Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

 

          Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ.

 

Από το 2010 έως και πρόσφατα η στήλη αυτή, φιλοξένησε άνω των 170 οικονομικών άρθρων με θέμα κυρίως την Ελληνική οικονομία.

Είχαμε εισηγηθεί την υιοθέτηση διπλού νομίσματος για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, πάντοτε σε συνεννόηση και με την βοήθεια της       Ε. Κ. Τράπεζας. Το ευρώ θα εξακολουθούσε να έχει όλες τις λειτουργίες του, και το δεύτερο οιονεί νόμισμα θα χρησιμοποιείτο κατά ένα μέρος υποχρεωτικά για τις φορολογικές ή γενικότερα τις χρηματικές συναλλαγές ( μισθοί δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις κλπ) μεταξύ κράτους και ιδιωτών. Σκοπός η αύξηση της ρευστότητας της Ελ. οικονομίας την οποία ως μη όφειλε, μας στέρησε η ΕΚΤ.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επινόησα και χρησιμοποίησα για την Ελλάδα την θεωρεία της ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ  η οποία κατέστρεψε την Ελληνική οικονομία. Οι παρενέργειες της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων οδήγησαν, μεταξύ πολλών άλλων,  στον αφοπλισμό της τον οποίο εκμεταλλεύεται η Τουρκία, και απειλή την εθνική μας υπόσταση. 

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ. ΤΟ 2015, ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΑΙΣΙΑ ΚΑΤΑΛΗΞΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΠΡΑ, ΔΙΑ ΤΟΥ Κ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΝΙΓΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΛΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΜΟ.

Αφού η θεωρία της ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ κατέστρεψε την Ελλάδα, Καιρός είναι, παραφράζοντας την σε ΘΕΩΡΕΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ,  να χρησιμοποιηθεί η ίδια θεωρία για να βοηθήσει την Ελληνική οικονομία να επιζήσει από τις οικονομικές επιπτώσεις  της πανδημίας.

Η Ευρώπη είναι ενοποιημένη αγορά, η οποία λειτουργεί βάση της αρχής της  ελευθερίας επιλογής των πολιτών. Με καθεστώς οικονομικής ελευθερίας όλα τα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη τείνουν να συγκλίνουν προς τον μέσο όρο. Μεγάλες αποκλίσεις από τον μέσο όρο, υποδηλώνουν κρίση λειτουργίας των αγορών, που οφείλεται σε κρατικές αναγκαστικές μονοπωλιακές  παρεμβάσεις στην λειτουργία των αγορών.

Ας σχολιάσουμε τις  κρίσιμες για την οικονομία αγορές, στις οποίες η Ελλάδα αποκλίνει σημαντικά και εκβιαστικά, από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

1: ΑΜΟΙΒΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ: Στην οικονομία οι μερικώς απασχολούμενοι θεωρούνται κατά κάποιο μεγάλο ποσοστό άνεργοι. Άρα από οικονομική άποψη οι στατιστικές απασχόλησης δεν είναι αξιόπιστες.

Ή θα καταγράφονται ως απασχολούμενοι με αμοιβή 350 ευρώ ημερησίως,  ή θα καταγράφονται με αμοιβή της θέσης που κατέχουν για πλήρως απασχολούμενο άτομο, δηλαδή 700 ευρώ ημερησίως και ως απασχολούμενοι να καταγράφεται το ήμισυ( ½), των μερικώς απασχολούμενων. 

Η διόρθωσης των στατιστικών θα φανερώσει το ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΔΡΑΜΑ των Ελλήνων, στα πλαίσια της ΕΕ.

2: ΑΓΟΡΑ ΕΤΟΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ:

  ΠΟΥΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ. Στατιστικοί δείκτες, καταγράφουν σε απόλυτες τιμές το κόστος αγοράς ορισμένων σε αριθμό και ποσότητα προϊόντων, στις διάφορες Ευρωπαϊκές αγορές. Εάν αναλογισθεί κανείς ότι σήμερα το Ελαιόλαδο στον παραγωγό είναι 2,1 ευρώ, το ίδιο και χειρότερα άλλα γεωργικά προϊόντα, τότε θα ανέμενε ότι με τα ίδια ευρώ ο Έλληνας καταναλωτής, θα αγόραζε περισσότερα προϊόντα από ότι όποιος άλλος ευρωπαίος καταναλωτής.  Και όμως τούτο δεν συμβαίνει, αντίθετα μάλιστα, με υπαίτιο το φορολογικό μας κυρίως σύστημα, και την καθίζηση της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων, αγοράζουμε σχεδόν τα λιγότερα.

Εάν είχαμε στατιστικές καταγραφής των απολύτων τιμών εγχωρίων και ομοειδών εισαγομένων ευρωπαϊκών προϊόντων, τότε αβίαστα θα καταγράφετο το αναμφισβήτητο γεγονός ότι,   η  απόκλιση της μέσης τιμής των εγχωρίων προϊόντων, είναι σημαντικά μεγάλη και αρνητική έναντι της  αντίστοιχης μέσης τιμής των Ευρωπαϊκών προϊόντων, .  

Στον τομέα των αξιών παγίων κατασκευών, οικίες, οικόπεδα κλπ. η αρνητική θέση της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης, είναι συντριπτική.

Ανακεφαλαιώνοντας, Εισπράττομε για την αυτή ποσότητα και ποιότητα εργασίας και έργου, σημαντικά κάτω του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού δείκτη,  και πληρώνουμε το (40%) των αγορών μας, σε τιμές ΕΕ.

είναι προφανέστατη η ανισορροπία μεταξύ ευρωπαϊκών και των αντιστοίχων ελληνικών αγορών, που αν δεν διορθωθεί, ΤΟΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΟΥ ΛΟΙΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΙΜΟΣ.  

ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

                                                                                                                                                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια: