Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ.


                  ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ.

‘’Κατεβείτε από τις επάλξεις, ο οχτρός πέρασε προ πολλού τα τείχη, είναι μέσα στην πόλη, κυκλοφορεί ανάμεσο μας, φορεί τα ίδια με εμάς ρούχα, μιλάει την ίδια με εμάς γλώσσα, έχει το ίδιο με εμάς όνομα. Από τα έργα του αναγνωρίζεται και  από το θράσος του αποκαλύπτεται.’’

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ:

Θεωρήσαμε σκόπιμο να διέλθουμε μέσα από τις δημοσιονομικές στατιστικές, λιγότερο για ποσοτικούς σκοπούς και κυρίως για να μελετήσουμε μέσα από τις γραμμές των λόγων, την επιστημονική ψυχοσύνθεση και την βάση της οικονομικής λογικής, αυτών που σχεδιάζουν, εισηγούνται και υλοποιούν τα ψυχοκτόνα και εθνοκτόνα δημοσιονομικά μέτρα.  Παρουσιάζουμε τα ευρήματα μας, χωρίς να επιτρέψουμε στην αγανάκτηση που αισθανόμαστε, να μας οδηγήσει σε ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις, πράγμα όχι εύκολο.

1: Επικαλούνται την βαθιά ύφεση της οικονομίας για να δικαιολογήσουν την λήψη όλο και περισσότερων εθνοκτόνων μέτρων. Πουθενά όμως δεν διαπιστώσαμε την παραμικρή προσπάθεια, να συσχετιστεί η ύφεση με τα λαμβανόμενα μέτρα. Σε  πλήρη αντίθεση με την οικονομική επιστήμη και όλους  τους διεθνείς οργανισμούς, ακόμη και το ΔΝΤ, θεωρούν την  ύφεση ως εξωγενή παράγοντα, ο οποίος θα εκδηλωθεί, ανεξάρτητα από το είδος και το ύψος των μέτρων που λαμβάνουν.

Η διαπίστωση αυτή φώτισε το γιατί ο κ. Υπ. Οικονομικών δεν αντέδρασε στις αιτιάσεις του ΔΝΤ, περί λανθασμένης εκτίμησης των πολλαπλασιαστών της εθνικής δαπάνης, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μειωθεί σημαντικά περισσότερο, από ότι ήταν οι εκτιμήσεις τους. Μας αποκάλυψε ακόμη γιατί δεν αισθάνονται εγκληματικά ένοχοι, για τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, για την ανεργία, τους άστεγους, τους πεινασμένους την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει η εθνική μας ασφάλεια. Για όλα αυτά, φταίνε κάποιοι εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν την ύφεση Αυτοί σε τίποτα δεν φταίνε. Αντίθετα αισθάνονται ότι σώζουν την Ελλάδα, και επιζητούν και τα εύσημα.

2:Άκρατος κυνισμός. Πιστεύουν ότι τα φορολογικά βάρη που φόρτωσαν και στα κοτέτσια, είναι ακόμη, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, μικρότερα από ότι είναι στις ανεπτυγμένες χώρες. Έτσι χωρίς τύψεις, εκτιμούν ότι έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια αύξησης της φορολογίας, που την  εκτιμούν, το 2013, σε 24,2% του ΑΕΠ. Ακούστε τις δικές μας ενστάσεις.

2.1:  Οι εκτιμήσεις του ύψους του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΡ, δεν είναι συμβατές με καμιά οικονομική λογική, ακόμη και με την λογική του άκρατου φιλελευθερισμού. Την περίοδο 2009- 2013, το ΑΕΠ μειώθηκε τουλάχιστο κατά 28,0%, γεγονός που υποδηλώνει ύψος φόρων τακτικού προϋπολογισμού (όχι φορολογίας), 27,2%. Το σύνολο των φόρων της γενικής κυβέρνησης, ανέρχεται στο 44,0% του ΑΕΠ, μετρούμενο σε αγοραίες τιμές. Τα ποσοστά ως προς το ΑΕΠ, μετρούμενο σε βασικές τιμές, είναι αντίστοιχα 30,9% και 50,0% . Δηλαδή το κράτος απορροφά το 50,0% του ιδιωτικού εισοδήματος, πρωτοφανές ποσοστό σε ανεπτυγμένες και υπανάπτυχτες χώρες, και ο αρμόδιος υπουργός ονειρεύεται την ύπαρξη σημαντικών περιθωρίων αύξησης της φορολογίας.

2.2:  Η κυβέρνηση ομολογεί ότι τα χρέη των ιδιωτών προς τις εφορίες ανέρχονται στα 60,0 δις. ευρώ, και ότι τα χρέη αυτά κατά ποσοστό 80,0% δημιουργήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια. Άρα 14,0 δις ευρώ  φόροι το 2013 δεν εισπράχτηκαν, λόγω ανέχειας των πολιτών. Το ποσό αυτό προστιθέμενο στο ύψος των εισπραχθέντων φόρων, συνιστά την φορολογική επιβάρυνση της Ελληνικής κοινωνίας η οποία ανέρχεται σε 86,8 δις ευρώ.

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΣΑΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΕΠ, ΜΕΤΡΟΥΜΕΝΟ ΣΕ ΑΓΟΡΑΙΕΣ ΤΙΜΕΣ, ΕΙΝΑΙ 52,4% ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΕΠ, ΜΕΤΡΟΥΜΕΝΟ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΒΑΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ 59,5%.

Ποτέ στην ιστορία αυτού του κόσμου, σε κανένα κράτος, σε καμιά εποχή, σε κανένα καθεστώς, οι πολίτες δεν υπεβλήθηκαν σε  τόσο μεγάλη δυσβάστακτη φορολογία.

Ποτέ άλλοτε, στην ιστορία αυτού του κόσμου, δεν υπήρξαν  κυβερνητικοί παράγοντες, που να αρνούνται τόσο  πεισματικά να γυρίσουν πίσω το κεφάλι τους  και να κοιτάξουν τα ερείπια που αφήνει η πολιτική τους. Βλέπουν μόνο όσα ακόμη είναι όρθια και ανάλγητα ονειρεύονται την κατεδάφιση τους.

ΔΙΜΗΝΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ:

Τα όσα ακολουθούν είναι παρμένα από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου 2013 και από τα δελτία δημοσίου χρέους  του Υπ. Οικονομικών.

1: ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΡΕΟΣ ΤΑ ΕΤΗ 2012-2013.  Μέσα στο 2012 τα δάνεια του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ΕΜΣ προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 109,9 δις ευρώ. Από αυτά, 34,6δις. διατέθηκαν για το PSI, 10,0 για εξαγορά χρέους, 25,0 για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, 4,9 για πληρωμή κεφαλαιοποιηθέντων τόκων και 35,5 δις περίπου, για εξόφληση ομολόγων και βραχυπρόθεσμων τίτλων. Μέσα στον ίδιο χρόνο το χρέος μειώθηκε κατά 62,5 δις ευρώ. Η μείωση αυτή προήρθε από μείωση ομολόγων λόγω PSI κατά 106,0 δις., από εξαγορά ομολόγων αξίας 30,0 περίπου δις., και από 35,4 δις περίπου, εξόφληση ομολόγων και βραχυπρόθεσμων τίτλων.

Μέσα στο 2012-2013 έγινε και η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 50,0 δις περίπου, με δάνεια εγγυημένα από το Ελληνικό δημόσιο, προς τον Ελληνικό Μηχανισμό Στήριξης, η λειτουργία του οποίου εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Θεωρητικά ο Ελληνικός .Μ.Σ. αγόρασε μετοχές των τραπεζών, υπό όρους που καθιστούν τον όρο ΑΓΟΡΑ φαιδρό και αναξιόπιστο. Στην ουσία το κράτος χρεώθηκε 50,0 δις. τα οποία δεν συνυπολογίζονται νομικά στο Ελληνικό χρέος, ή καθίστανται Κρατικό χρέος με την κατάπτωση των εγγυήσεων.

Έτσι η μείωση του χρέους σε ομόλογα κατά 106 δις ευρώ  λόγω PSI, αντισταθμίστηκε από ανακεφαλαίωση των τραπεζών κατά 75,0 δις., από κεφαλαιοποίηση τόκων κατά 4,9 δις. και κατά 29,9 δις από χορήγηση στους ομολογιούχους που συμμετείχαν στo PSI, βραχυπρόθεσμων τίτλων  έκδοσης του ΕΤΝΣ και με χρέωση του Ελληνικού δημοσίου. Σύνολο 109,8 δις. και άμεση ζημιά 3,8 δις. ευρώ .

Λίγο το κακό αν ήταν μόνο αυτή η ζημιά. Δύο μήνες πριν από το PSI, η τρέχουσα τιμή των Ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ήταν στο 2,5% της ονομαστικής τους τιμής. Άρα με μεγάλη άνεση ένας τεράστιος όγκος χρέους σε ομόλογα, θα μπορούσε να αγοραστεί στο 15%-20% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 198 δις. που συμμετείχαν στο PSI, θα μπορούσαν να αγοραστούν με 30-40 δις ευρώ. Έτσι το χρέος θα μειωνόταν κατά 158-168 δις.  ευρώ. Άρα η ζημιά του Ελληνικού κράτους από το PSI, εκτιμάται έως και 77,0 δις ευρώ.

Μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2013 το χρέος αυξήθηκε κατά 15,9 δις ευρώ και ανήλθε στα 321,4 δις ευρώ. Προστιθεμένης και της νέας ανακεφαλαιοποίησης των 50 δις., το κρατικό χρέος στο τέλος Ιουνίου 2013, ανέρχεται  στα 374,4 δις ευρώ.

2: Το ύψος του δανείου του Β’ δανειστικού του Οκτωβρίου 2012,   καθορίστηκε στα 136,2 δις ευρώ. Από αυτά εισπράχτηκαν 137,0 δις,, μέχρι και τον Ιούνιο του 2013..Εάν υποθέσουμε ότι τα 25,0 δις της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετεφέρθησαν εις χρέωση του Ελληνικού Μηχανισμού Στήριξης,  το υπολειπόμενο ύψος του δανείου είναι 24,2δις ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Μέσα στην περίοδο  Ιούλιος 2013-ΙΔεκέμβριος του 2014, λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 29,7 δις ευρώ, και πρέπει να εξοφληθούν τόκοι, ύψους 6 δις. ευρώ περίπου. Απαιτούνται δηλαδή για την εξυπηρέτηση του χρέους, 35,7 δις, έναντι 24,2 δις. που είναι το ύψος των υπολειπομένων δόσεων. Άρα ταμειακό έλλειμμα εκ μόνου του λόγου αυτού  11,5 δις ευρώ.

2:. Από τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Οκτωβρίου προκύπτει ότι το τροποποιημένο πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, ανήλθε σε 2695εκ. και το συνολικό έλλειμμα ανήλθε σε 8245 εκ. ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά που υπολογίζει η ΤτΕ είναι, πρωτογενές έλλειμμα 3422εκ. ευρώ και συνολικό έλλειμμα 9079 εκ..

Για ολόκληρο το 2013, το Υπ. Οικονομικών εκτιμά πρωτογενές  έλλειμμα 10,000 εκ. και συνολικό έλλειμμα 16430 εκ, έναντι 16330 το 2012. Άρα στα δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου απαιτούνται 7,3 δις ευρώ για να καλυφτούν οι δαπάνες λειτουργίας του κράτους, και άλλα 900 εκ για να πληρωθούν τόκοι. Τα    7,3 δις δεν καλύπτονται από τις δόσεις των δανείων, οι οποίες δεν επαρκούν  να καλύψουν ούτε τα τοκοχρεολύσια ύψους 5,7 δις ευρώ.

Δεν πρέπει να παραμένει καμιά αμφιβολία ότι, οι συζητήσεις με την ΤΡΟΪΚΑ περιστρέφονται γύρω από την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων, πρώτιστα του διμήνου Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου Οι ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ουδόλως ενδιαφέρονται που θα βρεθούν τα 7,3 δις για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του κράτους.

Προβλέπουμε ότι στο επόμενο δίμηνο θα γίνου τα εξής.

2.1: Κανένα νέο μέτρο δεν προλαμβάνει να αποδώσει ούτε ένα ευρώ.

2.2: Θα αναβληθεί η προγραμματισμένη εξόφληση  υποχρεώσεων παρελθόντων ετών, ύψους 3850 εκ. ευρώ.

2.:3: Θα αναβληθεί η προγραμματισμένη επιστροφή φόρων, ύψους 850 εκ. ευρώ.

2.4: Με αυτό τον τρόπο καλύπτονται 4,7 δις., και παραμένουν ακάλυπτα 2,6 δις.. Περίπου 1,6 δις θα καλυφθούν από έκδοση εντόκων γραμματίων, δηλαδή από δάνεια από τις εμπορικές τράπεζες. Τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν με πρόσθετες υστερήσεις πληρωμών των κρατικών προμηθευτών κλπ..

3: Μέσα στο 2014 μεταφέρονται από το 2013 , χρέη προς τους ιδιώτες  και τις τράπεζες, ύψους 7,3 δις. ευρώ, τόκοι εξωτερικού χρέους 6,0 δις. και χρεολύσια ύψους 24,9 δις. Χωρίς νέα μέτρα το πρωτογενές  τροποποιημένο ταμειακό  έλλειμμα εκτιμάται σε 10,0 δις. περίπου. Σύνολο υποχρεώσεων  48,2 δις. ευρώ. Από αυτά στο άμεσο ενδιαφέρον της ΤΡΟΪΚΑΣ εμπίπτουν τα 30,9 δις τα οποία κατά 19,4 δις θα καλυφθούν από τις υπολειπόμενες δόσεις του δανείου.

Άρα παραμένουν ακάλυπτες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 11,5 δις ευρώ,  10,0 δις. νέο έλλειμμα και 7,3 δις μεταφορά χρεών προς τους ιδιώτες από το 2013.

Στο άμεσο ενδιαφέρον της ΤΡΟΪΚΑΣ βρίσκονται τα 11,5 δις. τα οποία χρονικά εντοπίζονται  στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Το συμπέρασμα είναι ότι για την ικανοποίηση των δανειστών δεν υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Επειδή όμως τα όποια μέτρα χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, για τον λόγο αυτό στις συζητήσεις που γίνονται, το μέλημα είναι η ‘’κατανομή  της λήψης των νέων μέτρων, ύψους τουλάχιστον 11,5δις. ευρώ’’ προ και μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Άρα μέσα στο 2014 θα εισπραχτούν, κατά τον ένα ή τον άλλον τρόπο, τουλάχιστον 11,5δις ευρώ από νέα μέτρα.

4: Το αμείλικτο ερώτημα που ζητάει απάντηση είναι,  ποιό είναι το ύψος των επιπτώσεων πάνω στην Ελληνική οικονομία, τα εισοδήματα την απασχόληση την κοινωνική συνοχή και την εθνική ασφάλεια.

Στο επόμενο 14μηνο οι εκροές άμεσης αγοραστικής δύναμης είναι 28,8δις. ευρώ, δηλαδή το 17,4% του ΑΕΠ σε τιμές βάσης. Αυτές οι εκροές, υλοποιούμενες, είναι ικανές να γκρεμίσουν ότι απέμεινε όρθιο στην Ελληνική οικονομία.

ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΛΗΦΘΗΣΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΟ. ΤΟΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΑΠΑΤΩΝΤΑΙ, ΑΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ‘’ΕΥΡΩ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ’’, ΤΟΤΕ ΤΟΥΤΟ ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ, Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΑΠΟΚΤΑ ΔΙΔΥΜΗ ΑΔΕΛΦΗ, ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: