Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



                                        ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: 
        Με όλες τις δυνάμεις τους, όρμησαν να σώσουν το ευρώ και την ευρωζώνη, και κατέστησαν προβληματική την επιβίωση της  Ελληνικής  οικονομίας στα πλαίσια της Ε.Ε. 
            Η παρά φύση οικονομική και κυρίως νομισματική ένωση 18 χωρών διαφορετικού οικονομικού επιπέδου, παραβιάζει την οικονομική λογική και  ισοδυναμεί με πυριτιδαποθήκη συνδεδεμένη με βραδύκαυστη θρυαλλίδα, στα θεμέλια  της Ευρώπης. 
Απαιτείται ριζική αναθεώρηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και καθιέρωση διπλού εθνικού νομίσματος για τις χώρες της Ευρωζώνης, για να επιβιώσει η Ευρωπαϊκή οικονομία, η κοινωνική  συνοχή και η Δημοκρατία.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το παρών άρθρο είναι άκρως επιστημονικό και δύσκολα κατανοητό από τους μη επαΐοντες. Ζητούμε για αυτό συγνώμη, αλλά είναι αναγκαίο να παρουσιάσουμε την επιστημονική αντικειμενική και όχι την υποκειμενική μας άποψη. Στους μη επαΐοντες συνιστούμε να ασχοληθούν με τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα και πολύ λιγότερο με τα αριθμητικά ποσά.
Α: ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:
τρία είναι τα προαπαιτούμενα για να υπάρξει ανάπτυξη δηλαδή αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας.                                                             
  1: Νέες καθαρές επενδύσεις που συνεπάγονται και νέες θέσεις εργασίας,         
  2: Επαρκής ζήτηση, κυρίως εξωτερική, ικανή να απορροφήσει το παραχθησόμενο προϊόν και                                                                                                                          
3: Επαρκείς αποταμιευτικοί πόροι με τους οποίους να χρηματοδοτούνται οι ακαθάριστες και όχι μόνο οι καθαρές νέες επενδύσεις.
Εάν οι αποταμιευτικοί πόροι διαρρέουν προς το εξωτερικό, π.χ. για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων δανείων, τότε η συμβολή τους στην ανάπτυξη είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ
Εάν το ύψος των αποταμιευτικών πόρων, υπολείπεται της φθοράς του παγίου κεφαλαίου της οικονομίας, τότε απλά συμβάλουν στην διατήρηση του υφισταμένου επιπέδου παραγωγής και η συμβολή τους στην ανάπτυξη είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ.
Εάν ο εξωτερικός δανεισμός (εξωτερική αποταμίευση) Χρησιμοποιείται για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων στο εξωτερικό, τότε η άμεση συμβολή του στην ανάπτυξη είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ.
Με τις υφιστάμενες συνθήκες, για την ετήσια παραγωγή μιας χρηματικής μονάδας προϊόντος, απαιτούνται νέες επενδύσεις 7 χρηματικών μονάδων. Επειδή η φυσική φθορά του παγίου κεφαλαίου είναι κατά μέσο όρο 2,5% (απόσβεση σε 40 χρόνια), έπεται ότι σε όλη  την διάρκεια της ζωής του, παράγει 40 μονάδες προϊόντος. Η μέση ακαθάριστη παραγωγικότητα του κεφαλαίου εκτιμάται στο 14,3% και η καθαρή παραγωγικότητα του, εκτιμάται στο 11,8%. Από το παραγόμενο προϊόν, η εργασία απορροφά κατά μέσο όρο το 55,0% και η καθαρή αποδοτικότητα του κεφαλαίου περιορίζεται στο 5,2%.
Κατά συνέπεια, οι εξωτερικές άμεσες επενδύσεις είναι επωφελείς για την οικονομία, εάν η ετήσια επανεξαγωγή κερδών δεν υπερβαίνει το 12,0% του επενδυθέντος ΠΑΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας, που είναι εντελώς απαραίτητο να τα γνωρίζουν οι ασκούντες οικονομική πολιτική. Βασική παράμετρος εκτίμησης των ποσών του πίνακα, είναι η παραγωγικότητα του παγίου κεφαλαίου K/Y (όγκος κεφαλαίου ανά χρηματική μονάδα παραγομένου προϊόντος) Η πραγματική παραγωγικότητα του παγίου κεφαλαίου εκτιμάται στο Κ/Υ=7. Η προγραμματική παραγωγικότητα λαμβάνεται ίση με Κ/Υ=5, γεγονός που υποδηλώνει υιοθέτηση τεχνικών παραγωγής εντάσεως εργασίας, δηλαδή αύξηση των θέσεων εργασίας κατά μονάδα επενδυόμενου παγίου κεφαλαίου. Υποδηλώνει επίσης αύξηση της παραγωγικότητας του παγίου κεφαλαίου κατά 30,0% περίπου, μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας και ανάλογη μεταβολή των αμοιβών των δύο αυτών βασικών συντελεστών της παραγωγής.
Α1: Διαπιστώσεις:
Με τα σημερινά δεδομένα Κ/Υ=7, και σωρευτικά για τα επόμενα 30 χρόνια,
1: Για μηδέν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ( 0%), δηλαδή για να διατηρηθεί σταθερό το σημερινό επίπεδο εθνικού εισοδήματος απαιτούνται ακαθάριστες επενδύσεις της τάξεως των 580 δις. ευρώ, και αποταμίευση ίση με το 12,4% του εισοδήματος (Υ). Σήμερα το επίπεδο της εσωτερικής αποταμίευσης είναι 20,0% αρνητικό, δηλαδή δανειζόμαστε για καταναλωτικούς σκοπούς, ποσό ίσο με το 20,0% του εισοδήματος μας. Αυτό είναι το κόστος συντήρησης του υφιστάμενου επιπέδου παραγωγικής ικανότητας της Ελληνικής οικονομίας.
2: Για θετικά επίπεδα ανάπτυξης το κόστος αυξάνεται σημαντικά. Έτσι π.χ. για  μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,0% απαιτούνται ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου της τάξεως των 3586 δις. ευρώ, και ετήσια ακαθάριστη αποταμίευση ίση με το 42,6% του εισοδήματος.  Με το ρυθμό αυτό ανάπτυξης, η σωρευτική αύξηση του εισοδήματος εκτιμάται σε  3912 δις ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να αποταμιευθεί το 91,7% της αύξησης του εισοδήματος, γεγονός απόλυτα αδύνατο. Από την προσδοκώμενη αύξηση του εισοδήματος τα 2152 δις απορροφούνται από την εργασία, η αποταμίευση της οποίας δεν υπερβαίνει το 20,0%.
   
 
3: ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 3,5%, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΆΡΑ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟ Η ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΜΕΣΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΟΥ 3,5%.
4: Το κρατικό χρέος, μαζί με το χρέος των τραπεζών, ανέρχεται σε 390 δις ευρώ. Το κόστος εξόφλησης του χρέους αυτού στην επόμενη τριακονταετία, εκτιμάται σε 490 δις ευρώ και το ετήσιο τοκοχρεολύσιο σε 16,2 δις. Για την εξόφληση του χρέους αυτού με εσωτερικούς πόρους, και με σταθερά μηδενικό μέσο ρυθμό ανάπτυξης απαιτούνται 948 δις ευρώ, ή μέση ετήσια αποταμίευση της τάξεως 21,1%. Τούτο σημαίνει μέση κατά οικογένεια κατανάλωση 33857 ευρώ. Εάν το χρέος αυτό εξοφληθεί με έκδοση ομολόγων στην ελεύθερη κεφαλαιαγορά, τότε το κόστος  εξόφλησης του χρέους και διατήρησης σταθερού του επιπέδου του εθνικού εισοδήματος, προσαυξάνεται σε 1278 δις ευρώ και η απαιτουμένη αποταμίευση προσαυξάνεται σε 28,4%.
5: Για ρυθμό ανάπτυξης 4,0% το κόστος της ανάπτυξης προσαυξάνεται σε 4076 δις. και σε 4304 δις, ευρώ, ανάλογα αν το υφιστάμενο χρέος εξοφληθεί με εγχώριους πόρους ή με έκδοση ομολόγων στην ελεύθερη κεφαλαιαγορά. Με την προσθήκη του κόστους εξόφλησης του χρέους η απαιτουμένη αποταμίευση προσαυξάνεται αντίστοιχα σε 48,5% και 51,1% . Και στις δύο περιπτώσεις υπεραπορροφάται η προσδοκώμενη αύξηση του εισοδήματος και μειώνεται ανάλογα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. 
6: Με ρυθμό ανάπτυξης 4,0% και με οριακό λόγο κεφαλαίου- εργασίας ίσον με       Κ/L=650 000 ευρώ η απασχόληση της εργασίας θα φθάσει τα 5,3 εκ. πλήρως απασχολούμενα άτομα.  Η μέση παραγωγικότητα της εργασίας εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 91 000 ευρώ περίπου, έναντι 46,500 ευρώ το 2009, σημειώνοντας αύξηση 95,6%, έναντι  προσδοκώμενης αύξησης 133,0% του εθνικού εισοδήματος.   
Α1.1: Συμπεράσματα:
1: Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, και ότι το βασικό της πρόβλημα είναι το απαιτούμενο τεράστιο κόστος ανάπτυξης και λιγότερο το ύψος του χρέους. Επτά  χρόνια έντονης ύφεσης οδήγησαν σε φυσική φθορά επενδυμένου παγίου κεφαλαίου της οικονομίας, ύψους 585 δις, ευρώ περίπου και μείωσαν την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας κατά 40,0% περίπου. Χρονικά η Ελληνική οικονομία βρίσκεται, παραγωγικά,  στο επίπεδο του 1955. Το βιοτικό της επίπεδο είναι σχετικά υψηλότερο, χάρις στα κοινοτικά δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.
2: Οι ειδικές σχέσεις που έχει η ΕΕ με Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες χαμηλού παραγωγικού κόστους, οδήγησαν σε υιοθέτηση στην παραγωγή, τεχνικών μεθόδων εντάσεως κεφαλαίου, και στην οικονομική απαξίωση τεράστιων ποσών παγίου κεφαλαίου, επενδυμένου σε επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας ( έτοιμα ενδύματα, κλωστοϋφαντουργία κ.λ.π.)  Έτσι η αύξηση της ανεργίας αντιμετωπίστηκε με προσλήψεις στο δημόσιο με τις γνωστές συνέπειες.
Εισροές Ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων δεν παρατηρήθηκαν, λόγο του σημαντικά μειωμένου κόστους τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσεων και γενικότερα λόγο της προσαρμογής της νομισματοπιστωτικής και μεταναστευτικής πολιτικής, στις ανάγκες των πλουσιοτέρων χωρών της Ε.Ε.  
Δυστυχώς για την Ελλάδα και τις λοιπές περιφερειακές οικονομίες της Ε.Ε., το επιστημονικό συμπέρασμα δικαιώθηκε πλήρως. ‘’Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΟΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ. ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ. 
Κατά λογική συνέπεια η ένταξη στην ΕΕ χωρών, με εντελώς διαφορετικό οικονομικό επίπεδο, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε φτωχοποίηση των περιφερειακών χωρών, σε πλουτισμό των Βορείων χωρών, σε κατάλυση της Δημοκρατίας και σε βίαιη διάλυση της ΕΕ, αν δεν ληφθούν ρηξικέλευθα μέτρα.
 Αποτελεί ουτοπία, με διοικητικά μέτρα να επιχειρείται πολλαπλή διαμόρφωση  αμοιβών  συντελεστών παραγωγής, σε μια κατά επίφαση ενιαία ελεύθερη αγορά. Και όμως  η φτωχοποίηση των περιφερειακών χωρών, είναι οικονομικά…… αναγκαία, για να διατηρηθεί η Ευρωπαϊκή συνοχή, ο πλουτισμός και ο ηγεμονισμός των βορείων χωρών της ΕΕ.
Σύντομα, αρχής γενομένης με τις Ευρωεκλογές του 2014, θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα αδιέξοδα. Το αίτημα για υιοθέτηση διπλού ευρώ θα επανέλθει και θα οδηγήσει σε αιματοκύλισμα την Ευρώπη αν γίνει αποδεκτό. Τελικά, προ της διάλυσης, η ΕΕ θα περάσει σε σύστημα διπλού νομίσματος, Ευρώ και  εθνικά νομίσματα, και μέσα από τις μεταβολές των ισοτιμιών των εθνικών νομισμάτων θα επιχειρείται  η επιβολή πολλαπλών επιπέδων αμοιβών σε μια κατά επίφαση ενιαία και ελεύθερη αγορά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΤΡΟΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ. ΌΣΟΙ ΦΡΟΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΚΑΝΟΥΝ  ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ. ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ
Α2:  Διαπιστώσεις:   Επίπεδο παραγωγικότητας κεφαλαίου (προγραμματικό) Κ/Υ= 5.
1: Μείωση του κόστους ανάπτυξης στα 919 δις ή κατά 28,5% για ρυθμό ανάπτυξης 1,0% και στα 2776 δις. ή κατά 22,5% , για ρυθμό ανάπτυξης 4,0%. Η απαιτουμένη ετήσια αποταμίευση μειώνεται αντίστοιχα στο 17,6% του εισοδήματος από  24,7% και  σε 33,0% από 42,6% στην περίπτωση όπου Κ/Υ=7.
2: Για ρυθμούς ανάπτυξης έως και 2,0% η αποταμίευση θα απορροφά μέχρι και ολόκληρη την αναμενομένη αύξηση του εισοδήματος. Για ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 2,0% και ειδικότερα για ρυθμό ανάπτυξης 4,0%,  η αποταμίευση, θα απορροφά το 71,0% της αναμενομένης αύξησης του εισοδήματος.
3: Αθροιζομένου και του κόστους εξόφλησης του χρέους με εσωτερικούς πόρους, το κόστος ανάπτυξης προσαυξάνεται, για ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, στα 2152 δις. ευρώ και καλύπτεται από την αναμενομένη αύξηση του εισοδήματος (2085 δις). Εξόφληση του χρέους με δανεισμό με ομόλογα στην ελεύθερη κεφαλαιαγορά, αυξάνει το κόστος της ανάπτυξης κατά 718 δις, ή σε 2707 δις το οποίο περίπου καλύπτεται από την αναμενομένη αύξηση του εισοδήματος με ρυθμό ανάπτυξης 3,2% περίπου.
4: Η αύξηση της παραγωγικότητας του παγίου κεφαλαίου από  Υ/Κ=!/7. Σε Υ/Κ=1/5 συνεπάγεται σημαντική αύξηση κατά 32% περίπου, των θέσεων εργασίας στην οικονομία και κατά 70,0%  κατά μονάδα επενδυόμενου παγίου κεφαλαίου. Συνεπάγεται ταυτόχρονα και ανάλογη μείωση της αμοιβής της εργασίας, σε σχέση με την αμοιβή του κεφαλαίου, κάτι το οποίο επεδίωξε και επέτυχε η ΤΡΟΪΚΑ.  
5: Η χρησιμοποίηση στην παραγωγική διαδικασία,  τεχνικών μεθόδων εντάσεως εργασίας, μειώνει το κόστος ανάπτυξης κατά 28,5% , αυξάνει τις θέσεις εργασίας από 5,3 σε 7,0 εκ. πλήρως απασχολούμενα άτομα και μειώνει την παραγωγικότητα της εργασίας σε 69600 ευρώ έναντι 46500 το 2009 και 91000 με παραγωγικότητα κεφαλαίου Κ/Υ= 1/7.  Ανάλογα αυξάνονται και οι μισθοί, δηλαδή κατά 49,7% έναντι του 2009. ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΣΟΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
6: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΑ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΟΧΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΟΤΑΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΡΗΞΗΣ.
6.1: Εφαρμογή της αρχής του διπλού εθνικού νομίσματος. Ευρώ στις διακρατικές συναλλαγές της Ελλάδος και δραχμή στις εσωτερικές συναλλαγές.  Τούτο είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί σχετική στεγανοποίηση  της εσωτερικής αγοράς από τις εξελίξεις στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά.
6.2: Προστασία της εγχώριας παραγωγής μέσα από τις μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής. Δηλαδή άσκησης πολιτικής αυτάρκειας σε βασικά προϊόντα διατροφής, ένδυσης κ.λ.π..
6.3: Ευρείες συμφωνίες ανταλλαγής αγροτικών κυρίως προϊόντων, με  κρατικές προμήθειες.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΙΣΧΥ ΟΡΜΗΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
1: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, ώθησε την παραγωγική διαδικασία στην υιοθέτηση τεχνικών μεθόδων παραγωγής εντάσεως κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά και πέρα από τις δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας,  οι απαιτούμενες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για την παραγωγή μιας μονάδας εθνικού  προϊόντος (ΑΕΠ).
2: Με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,0%, η χρηματοδότηση των αναγκαίων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου απαιτεί όπως το 42,6% του εθνικού προϊόντος αποταμιεύεται, πράγμα εντελώς ανέφικτο αφού τουλάχιστο το 55,0% του εισοδήματος απορροφάται από την εργασία, της οποίας η αποταμίευση δεν υπερβαίνει το 20,0%.
3: Ακόμη χειρότερα, αν το υφιστάμενο χρέος εξοφληθεί με έκδοση ομολόγων στην ελεύθερη κεφαλαιαγορά, η αναγκαία αποταμίευση προσαυξάνεται σε 51,1% και υπεραπορροφά την προσδοκώμενη αύξηση του εισοδήματος.
4: Είναι προφανές ότι απαιτείται αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας, προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μεθόδων παραγωγής Εντάσεως εργασίας, πράγμα που είναι δυσκολότατο να επιτευχθεί στα πλαίσια της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς.
5: Ως αναγκαία όχι όμως και ικανή συνθήκη, είναι η υιοθέτηση συστήματος διπλού νομίσματος, για να καταστεί μερικώς δυνατή η επίτευξη επιπέδου αμοιβής της εργασίας, χαμηλότερου από το μέσο επίπεδο της ΕΕ.
6: Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΕ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΘΕΙ Η ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ, ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΝ Η ΕΕ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ.
7: Βεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει καμιά υπερβολή στα γραφόμενα μας, και τούτο θέλουμε αποδείξουμε με άρθρο πρακτικής φύσεως, με τίτλο ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
8: Προειδοποιούμε τους νομιναλιστές ότι η οικονομία έχει τους δικούς της νόμους και δεν υπακούει σε διαταγές. Κύριοι, τον όνο μπορείτε με την βία να τον πάρετε στην βρύση, δεν μπορείτε όμως να τον αναγκάσετε να πιεί νερό.
Προειδοποιούμε ακόμη ότι τα μνημόνια, και η υφαρπαγή μισθών και συντάξεων για την αποπληρωμή του χρέους, έχουν μακροχρόνιες δυσμενέστατες συνέπειες επί της οικονομίας, του βιοτικού επιπέδου και ενδεχομένως επί της κοινωνικής μας συνοχής και της εθνικής μας κυριαρχίας. 
 
  
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
  



 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: