Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΔΟΣΗ- ΤΡΑΠΕΖΕΣ- ΧΡΕΟΣ


                             ΔΟΣΗ- ΤΡΑΠΕΖΕΣ- ΧΡΕΟΣ.

Χωρίς καμιά ιδιαίτερη πληροφόρηση, διαβεβαιώνουμε ότι η δόση έχει εισπραχθεί, και έχει αναλωθεί. Με το ποσό της δόσης είναι πιστωμένες, προσωρινά, οι εμπορικές τράπεζες, και μετά την  αναμενομένη απόφαση του EURO GROUP, θα μεταφερθεί εις πίστωση του κρατικού προϋπολογισμού.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ:

1: Το αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οφείλεται σε τρεις λόγους.

1.1: Η Commission, με απόφαση της, καθόρισε το ύψος των κεφαλαίων των τραπεζών στο 12,0% του ενεργητικού τους, το οποίο για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 49,5 δις. ευρώ, έναντι 43,9 δις. που ήταν τον Ιούλιο του2012.

1.2: Οι τράπεζες υπέστησαν, με το PSI, μείωση του κεφαλαίου τους κατά 29,1 δις. λόγο απομείωσης της αξίας των κρατικών ομολόγων που κατείχαν,

1.3: Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, λόγω αναταξινόμησης των λογαριασμών, ‘’προβλέψεις για κινδύνους και βάρη’’, από την ΤΡΟΪΚΑ, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2012, υπέστησαν απομείωση κατά 46,1 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει μείωση των προβλέψεων για είσπραξη επισφαλών τραπεζικών δανείων, κυρίως οικοδομικών. Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με την κάλυψη των χρεών των τραπεζών από το κράτος, δηλαδή τους φορολογούμενους, δίνει το ηθικό δικαίωμα στους φορολογούμενους, να απαιτήσουν ανάλογη απόσβεση των τραπεζικών τους δανείων, κυρίως για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

2: Τα 25,0 δις. που δόθηκαν στις τράπεζες τον Απρίλιο του 2012,            αποκατέστησαν το ύψος των κεφαλαίων τους,  στο προ PSI, επίπεδο. Η καταβολή έγινε με βραχυπρόθεσμους τίτλους, ύψους 28,9 δις. ευρώ  από το ΕΤΧΣ, που ελέγχεται από την ΕΚΤ. Στο ποσό συναθροίστηκαν και 3,8 δις, λόγο PSI.

3: Με τις πιο πάνω ρυθμίσεις, ολοκληρώθηκαν οι λογιστικές εγγραφές για την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς καμιά επίπτωση πάνω στο ύψος των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, ή  που λαμβάνουν από την ΕΚΤ και το διατραπεζικό σύστημα.   Δηλαδή, με την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες έλαβαν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους από το ΕΤΧΣ,  όσα έχασαν με το PSI.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: 

1: Μεταξύ Ιανουαρίου- Ιουλίου 2012, οι καταθέσεις στις τράπεζες, μειώθηκαν κατά 23 551 εκ. και η αξία των λοιπών περιουσιακών στοιχείων, μειώθηκε κατά 46 107 εκ., συνολική μείωση 69 658 εκ. ευρώ. Οι μειώσεις αυτές, βάσει των πιστωτικών κανονισμών, οδηγούν σε πολλαπλάσια μείωση του ύψους των τραπεζικών χορηγήσεων (δανείων). Η μαζική επιστροφή των τραπεζικών δανείων από τους ιδιώτες, είναι νομικά και πραγματικά, ΑΔΥΝΑΤΗ, και οδηγεί μετά βεβαιότητας, σε πτώχευση το τραπεζικό σύστημα, με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις πάνω στην οικονομία.

Η αποτροπή της πτώχευσης των Ελληνικών τραπεζών, έγινε από την ΕΚΤ με πληθώρα δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες, και με κεφάλαια ύψους 56 400 εκ.,  του ΕΤΧΣ. Το EURO GROUP με την καθυστέρηση των δόσεων του δανείου των 130,0 δις. και η ΤΡΟΪΚΑ με την αναταξινόμηση των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΣΠΡΩΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ. Η διάσωση οφείλεται αποκλειστικά στην ΕΚΤ, η οποία βάλλεται με άγριο τρόπο από την επίσημη Γερμανία. Μας σπρώχνουν στον καιάδα, και εμείς πολιτευόμαστε με φαντασιώσεις.

2: Από τα πιο πάνω γίνεται σαφές, ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υπερχρεωμένο στην ΕΚΤ, και ότι οι ανάγκες του για ανακεφαλαιοποίηση, ανέρχονται, μόνο σε 5,5 δις.. Άρα τα διαλαλούμενα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΔΟΣΗ:

 Στις τράπεζες πηγαίνει, όχι όμως για ανακεφαλαιοποίηση, αλλά για μερική εξόφληση του υπερβάλλοντος χρέους των τραπεζών, προς την ΕΚΤ, το οποίο εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο προσεγγίζει τα 50,0 δις. ευρώ.

Στο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού Οκτωβρίου 2012, στον πίνακα για της δανειακές μας ανάγκες τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αναγράφεται ‘’καταβολή κεφαλαίου στο ΕΤΧΣ’’ 48 500 εκ. ευρώ. Δεν απομένει καμιά αμφιβολία ότι η παρούσα δόση και η επόμενη, έχουν καταβληθεί διά της ΕΚΤ, και το εναπομένον είναι, η μεταφορά της πίστωσης από της τράπεζες, στον κρατικό προϋπολογισμό.

 Δυστυχώς η αναμενομένη εκταμίευση της δόσης, μεταφέρει τα χρήματα από το ένα θυλάκιο των δανειστών μας στο άλλο, και καταλείπει την Ελλάδα εκτεθειμένη στην οικονομική εξαθλίωση,  χωρίς ρευστότητα και χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας.

θα γίνουν, εν καιρώ, και άλλες παραχωρήσεις με άλλα βαρύτερα ανταλλάγματα. Οι εταίροι, παραχωρούν προς την φιλτάτη πατρίδα, αυτό που φρόντισα να μην μπορούμε να τους αποδώσουμε, και της παίρνουν την ψυχή της.

Ποια ρευστότητα, όταν οι κρουνοί της ΕΚΤ έχουν κλείσει, όταν με τα νέα μέτρα αφαιρούνται εισοδήματα 19,0 δις. ευρώ και αναλογούσα ρευστότητα, 30,0 δις. ευρώ, και όταν με το κυνηγητό των καταθετών, δικαίων και αδίκων, για σύλληψη της φοροδιαφυγής, που όλο συλλαμβάνεται και όλο γιγαντώνεται, κανείς πλέον πολίτης δεν εμπιστεύεται τα τυχόν περισσεύματα του στις τράπεζες. Ο προηγούμενος Υπ. Οικονομικών, δεν ήξερε και δεν συνειδητοποιούσε το μεγάλο κακό.   Ο νυν ξέρει, ότι χωρίς καταθέσεις, εσωτερικού ή εξωτερικού νεκρώνεται η οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: