Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

GROSS EXTERNAL DEBT BY SECTOR AND COUNTRY.


            GROSS EXTERNAL DEPT BY SECTOR AND COUNTRY (GEDCS)

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι,

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν καταστραφεί και είναι σχεδόν αδύνατο για τις χώρες αυτές να μπορέσουν, στα πλαίσια της ΕΖ, να εξασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα για την χρηματοδότηση των οικονομιών τους.

Στην Ελλάδα, ολόκληρο το ακαθάριστο εξωτερικό της χρέος εμπίπτει στις διατάξεις της συνθήκης του Μάαστριχτ περί κοινοτικής επιτήρησης της Ελληνικής οικονομίας.  Το χρέος αυτό ανέρχεται στο 240,0% του ΑΕΠ, είναι φορτίο κατά απόλυτο τρόπο ασήκωτο για την καταστρεμμένη Ελληνική οικονομία, και υποδηλώνει ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ.
 
ΓΕΝΙΚΑ:

Το Ακαθάριστο Εξωτερικό Χρέος (ΑΕΧ) συνίσταται από το άθροισμα του χρέους όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται οικονομικά, μέσα στα όρια μιας ορισμένης ανεξάρτητης χώρας, προς τους αντίστοιχους φορείς του υπόλοιπου κόσμου. Είναι το χρέος π.χ. των Ελλήνων, προς όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν από το ΑΕΧ αφαιρεθεί το χρέος, π.χ. του υπόλοιπου κόσμου προς τους Έλληνες, προκύπτει η καθαρή επενδυτική θέση της Ελλάδας, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Το  κρατικό εξωτερικό χρέος, διαφέρει από το αντίστοιχο χρέος που  ανακοινώνεται από το Υπ. Οικονομικών, κατά το ποσό που το κράτος οφείλει στην εσωτερική οικονομία. Σύμφωνα με την Ελληνική πραγματικότητα, το συνολικό κρατικό χρέος της Γενικής κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το εξωτερικό της χρέος.

Για μεγαλύτερη σαφήνεια, λόγω της σοβαρότητας που παρουσιάζει το όλο θέμα για τη καθημερινή ζωή των πολιτών , το πρόβλημα χρέους θα αναπτυχθεί σε πέντε συνεχή άρθρα μας.

Πηγή των στατιστικών στοιχείων είναι η World Bank, σε συνεργασία με το (IMF) ΔΝΤ και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ISB) 

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζεται η εκατοστιαία σύνθεση του χρέους κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για το μέρος του εξωτερικού χρέους που διέπεται από τις διατάξεις της συνθήκης του Μάαστριχτ και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Από τις επελθούσες μεταβολές μεταξύ του 3ου τριμήνου του 2012 (Q3 2012) και 2013 (Q32013), συνάγονται χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την ασκηθείσα οικονομική πολιτική.
 
 
 
1: Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) σαν ποσοστό του συνολικού χρέους, ανήλθε στο τέλος του 2013 στην Ελλάδα σε 63,7%, έναντι 39,0% στην Ιταλία, 36,1% στην Πορτογαλία, 22,7% στην Ισπανία, 8,0% στην Ιρλανδία και 21,6% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη (ΕΖ).

Είναι φανερό ότι το μέγεθος του Ελληνικού  εξωτερικού  χρέους της ΓΚ, υπερβαίνει σημαντικά το αντίστοιχο χρέος των άλλων χωρών της ΕΖ, που υπήχθησαν υπό επιτήρηση. Αποτελεί δηλαδή ιδιάζουσα περίπτωση, που χρήζει ειδικής ερμηνείας.

Δεδομένου ότι το χρέος των τραπεζών αποτελείται από δάνεια του ΤΧΣ εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, εξομοιώνεται με το κρατικό χρέος και το αναβιβάζει στο 93,7% του συνολικού εξωτερικού χρέους. Ολόκληρο σχεδόν το Ελληνικό εξωτερικό χρέος, το οποίο ανέρχεται στο 240,0% περίπου του ΑΕΠ, διέπεται από τις διατάξεις της συνθήκης του Μάαστριχτ και επισύρει την κοινοτική επιτήρηση της Ελληνικής οικονομίας.

Το χρέος αυτό αποτελεί κατά τρόπο απόλυτο, ασήκωτο βάρος για την Ελληνική οικονομία. Συνεχιζόμενης της πολιτικής του ‘’ευρώ πάση θυσία’’, είναι πρόδηλο ότι η κοινοτική επιτήρηση θα συνεχιστεί εις το διηνεκές

2: Μέσα στο 2013 το Χρέος της ΓΚ αυξήθηκε κατά 17,0 εκατοστιαίες μονάδες, και μειώθηκε το χρέος των τραπεζών κατά 12,0 εκ. μον.. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους δανειστές της.. Τα έτη 2010  και 2011, το κρατικό χρέος μεταφορτώθηκε στις τράπεζες. Τα έτη 2012 και 2013 το χρέος των τραπεζών μεταφορτώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια περίοδο το χρέος της ΓΚ, αυξήθηκε στην Ιρλανδία κατά 0,7 εκ. μον., στην Πορτογαλία κατά 2,8 εκ. μον., στην Ισπανία κατά 7,6, και στην Ιταλία κατά 3,0 εκ. μον..

3: Μεγάλο ενδιαφέρον  παρουσιάζει για ορισμένες χώρες της ΕΖ, αθροιστικά, το ύψος του χρέους των λοιπών τομέων της οικονομίας και των αμέσων επενδύσεων.

Σαν ποσοστό του συνολικού εξωτερικού χρέους, ανέρχεται σε 82,0% στο Λουξεμβούργο, σε 72,2% στην Ιρλανδία, σε 33,2% στην Ισπανία, σε 22,7% στην Ιταλία,  σε 4,4%  στην Ελλάδα του ‘’ευρώ πάση θυσία’’ και κατά μέσο όρο σε 41,7% στην ΕΖ.

Τα στοιχεία αυτά καταμαρτυρούν την πλήρη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα, την μερική αναποτελεσματικότητα του στις λοιπές υπό επιτήρηση χώρες, και την σκανδαλώδη εύνοια του διεθνούς κεφαλαίου και της κομισιόν, προς Ιρλανδία και  Λουξεμβούργο.   Η επιδειχθείσα  αυτή εύνοια καθίσταται επιλήψιμη, αν συγκριθεί με την συμπεριφορά της ΕΖ απέναντι στην Κύπρο και την εκδικητική καταστροφή του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κατά επέκταση της Κυπριακής οικονομίας..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: