Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


                     ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 
 

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ:   Το άρθρο αυτό είναι πρακτικής φύσεως, μπορεί να γίνει αντιληπτό από πολλούς, και να κριθεί το βάσιμο των ισχυρισμών μας, και  από τους έχοντες σχετική εμπειρία. Προειδοποιούμε ότι δεν διεκδικούμε ποσοτική ακρίβεια και ότι η αναφορά σε ποσά, είναι τάξεις μεγεθών που στηρίζουν τα συμπεράσματα. Κίνητρο μας είναι η απόδειξη του αβάσιμου υποσχέσεων των πολιτικών σχηματισμών της Ελλάδος, και κυρίως η απόδειξη ότι οι πολιτικοί μας σχηματισμοί, ποτέ τους δεν ασχολούνται σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και το Ελληνικό έθνος. 

ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ:    Για να γίνει ανάπτυξη πρέπει να κτιστούν παραγωγικές μονάδες, δηλαδή να γίνου νέες καθαρές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Για νέες  επενδύσεις απαιτείται η ύπαρξη πόρων με τους οποίους να στηριχθούν τα άτομα που θα ασχοληθούν με το κτίσιμο  των παραγωγικών μονάδων. Οι πόροι αυτοί ονομάζονται αποταμίευση και αποτελούν το ποσό του εισοδήματος που οι πολίτες δεν καταναλίσκουν.  Άρα η αποταμίευση μειώνει την τρέχουσα κατανάλωση και κατά επέκταση το βιοτικό επίπεδο του σήμερα, χάρις ενός υψηλότερου βιοτικού επιπέδου του αύριο.

1:  Ο προγραμματικός στόχος είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων που θα επιτρέψουν την αύξηση των ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ  ΕΣΟΔΩΝ κατά 16,0 δις ευρώ, όταν το σύνολο των έργων τεθεί σε λειτουργία.

2: Με μέση δαπάνη κατά άτομο 1600 ευρώ, μέση διάρκεια παραμονής 10 διανυκτερεύσεις και διάρκεια τουριστικής περιόδου 120 ημέρες προκύπτουν τα ακόλουθα.

2.1: Αριθμός τουριστών 10,0 εκ. άτομα. Αριθμός διανυκτερεύσεων 100 εκ.. Μέσος αριθμός ημερησίων αφίξεων στα αεροδρόμια 83.333, και αριθμός διανυκτερεύσεων κατά ημέρα 833.333.

2.2:  Εάν υποθέσουμε ότι οι αφίξεις γίνονται με αεροπλάνα των 200 θέσεων, τότε έχουμε 417 αφίξεις αεροπλάνων ημερησίως. Με μέσο χρόνο προσγείωσης/απογείωσης 10’, προκύπτει  απαιτούμενος χρόνος 70,0 περίπου ώρες. Επειδή η ημέρα έχει μόνο 24 ώρες, συνάγεται ότι για την εξυπηρέτηση των αφίξεων απαιτούνται τρείς αεροδιάδρομοι. 

 

·        ΆΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΡΚΕΤΩΝ ΔΙΣ, ΕΥΡΩ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.

 

3: Εάν υποθέσουμε δίκλινα δωμάτια ξενοδοχείων, απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του πρόσθετου τουριστικού ρεύματος  417,000 δωμάτια. Το Εμβαδό κάθε δωματίου, συν τους αναλογούντες πρόσθετους κοινόχρηστους χώρους, υπολογίζεται σε 70,0 μ2. και συνολικά σε 29.190.000μ2.

            3.1: το κόστος κατασκευής μαζί με τις αναλογούσες λοιπές δαπάνες, μετριοπαθώς εκτιμάται σε 2.000/μ2.

 

·        ΆΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 58,0 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

 

4:  Υποθέτοντας ξενοδοχειακές μονάδες 200 δίκλινων δωματίων, προκύπτει ότι θα πρέπει να κτιστούν 2085 νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Εάν κατά μέσο όρο κάθε ξενοδοχειακή μονάδα απέχει 5 χιλ. από τις υπάρχουσες υποδομές, προκύπτει ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν δρόμοι, νέες γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, παροχής νερού, μήκους 10.425 χιλ..

 

·        ΆΡΑ  ΜΕ 2,0 ΕΚ. ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ, ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 21,0 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ.

 

5:  Κάθε διανυκτερεύοντας τουρίστας καταναλώνει 70,0 λίτρα νερό ημερησίως, και άρα απαιτούνται 58.310μ3 νερό ημερησίως και συνολικά 6.997.000μ3.νερό.

 

·        ΆΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΝΕΡΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ Π.Χ. 1000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΘΟΥΣ 7,0 ΜΕΤΡΩΝ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ  ΝΗΣΙΑ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ Κ.Λ.Π. ΜΟΝΑΔΩΝ,ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 10,0 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ..


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:  

1: Με μετριοπαθείς εκτιμήσεις για την επίτευξη του στόχου των 16,0 δις ευρώ τουριστικά έσοδα απαιτείται ύψος επένδυσης, 103,0 δις ευρώ περίπου. Επειδή δε από τα 16,0 δις., τα 3,0 δις διαρρέουν με την μορφή εισαγωγών καυσίμων, τροφίμων και ποτών, έπεται ότι το τουριστικό εισόδημα περιορίζεται στο 13,0 περίπου δις. ευρώ. Ο λόγος κεφαλαίου/ προϊόντος υπολογίζεται σε Κ/Υ= 8,0 και είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της οικονομίας. 

2: Με 50 άτομα μόνιμη και πλήρη απασχόληση κατά ξενοδοχειακή μονάδα, η μόνιμη και πλήρης απασχόληση συνολικά, εκτιμάται σε 105.000 άτομα. Προσθέτοντας και την  απασχόληση στα αεροδρόμια κ.λ.π. η συνολική απασχόληση εκτιμάται σε 115.000 άτομα.

3: Το ύψος της επένδυσης ανά απασχολούμενο άτομο εκτιμάται σε 900,000χιλ. και το μέσο ανά απασχολούμενο άτομο  προϊόν, υπολογίζεται σε 113.000 ευρώ.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: