Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ο ΠΡΩΤΟΣ, ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Από την απολογία του Σωκράτη ενώπιο του Δικαστηρίου, που τον καταδίκασε σε θάνατο γιατί εισήγαγε καινά Δαιμόνια (καινούργιους  Θεούς).

 

…….. Σε ΄όλη αυτή την περίοδο , η ζωή στην πόλη έχει γίνει πιο δύσκολη για όλους. Οι οικονομικές δυσχέρειες και οι κίνδυνοι που συνοδεύουν τον πόλεμο, οι λοιμοί και οι εχθρικές επιδρομές έχουν πλήξει σκληρά τον πληθυσμό. Πως να υπάρχει πίστη στους προστάτες Θεούς της πόλης, όταν η πόλη αυτή έχει ταπεινωθεί; Γιατί να κουράζονται δουλεύοντας στα εργαστήρια και στα χωράφια, όταν η συγκομιδή θα πυρπολυθεί και τα φορτωμένα καράβια θα βυθιστούν;  Τι αξία μπορούν να έχουν οι εξηγήσεις που δίνει η επιστήμη όταν δεν μπορεί να βρεθεί κανένα αποτελεσματικό φάρμακο που θα γιατρέψει τους άρρωστους και τους πληγωμένους.

Και έπειτα πως μπορεί κανείς να έχει εκτίμηση στους περίεργους αυτούς δραματουργούς, όπως ο Ευριπίδης, που προβάλλουν τα πιο παράλογα αισθήματα, όπως το πάθος μιας μητέρας που σκοτώνει τα παιδιά της, Τους ανόσιους έρωτες ανάμεσα σε αδελφούς, γονείς και συγγενείς, την μυστικιστική τρέλα τω Βακχίδων που ξεσκίζουν το σώμα ενός άτυχου νέου; Και ακόμα πιο σεβασμό μπορούν να απαιτούν οι φιλόσοφοι αυτή που χλευάζουν τις παλαιές αρετές, που διδάσκουν στους νέους- να περιφρονούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, που διακηρύσσουν ότι είναι θεμιτό να χρησιμοποιεί κανείς όλα τα μέσα για να φτάσει στην εξουσία, από την διαφθορά ως τα προπαγανδιστικά ψέματα, από την πρόκληση ως την τρομοκρατία; Αυτοί οι πολυτάλαντοι μακρυμάλληδες, οι μεθυσμένοι από κρασί, τραγούδια και γυναίκες, δεν είναι μήπως εκείνοι ( η χρυσή νεολαία) που βεβήλωσε τα αγάλματα του Ερμή το 415, Ακρωτηριάζοντας  τα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: