Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΥ. 1: οι μνημονιάζουσες


                                           Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΥ:                                                                 1: οι μνημονιάζουσες

ΓΝΩΜΙΚΟ:                                                                              
‘’Γράφω, γιατί στους οραματισμούς μου είχα πάντοτε , κάτι                        περισσότερο από ένα ειρηνικό θάνατο’’.

ΓΕΝΙΚΑ: Γίνονται ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για έξοδο της Ελλάδας από  το μνημόνιο;  Είναι ειλικρινείς οι πανταχόθεν του πολιτικού μας κατεστημένου, ανούσιες  συζητήσεις  κωφών, περί εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο; ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΟΧΙ. Όχι, γιατί τα πάντα ήταν απαρχής απόλυτα προβλέψιμα. Αυτά που συνέβησαν, αυτά που συμβαίνουν και αυτά που θα συμβούν στο άμεσο μέλλο.                       



 
Είναι ουσιαστική η συζήτηση περί εξόδου από το μνημόνιο; ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΟΧΙ, γιατί τα αίτια εισόδου της χώρας στα μνημόνια παραμένουν, και όχι μόνο. Κατά το μεσοδιάστημα υπογράφηκαν συνθήκες και έγιναν αποδεκτοί όροι και δεσμεύσεις, που έκλεισαν όλες τις  πόρτες ειρηνικής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.  ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΓΕΘΥΝΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ,  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΟΝΟ , ΑΛΛΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Και οι πολιτικές δυνάμεις,  χωρίς τον παραμικρό ουσιαστικό προβληματισμό, ερίζουν για το ποιος είναι ικανότερος να καθίσει επί της καρέκλας του εντολοδόχου των  ηγετών της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, και να εφαρμόζει πιστότερα τις εντολές τους.  

Το χειρότερο όλων. Αφού αφαίρεσαν από τους πολίτες την αξιοπρέπεια, την ελπίδα, την πίστη σε Θεό και πατρίδα, το δικαίωμα της επιλογής , που είναι η πεμπτουσία κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, επιζητούν και ανερυθρίαστα επιχειρούν, να καταστήσουν τους πολίτες συνένοχους των πράξεων τους.

Ναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι το δικαίωμα επιλογής των πολιτών. Προαπαιτούμενο του δικαιώματος αυτού είναι η ύπαρξη επιλογών. Στην δύσμοιρη πατρίδα του μονόδρομο των μνημονίων, και  της εθνικής υποταγής, δεν υπάρχουν επιλογές, και ας  διατείνονται ότι η πολιτική είναι η τέχνη της επιλογής.

ΝΑΙ ΕΛΠΙΖΩ:  Ναι η Ελλάδα μέσα από το καμίνι της κρίσης, σύντομα, περισσότερο σύντομα από ότι νομίζεται, θα βγει σοφότερη συνετότερη, δυνατότερη και λαμπρότερη όσο άλλοτε, όπως  πάντα. ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΘΕΛΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΚΑΙ ΤΟ ΝΥΝ;  Ρήξης, απαιτείται ρήξης με ότι δηλητηριάζει την Ελλάδα των αιώνων. Ο οχτρός είναι και εντός και προ των πυλών και η Ελλάδα και τα προβλήματα της είναι δικά μας και μόνο δικά μας. Αν σκλαβωθεί σήμερα η Ελληνική Κύπρος, και αύριο  σκλαβωθεί η μητροπολιτική  Ελλάδα, εμείς θα είμαστε οι σκλάβοι. Αν μας χαλάσουν τις πόλεις και τα χωριά  εμείς θα είμαστε οι άστεγοι. Αν μας πάρουν τα χωράφια, εμείς θα είμαστε οι πεινασμένοι. Αν μας πάρουν τις γυναίκες, εμείς θα είμαστε οι κερατωμένοι,   όλοι ανεξαιρέτως εμείς. Ως ένας, ας σπεύσουμε, ας επιταχύνουμε τον βηματισμό μας σήμερα, γιατί αύριο ίσως να είναι αργά.
 
                               
              

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ:  Ήταν κάποιος κάπου κάποτε, που δανείστηκε πολλά λεφτά από τον άρχοντα του χωριού. Υπέγραψαν χρεωστικό και ο κάθε ένας έλαβε από ένα αντίγραφο.  Μεταξύ των όρων του χρεωστικού, οι σημαντικότεροι όροι ήταν μόνο τέσσερις.
           1: Το ύψος του επιτοκίου, και η  πρόνοια οι τόκοι να προστίθενται και να αυξάνουν το χρέος.

2: Μετά την περίοδο χάρητος, το χρέος θα εξοφλείται με τοκοχρεολυτικές δόσεις. Η καθυστέρηση καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, καθιστά όλο το χρέος απαιτητό. Με επιλογή του δανειστή μπορεί με νέο δάνειο να εξοφληθεί το παλαιό, με όρους που θα υπαγορεύονται από τον δανειστή.                                                                                 

3: Σε περίπτωση αδυναμίας του οφειλέτη να εξοφλήσει το δάνειο, ό άρχοντας-δανειστής είχε το δικαίωμα να απαιτήσει από τον οφειλέτη να του παραδίδει ολόκληρες τις σοδειές του σε τιμές που θα καθόριζε ο ίδιος, και η αξία τους  να αφαιρείται από το χρέος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκείς σοδειές ο οφειλέτης υποχρεούται να μεταβιβάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του στον δανειστή.

4: Σε περίπτωση που δεν επαρκεί και η περιουσία να εξυπηρετηθούν οι δόσεις του δανείου, ο οφειλέτης, η σύζυγος του, τα παιδιά τους, και όλοι οι εξ αίματος και αγχιστείας συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού υποχρεούντα να μπουν στην δούλεψη του άρχοντα δανειστή.

Πέρασαν οι καιροί, ήρθε η άνοιξη, το καλοκαίρι, το  φθινόπωρο, ήλθε και ο  χειμώνας. Αφού σχεδόν ο οφειλέτης έχασε πάνω από το μισό της περιουσίας του, και ξέμεινε από σοδειές και τα απολύτως αναγκαία για να ζήσει η οικογένεια του, γεμάτος σκέψεις και άγχος και ενοχές, δεν τον έπιανε ύπνος το βράδυ. Παρατηρητική η γυναίκα του οφειλέτη, και καραδοκούσα να αναλάβει το ηνία της οικογενειακής διοίκησης, ρωτούσε πονηρά τον σύζυγο της. Μα τι έχεις άντρα μου και δεν σε πιάνει ύπνος; Έρεψες από την αϋπνία κακομοίρη μου.  Με τα πολλά της λέγει.

Να ρε γυναίκα, δεν μπορώ να εξοφλήσω το χρέος μας, στον καλό  άρχοντα  και ευεργέτη μας και οσονούπω γινόμαστε δούλοι του. Μα τι  λες άντρα μου,  να γίνουμε δούλοι του επειδή το γράφει το χρεωστικό; Φέρε μου το εδώ να το ξεσκίσω και να μην χρωστάμε τίποτε. Όχι εγώ που το υπέγραψα, εγώ  θα το ξεσκίσω απαντά αγριεμένος  ο σύζυγος. Τι λες βρε ακαμάτη, ανταπαντάει η σύζυγος, τα έκανες θάλασσα και θέλεις και να ξεσκίσεις εσύ το δανειστικό; Όχι εγώ θα το ξεσκίσω.
 

Άναψε μεγάλος καυγάς αναμεταξύ τους, και τράβα ο ένας από την μια, τράβα ο άλλος από την άλλη, το χρεωστικό έγινε κομμάτια. Ικανοποιημένοι από την έκβαση του καυγά, πήραν ότι  είχε απομείνει από τα υπάρχοντα …μας και διάβηκαν την οδό των ονείρων. Όταν ήρθε η μέρα και ανέβηκε ο ήλιος 10 κοντάρια ψηλά, και ξυπνήσαμε, εμείς όλοι βρεθήκαμε δούλοι του άρχοντα.

ΓΙΑΤΙ; ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ, ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ για λογαριασμό μας. ΤΟ ΞΕΣΚΙΣΑΝ; Ναι συν- προδομένοι μου, αλλά ξέσκισαν το αντίγραφο. Το γνήσιο χρεωστικό το κρατάει ο άρχοντας, και τα προβλήματα είναι και υπαρκτά και 10πλάσια των αρχικών, με τα οποία  μας εκβίασαν, μας παραπλάνησαν, μας εξαπάτησαν και  μας αποκοίμισαν. Οι άρχοντες μας αντί να ξεσκίσουν τα προβλήματα,  ξεσκίζουν και με την βοήθεια της ΕΛΣΤΑΡ, τον κατάλογο που γράφει τα προβλήματα.



                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: