Σάββατο 20 Μαΐου 2023

 

 

    Το πρωτογενές αποτέλεσμα:

 

Είναι η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς να συνυπολογίζονται στις δαπάνες οι τόκοι, που πληρώνουμε για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού κρατικού χρέους. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, εάν είναι αρνητικό τότε έχουμε πρωτογενές έλλειμμα και εάν έσοδα και δαπάνες εξισώνονται,  τότε έχουμε μηδενικό αποτέλεσμα.

Η σχέση μεταξύ ύψους χρεωστικών τόκων και πρωτογενούς αποτελέσματος είναι σημαντικότατη για την πορεία της εθνικής οικονομίας και του βαθμού οικονομικής ευημερίας των πολιτών, στα πλαίσια κυρίως της ΕΕ..

Αυτή  η σχέση  οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια, την αυξημένη επιτήρηση από τους ετέρους,  την λεηλασία του μόχθου των προδομένων και του εθνικού μας πλούτου, από τους εταίρους μας.  Έμμεσα υπονομεύθηκε και  το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων μας και η εθνική μας ασφάλεια έναντι της …..συμμάχου μας Τουρκίας.

Δεν υπερβάλλω. Πέραν του 50%, του Ελληνικού χρέους,  ήταν το αποτέλεσμα δυσβάστακτων επιτοκίων, που η Ελλάδα πλήρωνε στους Ευρωπαίους εταίρους. Επειδή δε, το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν έντονα αρνητικό, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να δανείζεται  για να πληρώνει τους τόκους. Έτσι το ύψος των χρεωστικών τόκων αυξανόταν με γεωμετρικό ρυθμό και η οικονομική θέση της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αγοράς, συνεχώς χειροτέρευε.

                        ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ετήσιος δανεισμός 10 δις. ευρώ επί 10 έτη και με επιτόκιο 5% και με ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος ίσο με το ύψος των ετήσιων τόκων, συνεπάγεται ύψος ετήσιων τόκων 500εκ. και στη 10ετία 5 δις.. Με πρωτογενές αποτέλεσμα μηδενικό, για να πληρωθούν οι ετήσιοι χρεωστικοί τόκοι των 500 εκ., η χώρα δανείζετε ίσο ποσό με το ίδιο ή και υψηλότερο επιτόκιο. Στην πρώτη περίπτωση, σε μια10ετία, η χώρα επιβαρύνεται με συνολικό χρέος 105δις.=100 κεφάλαιο συν 5δις τόκοι.

Στην δεύτερη περίπτωση μηδενικού πρωτογενούς πλεονάσματος, η χώρα επιβαρύνεται με 125,776 δις.= 100 δις κεφάλαιο και 25,776 δις τόκους. 

Άρα με πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το ύψος των ετήσιων τόκων, η χώρα επιβαρύνεται με ΘΕΜΙΤΟ ύψος τόκων 5 δις. ευρώ.

Με  ετήσιο πρωτογενές αποτέλεσμα μηδενικό, η χώρα επιβαρύνεται, με 25,776 δις. τόκους, δηλαδή 5,15 φορές μεγαλύτερο από το ΘΕΜΙΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΚΩΝ.

Με ετήσιο πρωτογενές αποτέλεσμα αρνητικό η χώρα επιβαρύνεται με ύψος τόκων 5,15 φορές μεγαλύτερο από το θεμιτό ύψος τόκων. Είναι η περίπτωση που η χώρα δανείζεται για να πληρώνει τους τόκου και ταυτόχρονα δανείζεται για να ξεπληρώνει κεφάλαιο. 

ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΣ:

1: Με ετήσιο πρωτογενές αποτέλεσμα ίσο ή μεγαλύτερο του ύψους των ετήσιων τόκων, η χώρα επιβαρύνεται  με ΘΕΜΙΤΟ  ύψος τόκων, ή και   μειώσει του ύψους του δανεισμού.

2: Με ετήσιο πρωτογενές αποτέλεσμα μηδενικό, η χώρα επιβαρύνεται με ύψος τόκων πέντε φορές μεγαλύτερο του ΘΕΜΙΤΟΥ.

3: Με ετήσιο πρωτογενές αποτέλεσμα ΑΡΝΗΤΙΚΟ, η χώρα βαδίζει σταθερά προς την στάση πληρωμών, την ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ.  ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ετήσιος εξωτερικός δανεισμός, 10 δις ευρώ περίπου.

Ετήσιο επιτόκιο προ της κρίσης καυσίμων 2% περίπου.

Ετήσιο επιτόκιο δανεισμού μετά την κρίση καυσίμων 5% περίπου.

Περίπτωση ανατοκισμού εις το ακέραιο.

Χρονική περίοδος 15 έτη.

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

1: Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ αθροιστικά για 15 έτη με ετήσιο επιτόκιο 2%, ανέρχεται σε,

              186.3 δις. ευρώ=150 δις. νέος δανεισμός+ 36,3 δις άθροισμα τόκων. Οι ΘΕΜΙΤΟΙ ΤΟΚΟΙ ανέρχονται σε 7.5 δις ευρώ, και η επιβάρυνση της οικονομίας λόγο μηδενικού πρωτογενούς αποτελέσματος ανέρχεται σε 28.8 δις ευρώ, αθροιστικά για 15  έτη.

2: Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ αθροιστικά για 15 έτη , με ετήσιο επιτόκιο 5% ανέρχεται σε,

236,6 δις ευρώ= 150 δις. νέος δανεισμός+ 86,6 δις. άθροισμα τόκων στην 15ετία.

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ 15 ΕΤΗ ΛΟΓΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

             86,6-36,3=50,3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

Επί χρόνια υπήρξα συνεργάτης στο οικονομικό Γραφείο πρωθυπουργού και οικονομικός σύμβουλος κορυφαίων υπουργών. Έζησα από πολύ κοντά την οικονομική κρίση των ετών 1974-1981, και τις καταστροφικές παλινωδίες ένταξης της Ελλάδος στο ευρώ.

Θλιβερή διαπίστωση μου είναι ότι οι πολιτικοί, για κάποιους αντιεπιστημονικούς λόγους φοβούνται, όπως η γάτα το νερό, να καταπιαστούν με την διερεύνηση  βάσιμων οικονομικών προτάσεων ή και  γεγονότων που προσδιορίζουν τις οικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Το κακό παράγινε μετά την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΕ. Επιστημονικές ομάδες μέσα στα Υπουργεία διαλύθηκαν και επιστημονικοί οργανισμοί υπολειτουργούν ή απλά υπάρχουν και επιβαρύνουν άσκοπα τον κρατικο προϋπολογισμό.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής γίνονται ΑΒΛΕΠΕΙΣ αποδεκτές, ωσάν να πρόκειται για ευαγγέλιο, το οποίο κατά εντολή  της Ευρωπαϊκής επιτροπής, το κράτος μας φρόντισε, προφανώς για ασφάλεια, να το αποθηκεύσει  στις Ελληνικές καλένδες.  

ΝΑΙ η Ελλάδα ανέβηκε στο Ευρωπαϊκό τρένο και αμέσως το έριξε στον ύπνο και όπου μας βγάλει η άκρη, συγνώμη το τρένο ήθελα να πω.

ΝΑΙ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ.

ΝΑΙ  απανταχού στο Ελληνικό κράτος δεν υπάρχουν επιστημονικές ομάδες που να ερευνούν, να συμπεραίνουν και να εισηγούνται στους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Η Ελλάδα του πνεύματος αφανίστηκε στα πλαίσια της Ε.Ε.. Και ο ακούων το σύγχρονο διάλογο μεταξύ των πολιτικών, συγνώμη Υβρεολόγιο ήθελα να πω, χάνει την πάσα ελπίδα και κλαίει την Ελλάδα.

ΝΑΙ, ΑΝΑ τον σύμπαντα κόσμο, ορατό είναι το άμεσο σκοτεινό μέλλον που επιφυλάσσεται  κυρίως  για τις μικρές και αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, και η Ελλάδα ανοίγει τα μάτια μόνο για εξύβριση των πολιτικών  αντιπάλων.

 

 ΚΡΙΣΙΜΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΑ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ.

        ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΝΩΝΕΙ

 

 

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ

 t=1             2                      3                      4                5                     6                     

(1+λ)0      (1+λ)1             (1+λ)2               (1+λ)3              (1+λ)4              (1+λ)5

_____      (1+λ)0           (1+λ)1               (1+λ)2                (1+λ)3             (1+λ)4

                        _____   (1+λ)0             (1+λ)1             (1+λ)2             (1+λ)3

                                                _____  (1+λ)0                (1+λ)                (1+λ)2

                                                                                    (1+λ)0                (1+λ)1 

                                                                                                            (1+λ)        

                                                                      


ΑΘΡΟΙΣΜΑ

(1+λ)5       +      (1+λ)4        +    (1+λ)3        +      (1+λ)2    +    (1+λ)1     +  (1+λ)0    =  Σ    

 

 

   Σ=Δ( (1+λ)6 --1_)                                                                                    λ     

 

ΌΠΟΥ,

Σ= Άθροισμα    

λ= επιτόκιο                                                                                  

εκθέτες= t=χρόνια ανατοκισμού.

Δ=ετήσιο ύψος δανεισμού. Στο παράδειγμα επί πέντε χρόνια ο ετήσιος δανεισμός   είναι σταθερός και ισούται με το ποσό (Δ )  

Δεν υπάρχουν σχόλια: