιλογή του σχολιογράφου είναι η επικίνδυνη σκληρή κριτική, που είναι και εν πολλοίς ακατανόητη.

       Κυρίες και κύριοι, η συμφωνία είναι κλιστεί εδώ κα μήνες και προβλέπει την μαζική ιδιωτικοποίηση της κρατικής και της ιδιωτικής περιουσίας Ελλήνων πολιτών. Ναι και της ιδιωτικής και αφήστε τις γκρίνιες γιατί πάντα ελέγχω τον λόγο μου.

       ΝΑΙ, ιδιωτικοποιούνται και τα ιδιωτικά. Δίπλα στα κόκκινα δάνεια τοποθετούνται οι κόκκινοι φόροι, και αγκαλιασμένα οδηγούνται σε κατασχέσεις και εκπλειστηριασμούς. Το τίμημα κατατίθεται στον ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ, από τον οποίο εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα τα δάνεια.

ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ:

       1: Το ύψος του κρατικού χρέους τον Ιούνιο του 2013, κατά το Υπ. Οικονομικών, ήταν 321,4 δις ευρώ. Όπως αποδείχτηκε σε αναρτημένο άρθρο μας με τίτλο ‘’ψευδεπίγραφη η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών’’ , τα 45,0 δις. της ανακεφαλαιοποίησης, δεν περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν χρέος. Άρα το σύνολο του χρέους ανέρχεται σε 366 δις ευρώ, έναντι 368 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2011.

       Με επιτόκιο 1,5%, και το δάνειο εξοφλούμενο σε 40 ίσες ετήσιες δόσεις, η συνολική επιβάρυνση της Ελληνικής οικονομίας, υπολογίζεται σε 490 δις ευρώ ή        12 247 εκ. ευρώ ετησίως.

       Επειδή οι δόσεις του δανείου λήγουν μέσα στο 2014, έπεται ότι μετά την ημερομηνία αυτή, θα πρέπει να επιτευχθεί ετήσιο πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 12,5 δις ευρώ το ελάχιστο. Με πολλαπλασιαστή εισοδήματος (0,5-1,5)  η διαρροή αυτή πόρων προς το εξωτερικό μειώνει το εθνικό εισόδημα, από 4,2% έως και 12,6%.

Εάν το χρέος αποσβεστεί κατά το ήμισυ, και το επιτόκιο μειωθεί στο 1,0%, τότε η συνολική επιβάρυνση της οικονομίας μειώνεται στα 223,0 δις ευρώ και οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις, μειώνονται στα 5,6 δις. .Η μειωτική επίδραση επί του εισοδήματος μειώνεται στο μείον 1,9% έως μείον 5,7%.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΒΑΘΙΑΣ ΥΦΕΣΗΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. 

2: Το ύψος των τοκοχρεολυσίων  το Β’ εξάμηνο του 2013 και το έτος 2014, ανέρχεται σε 37,2 δις. ευρώ. Το ύψος των υπολοίπων δόσεων του δανείου, ανέρχεται σε 27,5 δις ευρώ. Άρα υπάρχει ταμειακό κενό για το επόμενο 18μηνο, μέχρι τέλος του 2014,    9,7 δις ευρώ το οποίο πρέπει να καλυφθεί από νέα μέτρα.

Για να περιοριστεί η ανάγκη για ισόποσα μέτρα περικοπών (λιτότητας), θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις 9,0 δις ευρώ για να μειωθεί το απαιτούμενο ποσό των περικοπών στα 2,7 δις ευρώ. (στο Α’ εξάμηνο 2013, έγιναν ιδιωτικοποιήσεις 2,0 δις περίπου).

Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εδώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το πρωτογενές έλλειμμα  το πρώτο 9μηνο του 2013, είναι αρνητικό κατά 3,3 δις., και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 5,0 δις. μέχρι το τέλος του έτους.

     Άρα για το 18μηνο Ιουνίου 2013 και του έτους 2014, η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετα 5,5-6,0 δις. για να χρηματοδοτήσει τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους. Για να καλυφθούν και οι ανάγκες αυτές, θα πρέπει εντός του 2013 να ληφθούν εσπευσμένα μέτρα λιτότητας, ΚΑΘΕΤΩΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, ύψους 8,3-8,7 δις ευρώ.

Επειδή η ΤΡΟΪΚΑ ενδιαφέρεται να καλύψει την εξυπηρέτηση των δανείων, μέχρι και το 2014 που λήγουν οι δόσεις του δανείου, επειδή επίκεινται οι επώδυνες ευρωεκλογές, και επειδή θεωρεί ως εφικτό ύψος ιδιωτικοποιήσεων τα 6,5 δις ευρώ, προβλέπεται να συμφωνήσει στην λήψη καθέτως οριζοντίων μέτρων λιτότητας, ύψους 3,0 δις ευρώ, έναντι των  10,8- 11,5 δις, που είναι τα απαιτούμενα μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με τις παραδοχές της ΤΡΟΪΚΑΣ.

Αυτό είναι το ύψος των μέτρων που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, με αυτό το ύψος θα οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές, και βάσει αυτού του ύψους μέτρων, τα ΜΜΠ θα επιδοθούν σε Πύρρειο αγώνα, να πείσουν τους χορτάτους ότι η σθεναρή, άκαμπτη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την ΤΡΟΪΚΑ, στεύθηκε με απόλυτη επιτυχία. Νενικήκαμε, νενικήκαμε, νενικήκαμε θα αλαλάζουν νυχτομερής , τα ΜΜΠ.

Βέβαια θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, πως θα καλυφθούν τα υπόλοιπα     7,8- 8,5 δις ευρώ. Τα 2,0 δις θα καλυφθούν από το κυβερνητικό κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, Δηλαδή θα σταματήσει η εξόφληση χρεών και επιστροφή  φόρων. Αν όλα πάνε καλά με τις εκλογές, του Μαΐου, τότε τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων ύψους 10,0 δις. ευρώ περίπου.,

Είτε πάνε καλά είτε όχι οι εκλογές, δέον να θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στο 2014, μετά τον Μάιο, το πρώτο θύμα του μνημονίου θα είναι τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία.

3: Και μετά το 2014;

     Τότε δεν θα έχουμε δόσεις δανείου. Δεν θα έχουμε Κρατική περιουσία να ιδιωτικοποιήσουμε, Δεν θα έχουμε αμοιβές να περικόψουμε, εργαζόμενους να απολύσουμε, φόρους να εισπράξουμε, δαπάνες να περικόψουμε.

     Τότε θα κλιθούν οι έχοντες και κατέχοντες να βγάλουν την Ελλάδα από τα οικονομικά της  αδιέξοδα, και οι δικαστές με βάσει τον νόμο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης θα κλιθούν να δικάσουν και να καταδικάσουν. Οι ένοπλες δυνάμεις θα κλιθούν να απελευθερώσουν την χώρα από τις Βόρειο- Ευρωπαϊκές δυνάμεις κατοχής, και με αυταπάρνηση να προστατεύσουν την εθνική μας ανεξαρτησία. Οι μάζες θα ικανοποιούν την πείνα τους τρώγοντας …εκδίκηση,  και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος. Κλείνοντας θεωρώ χρήσιμο  απλά να αναφέρω  μια σοφή λαϊκή ρήση.

ΌΠΟΙΟΣ  ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΚΚΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΠΕΦΤΕΙ ΜΕΣΑ Ο ΙΔΙΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: