Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕΝ ΛΑΛΟΥΝ ΨΕΜΑΤΑ

 

Αποφάσισα να αυξήσω την επισκεψιμότητα του δικού μου  BLOCK axentrika25, και να γράψω για αυτά που έρχονται τροχάδην και που θα επηρεάσουν δυσμενέστατα την οικονομική ζωή  όλων των Ευρωπαίων  και κυρίως εμάς  τους Έλληνες.

 Μια μικρή μόνο αναφορά στο παρελθόν μας. Τα μνημόνια που κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα, είναι γεννήματα  μιας καταστροφικής  οικονομικής πολιτικής που μετέτρεψε ολόκληρο το δημόσιο χρέος που ήταν εσωτερικό χρέος σε δραχμές,  σε εξωτερικό χρέος σε ευρώ, με υψηλότατα επιτόκια, έτσι για να τιμωρήσουν οι  Ευρωπαίοι  σταυροφόροι την Ελλάδα. Τα κεφάλαια που απελευθερώθηκαν στο εσωτερικό διοχετεύθηκαν στο χρηματιστήριο ( το Ελληνικό χρηματιστήριο ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το αντίστοιχο χρηματιστήριο του Λονδίνου) και διά του χρηματιστηρίου διέρρευσαν στο εξωτερικό εις χείρας των διεθνών συστηματικών επενδυτών.

 Στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει συμπιεστεί, εκβιαστεί και συληθεί από εταίρους ο οικονομικός πλούτος της, όσο η Ελλάδα. Η ζημιά που υπέστη η πατρίδα μας ανταγωνίζεται την αντίστοιχη ζημιά που υπέστη η Κωνσταντινούπολη από τους Σταυροφόρους το 1200. Πολύ φοβάμαι, ότι χωρίς τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Τουρκία, η ζημιά για την σημερινή Ελλάδα θα ήταν μεγαλύτερη από ότι ήταν στην Κωνσταντινούπολη.  Μόνο που η σημερινή ζημιά είναι μετρήσιμη.

Με την άποψη ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται προχωρώ στο ΘΕΜΑ ΜΑΣ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε την Ευρώπη και ασφαλώς και την Ελλάδα, σε υιοθέτηση πολιτικών που συνεπάγονται ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ κόστος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα ήδη βιώνουμε μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, από 1,5% ετησίως περίπου σε 4.5% και υπάρχει και συνέχεια. Ακόμη λόγω της κρίσης στην αγορά καυσίμων, αυξήθηκαν οι ανάγκες μας σε δανεισμό τουλάχιστον κατά 20%.  

Για να κατανοηθεί το πρόβλημα και επειδή θα ακολουθήσει συγκριτική ανάλυση των δεδομένων ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, Την ΠΡΟ πολέμου περίοδο την ονομάζουμε ΟΜΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, και την ΜΕΤΑ την έναρξη του πολέμου την ονομάζουμε ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.

 

 

ΟΜΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2%

1: Με επιτόκιο 2% ετησίως, απαιτούνται 35 χρόνια για να διπλασιαστεί το ποσό του ετήσιου δανεισμού. Δηλαδή αν δανειστήκαμε 10 δις ευρώ, σε 35 χρόνια συνυπολογιζόμενων των τόκων, θα αυξηθούν σε 20 δις ευρώ.  

2: Η συσσώρευση νέου χρέους από τον νέο δανεισμό θα ανέλθει σε 12 χρόνια στα 134 δις ευρώ αν ο νέος ετήσιος δανεισμός ανέλθει στα 10 δις ετησίως

3: Κατά τον ίδιο ως άνω τρόπο, η συσσώρευση χρέους στα 18 χρόνια θα φθάσει τα 214 δις ευρώ αν ο ετήσιος δανεισμός είναι 10 δις ευρώ.

 

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ,, ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 4,5%:

1: Με ετήσιο επιτόκιο 4,5% και αύξηση των αναγκών νέου  δανεισμού  κατά 20%, απαιτούνται 12 χρόνια για να διπλασιαστεί το κόστος του νέου ετήσιου δανεισμού  στα 24 δις ευρώ.

2: Η Συσσώρευση νέου χρέους από τον νέο δανεισμό, θα ανέλθει στα 12 χρόνια σε 185,6 δις ευρώ, και οι ετήσιες ανάγκες σε νέο δανεισμό θα αυξηθούν κατά 20% ετησίως,  λόγο αυξημένου κόστους καυσίμων.

3: κατά τον ίδιο ως άνω τρόπο, η συσσώρευση νέου χρέους στα 18 χρόνια θα φθάσει τα 322,2 δις ευρώ.

 

          ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ‘’ΟΥΚΡΑΝΙΑ΄΄ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑ 51 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑ 108 ΔΙΣ ΕΥΡΩ,  Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΤΑ 38% ΚΑΙ 50,4%. 

            Να επισημανθεί ότι σημαντικό μέρος του ήδη υφιστάμενου χρέους εκτοκίζεται με κυμαινόμενο επιτόκιο, και συνεπώς η ζημιά από την αύξηση των επιτοκίων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ήδη άρχισαν να εμφανίζονται στην Ευρώπη συμπτώματα στασιμοπληθωρισμού και σοβαρών  κοινωνικών αντιδράσεων.

            Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ΕΕ διολισθαίνει σταθερά σε οικονομική κρίση, ακόμη και εάν ΧΘΕΣ ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Ακόμη η Ευρώπη υποσχέθηκε στήριξη ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, που θα ξεπεράσει το ένα τρις Ευρώ. Που θα βρεθούν όλοι αυτοί οι πόροι;

            Προκύπτει από αυτά ότι θα πρέπει με σοβαρότητα ο πολιτικός μας κόσμος  να ενσκήψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έρχονται, και που με μαθηματική ακρίβεια σύντομα θα είναι μέσα στο σπίτι μας.  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: