Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΔΟΛΑΡΙΟΥ-ΕΥΡΩ

Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ-ΕΥΡΩ.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Από επεξεργασία πλήθους στατιστικών στοιχείων, που δεν είναι σκόπιμη η παράθεση τους στη παρούσα δημοσίευση, προέκυψα τα ακόλουθα συμπεράσματα.

1: Βασικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, είναι η γιγάντωση του συστήματος εμπορικών τραπεζών. Τα κεφάλαια τους ανέρχονται στο 23, 95% και το ενεργητικό τους στο 367,0% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Τα χρέη των κρατών προς τις εμπορικές τράπεζες, ανέρχονται σε 2564 δις , και τα χρέη των τραπεζών προς τις νομισματικές αρχές, ανέρχονται σε 2025 δις ευρώ. Η διακράτηση κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες, ανέρχεται στο 4,2% του ενεργητικού τους, και πιθανότατα καλύπτονται από τα κέρδη ενός έτους. Είναι φανερό ότι, Οι εμπορικές τράπεζες είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Ευρωζώνης, και μόνο πολιτικοί ΕΙΔΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ μπορούν να……. Προσπαθήσουν ενάντια στις επιδιώξεις τους.

2: Η ΕΚΤ αδυνατεί , αντικειμενικά, να ελέγξει την ρευστότητα στην Ευρωζώνη. Τυχόν προσπάθεια αύξησης της προσφοράς χρήματος, πιθανότατα, λόγο της υψηλής ρευστότητας της οικονομίας της Ευρωζώνης και της δεσπόζουσας θέσης των εμπορικών της τραπεζών, να οδηγήσει σε ΑΥΞΗΣΗ της ζήτησης δολαρίων και σε υποτίμηση του ευρώ.

3: Η δεσπόζουσα θέση των οίκων αξιολόγησης στην οικονομική ζωή της ΕΕ, οδηγεί σε σημαντική αύξηση των προσδοκώμενων αποδόσεων των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, έναντι των επιτοκίων στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. Αποτέλεσμα η μαζική φυγή χρηματικών πόρων από την Ευρωζώνη, και η αύξηση της ζήτησης δολαρίων.

4: Επειδή οι ισοτιμίες των αποθεματικών νομισμάτων ρυθμίζονται πρωτίστως από την κίνηση κεφαλαίων και δευτερευόντως από την κίνηση αγαθών και υπηρεσιών, συνάγεται ότι η ισοτιμία του ευρώ εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας της Υπερατλαντικής δύναμης, αλλά και από την πολιτική των εμπορικών τραπεζών. Τα Ευρωπαϊκά κράτη ,δεν έχουν στην διάθεση τους βραχυπρόθεσμες πολιτικές ικανές να αντιμετωπίσου το πρόβλημα.

5: Οι ΗΠΑ έχουν τεράστια γνώση και εμπειρία στη διαχείριση του αποθεματικού τους νομίσματος. Γνωρίζουν ότι χωρίς την παγκόσμια επικράτηση του δολαρίου σαν διεθνές νόμισμα, δεν μπορούν να κερδίσου χρόνο, απέναντι στη ταχέως αναπτυσσόμενη ΚΙΝΑ. Η τακτική των τοπικών πολέμων δεν ωφέλησε. Αντίθετα οδήγησε σε αύξηση των ανεπιθύμητων δολαρίων στην διεθνή αγορά. Η ανάγκη επαναπατρισμού των πλεονασμάτων δολαρίων, τις ανάγκασε να ακολουθήσου πολιτική υποτιμημένου νομίσματος και μειωμένης ρευστότητας στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα τις πτωχεύσεις, την ύφεση, την ανεργία.

6: Το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη, Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης δολαρίων και απορρόφηση της υπερπροσφοράς τους από την διεθνή αγορά. Οι παρατηρούμενες τάσεις ανατίμησης του, είναι το γεγονός που επέτρεψε στις ΗΠΑ, την μαζική έκδοση νέου χρήματος.

7: Το συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη, αποτέλεσμα πραγματικών οικονομικών προβλημάτων, δυστοκιών και αστοχιών αντιμετώπισης του, από τους ηγέτες της ΕΕ, είχε σαν αποτέλεσμα, να υπέρ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ από την διεθνή αγορά η πλεονάζουσα ποσότητα δολαρίων. Τεράστια ποσά κεφαλαίων, εισρέουν και επενδύονται στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την αύξηση της ρευστότητας της οικονομίας, την άμεση ανταπόκριση του πάντοτε ΝΕΑΝΙΚΟΥ παραγωγικού της μηχανισμού και την επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής και της απασχόλησης.

8: Η οικονομία των ΗΠΑ επανακάμπτει δυναμικά και η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει τις δυνάμεις να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό του δολαρίου. Τα σενάρια για ευρώ πολλαπλών ταχυτήτων, η μεγαλύτερη εμπλοκή του ΔΝΤ στα οικονομικά της Ευρώπης, και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού δολαρίων των Ευρωπαϊκών τραπεζών από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αποτελούν ομολογία υποχώρησης του ευρώ από την διεθνή αγορά. Η επίθεση κατά του ευρώ δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. Θα συνεχισθεί μέχρις ότου το δολάριο, ή κάποιο δολάριο, σε πρώτη φάση, γίνει αποθεματικό νόμισμα των Ευρωπαϊκών χωρών και τελικά εσωτερικό μας νόμισμα. Τους επόμενους μήνες η μάχη μεταξύ των δύο νομισμάτων θα καταστεί εμφανέστερη. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: