Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ.


          ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ.

                                  (Όμως η ώρα εν κοντά, τζιε τούτον ουλλοούμαι, πως
 
                                  όσο είμαστε στο ευρώ, ούλλοι εν να  χαθούμε.)    

ΓΕΝΙΚΑ:  

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε, πως επιλέγοντας το ευρώ, επιλέγουμε ταυτόχρονα να χορέψουμε στο δικό του ρυθμό. Δεν είναι δυνατό η μουσική να παίζει καλαματιανό, και εμείς να χορεύουμε τσιφτετέλι. Μπορούμε, ίσως, να αλλάξουμε φιγούρες  χορού, όχι όμως τον χορό, και αυτό αν μας το επιτρέψει ο χοροδιδάσκαλος. Αυτό να το αντιληφθούν κυρίως οι πολιτικοί σχηματισμοί, που επαγγέλλονται μια άλλη πολιτική, μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης.  Τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, Ευρωπαϊκές συμμαχίες για μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική,  εξεύρεσης εσωτερικών χρηματικών πόρων και περί ανάπτυξης, ηχούν ωραία  στα αυτιά, είναι όμως λόγια κενού περιεχομένου, όπως είναι και ο περί αναπτύξεως δωδεκάλογος του κ. Αναστασιάδη. Θυμίζουμε ότι ο      Κ. Παλαμάς ήταν ποιητής και ο δωδεκάλογος του Γύφτου ήταν αξεπέραστο ποίημα.

Α: ΤΟ ΕΥΡΩ:

Από της καθιέρωσης του στηρίζεται πάνω στη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία, βάση της συνθήκης του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, επιτυγχάνεται με την πολιτική της εισοδηματικής προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι  έκαστη χώρα της Ευρωζώνης, οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα οικονομικά μέτρα, προσαρμογής της ενεργού ζήτησης στο ύψος της αξίας του όγκου αγαθών και υπηρεσιών που η ίδια παράγει. Με βάσει τον κανόνα αυτό, οι πολίτες και οι κυβερνήσεις των επί μέρους χωρών της ευρωζώνης, οφείλουν να περιορίζουν την κατανάλωση  και την επενδυτική τους δραστηριότητα, στο ύψος των δικών τους δυνατοτήτων.

Από τον κανόνα αυτόν επετράπη ελαφρά απόκλιση. Ο Δημόσιος τομέας  δύναται, με έκδοση ομολόγων σε ευρώ,  να χρηματοδοτεί δημόσιες δαπάνες μέχρι 3,0% πάνω από τα έσοδα του, και μέχρι ύψους δημόσιου χρέους, 60,0% επί του ΑΕΠ.  Για τον ιδιωτικό τομέα δεν επεβλήθη κανένας περιορισμός. Επειδή τα ομόλογα σε ευρώ είναι στενά υποκατάστατα του χρήματος, όλοι οι περιορισμοί που επινοήθηκαν, έχουν σαν στόχο να αποτραπεί η εισοδηματική  εκμετάλλευση μεταξύ των  χωρών της ευρωζώνης, δια της υπερβολικής έκδοσης ομολόγων, ενέργεια που ταυτόχρονα υπονομεύει και την ισοτιμία του ευρώ και την ύπαρξη της ευρωζώνης.

Οι περιορισμοί αυτοί εφαρμόζονται σήμερα σε όλη την έκταση τους και με αυστηρότητα. Άρα αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ, αφού τους αποδεχτήκαμε, πρέπει και να τους εφαρμόζουμε. Δεχτήκαμε επίσης, σε περιπτώσεις σοβαρών αποκλίσεων, και την  επιτήρηση. Άρα δεν έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, και ταυτόχρονα να μένουμε στο ευρώ. Οφείλουμε να επιλέξουμε. Ευρώ και ΤΡΟΪΚΑ, ή δραχμή και εθνική κυριαρχία. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ.

Οι περιορισμοί αυτοί, σε πρώτη ανάγνωση ακούγονται λογικοί. Στη πραγματικότητα όμως καθιερώνουν ένα σχιζοφρενικό σύστημα λειτουργίας του ευρώ και της οικονομίας της Ευρωζώνης.

1: Καθιερώνουν την αρχή της αυτοδύναμης ανάπτυξης, αφού κατά κανόνα το ύψος των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, προσδιορίζεται από τις αποταμιευτικές δυνατότητες της ίδιας της χώρας. Άρα όχι μόνο δεν προάγεται η ανάπτυξη, αλλά εμποδίζεται η χώρα να δεχτεί αποταμιεύσεις από χώρες εκτός Ευρωζώνης και να επιταχύνει την ανάπτυξη της.

2: Καταστρατηγεί την αρχή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, αφού περιορίζεται το ύψος υποδοχής τους. ( Οι αιρετικοί ας μην βιάζονται να αγανακτήσουν με το επιχείρημα, ‘’μα η κίνηση ιδιωτικών κεφαλαίων είναι ελεύθερη'’)

3: Με βάσει τους πιο πάνω όρους, είναι απόλυτα δυνατό η ενεργός ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα να υπερβαίνει σημαντικά το αντίστοιχο ιδιωτικό εισόδημα. Στην περίπτωση αυτή το δημόσιο θα πραγματοποιεί μεγάλα πλεονάσματα, θα πληρούνται έτσι τυπικά οι όροι του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, ενώ ουσιαστικά η χώρα αυτή, μέσα από το τραπεζικό της σύστημα,  θα κατακλέβει νόμιμα τις υπόλοιπες χώρες.

4:Η διαφορετική οργάνωση της παραγωγής στις διάφορες χώρες της Ευρωζώνης, έχει σαν αποτέλεσμα, οι ίδιες παραγωγικές δραστηριότητες σε ορισμένες χώρες να χαρακτηρίζονται δημόσιες και η λειτουργία τους να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και σε άλλες να χαρακτηρίζονται ιδιωτικές και να εκφεύγουν των δημοσιονομικών περιορισμών.

5: Η ανεξέλεγκτη και από τις νομισματικές αρχές, καταναλωτική, κυρίως, τραπεζική δανειοδότηση του ιδιωτικού τομέα, οδηγεί με  μαθηματική αναγκαιότητα, με την πάροδο του χρόνου συνεχώς και περισσότερο, σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων από τους ιδιώτες. Οδηγεί επίσης στην ανάγκη στήριξης των τραπεζών με τεράστια ποσά, από την ΕΚΤ, τα οποία μεταμορφώνονται σε δάνεια και  επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό!!! Η επιλεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση, η διάσωση του τραπεζικού συστήματος επιβάρυνε τον Ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό με 75 δις ευρώ περίπου και οι τράπεζες σήμερα είναι υπερχρεωμένες στη ΕΚΤ. Στην μαρτυρική Κύπρο, στο όνομα της διάσωσης των τραπεζών, κατέστρεψαν με μιας, την οικονομία της. Αποτέλεσμα αυτών, είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών μέσα στην Μέκκα της ελεύθερης αγοράς, οι οποίες όμως θα λειτουργούν με διοίκηση ιδιωτών. Είναι προφανές ότι κάθε έννοια δικαίου έχει καταργηθεί μέσα στην ευρωζώνη, γεγονός που προοιωνίζει δεινά.

6: Η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, είναι απαράδεκτα κατακερματισμένη. Τα επιτόκια δανεισμού με ομόλογα σε ευρώ, διαφέρουν πέραν του 100,0% μεταξύ των διαφόρων χωρών. Έτσι με επιτόκιο ομολόγων 20ετούς λήξεως  5.0%, η επιβάρυνση σε τόκους ανέρχεται στο 165,0% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, έναντι μόνο 63,8%, εάν το επιτόκιο είναι 2,5%. Το πρόβλημα αυξάνει σημαντικότατα, αν οι χώρες εκδίδουν νέα ομόλογα για αποπληρωμή των τόκων. Κατά συνέπεια χώρες με υψηλά επιτόκια δανεισμού, νομοτελειακά καθίστανται έντονα ελλειμματικές, και θύμα των χωρών με χαμηλότοκο δανεισμό, όπως η Γερμανία. Επειδή τα ομόλογα αποτελούν στενά υποκατάστατα του χρήματος και μέσα συναλλαγών, έπεται ότι το κόστος του λεγόμενου κοινού  νομίσματος είναι έντονα διαφοροποιημένο και άρα το νόμισμα δεν είναι ενιαίο.

7: Ποιοί έχουν αναλογικά μεγαλύτερη πρόσβαση στο ευρώ του 0,75% επιτοκίου; Η Ελλάδα ή η Γερμανία; Ποιοι έχουν απεριόριστη ρευστότητα και ποιοι στερούνται ρευστότητας; ( Σύμφωνα με τους μέσους όρους της ΕΕ η ρευστότητα στη Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 130, δις ευρώ!!!),  Ποιοι έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην πρωτογενή αγορά ομολόγων και ποιοι καρπούνται την υπεραξία που συνεπάγεται το εκδοτικό προνόμιο; Ασφαλώς η ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης που μετατρέπεται συνεχώς και περισσότερο σε οικονομική υπερδύναμη, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητα του ευρώ σαν αποθεματικού νομίσματος.

 Η ιδιότητα αυτή του δολαρίου κατέστησε τις ΗΠΑ οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υπερδύναμη Μιμούμενη τις ΗΠΑ είναι απόλυτα πιθανό η Γερμανία να θελήσει  να μετατραπεί και σε πολιτική και στρατιωτική υπερδύναμη. Το ισχυρό της οικονομίας της δεν αποτελεί και ικανή συνθήκη για πραγμάτωση των ενδεχόμενων αυτών σχεδιασμών της. Απαιτείται και πολιτική και οικονομική επιβολή επί όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Το προσπαθεί και μέχρι τώρα κερδίζει όλες τις μάχες

8: Ποιο είναι το διεθνές περιβάλλον; Οι ΗΠΑ βγήκαν κερδισμένες και αλώβητες από δύο παγκοσμίους πολέμους. Είχαν την ανοχή ακόμη και της Σοβιετικής Ένωσης γιατί ομολογουμένως πρόσφεραν πολλά στην ελευθερία της ανθρωπότητας. Σήμερα είναι υπερχρεωμένες σε Ρωσία και Κίνα. Το ίδιο υπερχρεωμένη είναι και η Ευρώπη. Οι Ασιάτες έμαθαν πολύ γρήγορα το παιγνίδι του χρήματος, και οι Δυτικοί είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στις δικές τους επιλογές. Θα αντιδράσουν οι Δυτικοί ή θα αποδεχτούν άπρακτοι, την αντικατάσταση του Δυτικού πολιτισμού με τον Ασιατικό πολιτισμό; Καμιά υπερδύναμη δεν παραδίδεται, και συνεπώς επίκεινται οδυνηρά γεγονότα τα οποία προαναγγέλθηκαν με την καταλήστευση των καταθέσεων στην Κύπρο.
 

Β: ΕΜΕΙΣ;

 Γνωρίζω το ερώτημα. Και αν επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή; Το Θέμα το έχουμε αναλύσει διεξοδικά και οι επαναλήψεις δεν ωφελούν. Θα επαναλάβω όμως ότι η τυχών επιστροφή στην δραχμή, θα είναι αναγκαιότητα και όχι άσκηση δικαιώματος επιλογής. Το δικαίωμα αυτό το χάσαμε.

Επί τρία συνεχή χρόνια γράφουμε ότι οι περικοπές εισοδημάτων και οι αυξήσεις φορολογικών βαρών επιδεινώνουν το πρόβλημα και δεν το επιλύουν. Από την αρχή επισημάναμε ότι η Ελλάδα υφίσταται μια ανήκεστη, προ πολλών ετών σχεδιασμένη και άριστα οργανωμένη, επίθεση. Για την τριμερή διακυβέρνηση γράψαμε.

 ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ, ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Τα γεγονότα μας δικαίωσαν και μας συνέθλιψαν, για αυτό μόνο κλαίμε.      Η συνέχεια είναι απόλυτα προβλέψιμη.

1: όπως αναμένετο η πολιτική του ΕΥΡΩ ΠΑΣΑ ΘΥΣΙΑ απέτυχε οικτρά. Οι προβλέψεις του κ. Υπουργού οικονομικών για έναρξη εξόδου από την κρίση από το τέλος του 1973 αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από φαντασιώσεις. ΗΗ ΤΡΟΪΚΑ θα επιδείξει κατανόηση και θα εγκρίνει σχετικά ανώδυνα την επόμενη δόση για δικές της σκοπιμότητες. Ο κ. Γεωργίου θα προσπαθήσει να βοηθήσει και η euro stat θα πάθει προσωρινή τύφλωση.  Το Υπ. Οικονομικών θα συνεχίσει να μεταφέρει στο 2013  προ-εισπραχθέντα έσοδα από το …2009. Ταυτόχρονα θα επιβαρύνει την χρήση, κατά προτίμηση  του 2009, με δαπάνες  ‘’προηγουμένων οικονομικών ετών’’, που εξοφλήθηκαν το … 2013!!! . Έτσι λογιστικά δεν θα είμαστε χάλια, πραγματικά όμως θα συνεχίσουμε και θα μεγεθύνουμε την στάση πληρωμών στο εσωτερικό.

2:  Η μείωση του εισοδήματος το 2013 θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ότι το 2012, και ελλείψει εισοδήματος τα κρατικά έσοδα θα μειωθούν σε ποσοστό άνω του 10,0%, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι βέβαιο ότι τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα του κ. καθηγητή και Υπουργού των οικονομικών θα έχουν την ίδια τύχη με εκείνα του κ. Παπακωνσταντίνου.. Ταυτόχρονα τα χρέη των ιδιωτών προς το κράτος θα αυξάνουν και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ξεπεράσου τα 80,0 δις ευρώ, και τούτο έχει σημαδιακή σημασία. Είναι κατάντημα το Ελληνικό κράτος να στοχοποιεί φορολογικά, άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5000 ευρώ. Πενία … αναλγησία απεργάζεται.

3: Χειρότερο κατάντημα, είναι να αγνοούνται από τους παντός είδους κρατούντες, εξαπατούντες και αερολογούντες, γεγονότα και στοιχεία που κρύβουν ανθρώπινη απόγνωση, ανθρώπινο πόνο, δυστυχία, θάνατο. Τρείς χειρότερο κατάντημα είναι τα ίδια άτομα να υπόσχονται, και να παριστάνουν τους σωτήρες του έθνους, των πολιτών, του λαού και ταυτόχρονα να εξαπολύουν μύδρους ύβρεων ενάντια σε όσους τολμούν να αποκαλύπτουν τα προβλήματα. Φωνασκούν στο διαπασών. Είστε λαϊκιστές, εσείς λαϊκιστική δεξιά, εσείς λαϊκιστική αριστερά, εσείς λαϊκιστικό κέντρο, εσείς ακροδεξιά, εσείς ακροαριστερά, εσείς ναζιστές. Ναι κατηγορούν άλλους για ναζιστές αυτοί που παρέδωσαν την Ελλάδα δέσμια, αιμορραγούσα και λιμοκτονούσα, στα Ευρωπαϊκά ανδρείκελα. Σε αυτούς τους άνοες αφιερώνονται αυτά τα λίγα και για να μη κουράζονται να ψάχνουν, δηλώνω ότι είμαι αθεράπευτα πατριώτης και κατά αυτούς λαϊκιστής.

Κρατικό χρέος: Από 298,5 δις τον 12/2009, αυξήθηκε στα 305,5 δις τον 12/20012.

Τραπεζικό χρέος στην ΕΚΤ. Από 49,7 δις το .2009, αυξήθηκε σε 121,2 το 2012.

Τραπεζικές καταθέσεις: Από 243,7 δις το 2009, μειώθηκαν σε 167,9 το 2012

Απασχολούμενοι: Από 4515΄7 εκ. το 2009, μειώθηκαν σε 3679,0 το 2012. Σε ισοδύναμα άτομα, δηλαδή υπολογίζοντας και τον μέσο χρόνο απασχόλησης, οι απασχολούμενοι το 2012 υπολογίζονται σε 3127,1 εκ. άτομα. Οι άνεργοι από 521,1 χιλ. άτομα αυξήθηκαν σε 1321,2 χιλ. άτομα, και σε ισοδύναμα άτομα αυξήθηκαν σε1873,0 χιλ άτομα.

Με τα δεδομένα αυτά, για να επανέλθει η Ελληνική οικονομία στα επίπεδα του 2009 μέσα από την ανάπτυξη που επαγγέλλεται ο κ. Σαμαράς, απαιτούνται νέες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου της τάξεως των 430,0 δις ευρώ. Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλά ποσοστά αποταμίευσης απαιτούνται τουλάχιστον 25 χρόνια. Συνεπώς μέσα από αναπτυξιακές διαδικασίες ,, η νύχτα αργεί πολύ να ξημερώσει.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, επαναλειτουργία των χιλιάδων παραγωγικών μονάδων που υπέκυψαν στα χτυπήματα του ευρώ και της ευρωλαγνείας. Βασική όμως προϋπόθεση για αυτό είναι η πλήρης ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που ισοδυναμεί με καθιέρωση εθνικού ή και δεύτερου εθνικού νομίσματος.

4: Η εφαρμοζόμενη πολιτική κατέρρευσε, και ο επερχόμενος Σεπτέμβριος αποτελεί αξεπέραστο ορόσημο. Περικοπές δαπανών τέρμα. Οι συντάξεις ελαχιστοποιήθηκαν και κάθε περεταίρω περικοπή, θα μεγιστοποιήσει τις δαπάνες ταφής των συνταξιούχων, και  θα υπερβούν το όποιο όφελος. Αντί να υποχρεωθούμε, με πάνδημη προσπάθεια, ας κάνουμε σήμερα, αυτό που έπρεπε να κάνουμε από τις αρχές του 2010.

ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ;

Υπάρχει τρόπος, θα το τολμήσουν; Και αν το τολμήσουν; Μα τότε έτσι και αλλιώς, ολοταχώς ΔΡΑΧΜΗ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αιφνιδιαστούμε. Το πείραμα στη Κύπρο συνεχίζεται, θα διευρυνθεί, και θα επεκταθεί.  Η ΤΡΟΪΚΑ, ενδεχομένως,  θα απαιτήσει να της εκχωρηθούν τα ενυπόθηκα τραπεζικά δάνεια, και τότε θα είναι … κόλαση, πραγματική επίγεια κόλαση.

ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΕΥΡΥΤΕΡΩΝ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ. Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: