Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ.


                    ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ  ΑΛΛΩΝ.

 

ΓΕΝΙΚΑ:  Και είχε κέρατα αρνίου και φωνή δράκοντα, και του δόθηκε η εξουσία να κάνη λαούς και έθνη και γλώσσες και πλούσιους και φτωχούς, να προσκυνήσουν το πρώτο θηρίο, και όσοι αρνούνται να δολοφονούνται.

Απάτη, φθόνος και φόνος, τα αγαθά της νέας τάξης πραγμάτων, τα αγαθά της παγκοσμιοποίησης. Αλλοίμονο στους ανθρώπους οι Δεινόσαυροι απέκτησαν ιδεολογία και πρόσωπο ανθρώπου και κανείς μας πλέον δεν μπορεί να ξεχωριστεί και να ξεχωρίσει, μεταξύ ανθρώπων και ανθρωποειδών. Ακολουθούν πολλά, και κάθε επόμενο τρεις χειρότερο του προηγούμενου. Προσκυνήσαμε τον θεό ΜΑΜΩΝ, και κατέστημεν έρμαιο των δολοφονικών του ορέξεων. Είμαστε μόνοι ,και μόνοι μας θα πρέπει να βρούμε τον δρόμο της επιστροφής.      

                      

 

Οι υποταγμένοι του ΜΑΜΩΝ, οι οπαδοί της θεωρίας ‘’ευρώ πάσα θυσία’’  ωραιοποιούν κάθε δολοφονικό μέτρο που υποχρεώνονται να λάβουν, και εξαπατώμενοι, εξαπατούν τους πολίτες, πουλώντας ψεύτικη ελπίδα. Δεν κουράστηκαν να εξαπατούν και δεν κουραστήκαμε να μας εξαπατούν.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ:  Μειώνουν μισθούς- συντάξεις- επιδόματα. Φορολογούν ασύστολα, απολύουν με αναλγησία Δεινόσαυρου, δολοφονούν τους πολίτες, , για να καταστούμε …ανταγωνιστικοί και να σωθεί η Ελλάδα. ΠΟΙΟΙ;; Μα αυτοί που έκαναν σκληρές…. διαπραγματεύσεις με τους ΤΡΟΪΚΑΝΟΥΣ, χωρίς να γνωρίζουν τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Άραγε γνωρίζουν την έννοια της ανταγωνιστικότητας και κυρίως γνωρίζουν τα συγκριτικά μεγέθη της; Για τους μη επαΐοντες, και κυρίως για τους φερόμενους σαν επαΐοντες, αναφέρουμεν ότι η ανταγωνιστικότητα ακουμπάει ολόκληρη την οικονομική επιστήμη.

 Επειδή πολλοί είναι αυτοί που  καραδοκούν, επιτρέψατε μας να αναφέρουμε ότι τα όσα ακολουθούν, βασίζονται στην οικονομική θεωρία της παραγωγής, και στην συνάρτηση παραγωγής  COB- DOUGLAS .  Η χρησιμοποίηση άλλων μορφών συναρτήσεων παραγωγής,  και ειδικότερα της C.E.S.P.F δεν αλλάζει τα συμπεράσματα .Με πολλούς αλγεβρικούς χειρισμούς και με βάση τις παραδοχές της θεωρίας της παραγωγής, προκύπτει η συνάρτηση ανταγωνιστικότητας, που εξειδικεύει και ποσοτικά τους παράγοντες που προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα.

 

P1/P2 = (  A2  / A1)  (X1 /X2 )  ( Y2 / Y1)α   (W1 / W2)  Z

 

ΟΠΟΥ  
     P1 / P2 = Οι τιμές του ίδιου προϊόντος στις χώρες 1 και 2                                  
     A2 /A1  = Οι τεχνολογικοί συντελεστές, που προσδιορίζουν ποσοτικά την μετατροπή των

                    υπηρεσιών των συντελεστών παραγωγής σε μονάδες προϊόντος, στις χώρες 2 και 1.                                                                                                                       
     X1 / X2=Το ποσοστό της αξίας των εισαγωγών ως προς το ΑΕΠ σε τιμές βάσης,   στη 
                         χώρα 1 ως  προς την χώρα 2.                                                                                 
      Y2 / Y1 =Το απόθεμα παγίου κεφαλαίου, που αναλογεί σε κάθε διαθέσιμη μονάδα 

                    εργασίας, (Κ/L) στη χώρα 2 ως προς την χώρα 1.  Πρόκειται για τους συντελεστές

                   παραγωγής που διαθέτει μια χώρα και όχι για τους πράγματι απασχολούμενους.                                                                                                                
    W1 / W2 = Η αμοιβή της εργασίας στη χώρα 1 ως προς την αμοιβή της 
  
                       εργασίας στη χώρα 2                                                                                                                   
      Z= Ισοτιμία του Ευρώ ως προς κάποιο ξένο νόμισμα π.χ  το νόμισμα της  
                       Κίνας.                                                                                                                                               
    α= Ο συντελεστής που μετατρέπει τiς υπηρεσίες των συντελεστών παραγωγής,
                        σε ισοδύναμες παραγωγικές μονάδες.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την συνάρτηση αυτή είναι ότι η ανταγωνιστικότητα προσδιορίζεται από  (6) εξίσου βασικούς πραγματικούς, παράγοντες και ότι δεν υπακούει στις εντολές της ΤΡΟΪΚΑΣ εσωτερικού ή εξωτερικού, ούτε στις αγωνιώδεις παρακλήσεις των ΜΜΕ, ούτε στις ψευδαισθήσεις όσων αρέσκονται να τους εξαπατούν. Με βάση την ανωτέρω συνάρτηση καταρτίστηκε ο πίνακας που ακολουθεί και που αντανακλά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας σε σχέση π.χ. με την Κίνα και την Γερμανία. Τα ποσά είναι ενδεικτικά και δεν διεκδικούμε το απόλυτο.

 

          α             Α2 / Α1                 Χ1 / χ2             Y2 / Y1     (Y / Y)*        W1 / W2         ( W1 / W2)*

         0,2            0,80             1,10              0,96          1,04              1,180              1,090

         0,3           1,35              1,30              0,94          1,06               0,606              0,537

         0,4          1,56               1,50             0,92          1,08              0,464              0,395      

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Τα ποσά στις στήλες (W1 / W 2) δείχνουn το ύψος  που πρέπει να διαμορφωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη σε Κίνα και Γερμανία, για να είναι η Ελλάδα εξ’ ίσου ανταγωνιστική με τις χώρες αυτές.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: 

1:  Η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική έναντι και των δύο χωρών σε προϊόντα εντάσεως εργασίας, τουρισμός, Γεωργία, χειροτεχνία, βιοτεχνία, έτοιμα ενδύματα κλπ. Ο κλάδος αυτός το 2009,απασχολούσε 2,57 εκ. άτομα, εισήγαγε προϊόντα αξίας 21,0 δις ευρώ και παρήγαγε εισόδημα ύψους 104,0 δις ευρώ.

2: Σε προϊόντα εντάσεως κεφαλαίου, για να καταστεί η Ελλάδα εξίσου ανταγωνιστική, θα πρέπει να μειώσει τους μισθούς στο 46,4% των αντιστοίχων της Κίνας ή στο 39,5% τ6ων αντιστοίχων της Γερμανίας. Το 2009 ο κλάδος αυτός απασχολούσε 1,93 εκ. άτομα, εισήγαγε προϊόντα αξίας 42,0 δις ευρώ, και παρήγαγε εισόδημα ύψους 104,5 δις ευρώ.

3: Στο σύνολο της οικονομίας, η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική μόνο σε προϊόντα εντάσεως εργασίας. Για να καταστεί εξίσου ανταγωνιστική, με χώρες όπως η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει τους μισθούς στο 53,7- 60,6% των αντιστοίχων μισθών που ισχύουν σε Χώρες όπως η Κίνα και η Γερμανία. Οι χώρες αυτές λαμβάνονται σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα των διεθνών εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας.

4: Το νόμισμα της Κίνας και όλων των ανερχόμενων οικονομιών της Ανατολικής Ασίας, είναι υποτιμημένο. Οι χώρες αυτές, λόγω διαφορετικής κοινωνικής συμπεριφοράς των πολιτών τους, κατάφεραν να κρατήσουν, στο εσωτερικό τους,  την ισορροπία στις τιμές των αγαθών και των συντελεστών παραγωγής. Το απόλυτο όμως ύψος των εσωτερικών τιμών είναι σημαντικά χαμηλότερο του ύψους των διεθνών τιμών. Με βάσει τα κριτήρια διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου τα νομίσματα των χωρών αυτών είναι υποτιμημένα, και πρέπει να ανατιμηθούν. Προς την κατεύθυνση αυτήν ασκούνται από τους Δυτικούς πιέσεις στη Κίνα για ανατίμηση του νομίσματος της και να αποδεχτεί την διαπραγμάτευση του Γουάν στην ελεύθερη αγορά συναλλάγματος.

5:  Το νόμισμα της Κίνας είναι υποτιμημένο τουλάχιστον κατά 30,0%. Αυτό σημαίνει ότι ο Κινέζος πολίτης, με τα ίδια χρήματα, αγοράζει στην πατρίδα του 30,0% περισσότερα προϊόντα από ότι αγοράζει στην πατρίδα του ο Ευρωπαίος πολίτης. Επιφέροντας την σχετική διόρθωση στην έκτη στήλη του πιο πάνω πίνακα, καταλήγουμε στη διαπίστωση ότι κατά μέσο όρο, στο σύνολο της οικονομίας, η Ελλάδα για να καταστεί το ίδιο ανταγωνιστική με την κίνα, θα πρέπει να μειώσει τους μισθούς στο 42,0 των αντιστοίχων μισθών που ισχύουν στην Κίνα. Θλιβερότερο όμως είναι το συμπέρασμα ότι και η Γερμανία  για να καταστεί εξίσου ανταγωνιστική με την Κίνα θα πρέπει να μειώσει τους μισθούς της στο 80,0% των αντίστοιχων της Κίνας.

1;  Είναι φανερό ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Γερμανία, ούτε οι ΗΠΑ, μπορούν, με τις ισχύουσες ισοτιμίες, να ανταγωνιστούν έστω μερικώς, την Κίνα και γενικότερα τις χώρες τις Ανατολικής Ασίας. Στο σημείο αυτό προκύπτουν δύο αμείλικτα ερωτήματα.

Α: Γιατί οι Ευρωπαίοι σταυροφόροι επιμένουν να καταστρέφουν οικονομικά την Ελλάδα, αφού η πολιτική τους είναι αδιέξοδη;

Β: Γιατί δεν λαμβάνουν αντισταθμιστικά μέτρα, δασμοί, υποτίμηση ευρώ- δολαρίου, για να αποκαταστήσου, την ισορροπία στις διεθνείς αγορές;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:  

Αυξήσεις δασμών, σημαίνει εμπορικό πόλεμο. Σημαίνει ακόμη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες της Ε.Ε., η οποία θα οδηγηθεί στην λήψη μέτρων περιοριστικών της ρευστότητας, με αποτέλεσμα την αναχαίτιση της ανάπτυξης και την ύφεση της οικονομίας. Τα αντίποινα που θα ακολουθήσουν θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των εξαγωγών της Ε.Ε. προς την Κίνα και θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τις Γερμανικές εξαγωγές, την οικονομία της Γερμανίας, και διά αυτής, ολόκληρη τη Ευρώπη. Άρα το τελικό αποτέλεσμα ενός εμπορικού πολέμου, μεταξύ Ευρώπης και Γερμανίας θα είναι η συρρίκνωση του διεθνούς εμπορίου και δια του εμπορίου, η συρρίκνωση της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων, πιθανότατα θα στρέψει την κατανάλωση σε φτηνότερα προϊόντα που είναι τα Κινέζικα, με αποτέλεσμα οι δυσμενείς επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου να είναι σημαντικά μεγαλύτερες για την Ευρώπη από ότι θα είναι για την Κίνα, η οποία θα εξακολουθήσει να έχει σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα στις συναλλαγές της με την Ε.Ε..

Η Κίνα έχει τεράστιες επενδύσεις χαρτοφυλακίου, κυρίως σε ομόλογα, σε Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Έχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές συναλλάγματος, και μπορεί να επηρεάσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ευρώ και δολαρίου. Έτσι, εάν π.χ. η Κίνα, αυξήσει την προσφορά Γερμανικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, ή δεν προσφερθεί να αγοράσει Γερμανικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, τότε η Γερμανία και η Ευρωζώνη, με μεγάλη πιθανότητα, θα αντιμετωπίσουν  δύσκολο πρόβλημα χρέους, το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Με το προϊόν της πώλησης ομολόγων, η Κίνα αγοράζει αυξημένο ποσό δολαρίων το οποίο επενδύει σε ομόλογα των ΗΠΑ, με σχετικά μικρή ζημιά.

Η Ε.Ε. όπως και οι Η.Π.Α. είναι εγκλωβισμένες μέσα στις δικές τους επιλογές, και μόνο με επώδυνες  αποφάσεις και  συντονισμένες ενέργειες τους , θα μπορέσουν να κερδίσουν … χρόνο απέναντι στον Ασιατικό δράκοντα.  

Δολάριο και ευρώ είναι διεθνή αποθεματικά νομίσματα, και υποτίμησης τους νοείται,  του ενός έναντι του άλλου ή έναντι του χρυσού. Για να ελπίζουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει η μεταβολή της ισοτιμίας μεταξύ τους,  να περιορίζεται σε στενά όρια. Η ταυτόχρονη υποτίμηση και των δύο, προϋποθέτει μαζική έκδοση ομολόγων και διατεταγμένη ζήτηση τους με έκδοση νέου χρήματος, ή  μαζικές αγορές χρυσού,  οι οποίες θα αυξήσουν την τιμή του χρυσού, και την διεθνή προσφορά και των δύο νομισμάτων.

Όμως τα υπόλοιπα νομίσματα δεν είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα στις διεθνείς αγορές, και συνεπώς η ανατίμηση τους δεν είναι καθόλου δεδομένη. Επίσης οι λήξεις των ομολόγων είναι χρονικά κατανεμημένες, ο μέσος χρόνος λήξης είναι σχετικά μεγάλος, και οι κομιστές τους πιθανότατα δεν θα στέρξουν σε ρευστοποιήσεις ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Χωρίς την ανάγκη για κεφάλαια, θα ρευστοποιούν κατά την λήξη, και έτσι θα εξουδετερώνουν τις προσδοκίες δολαρίου και ευρώ, για απώλειες κεφαλαίων των δανειστών τους ή άλλως, για εξαγορά των ομολόγων τους σε εξευτελιστικές τιμές. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα σε ΗΠΑ και Ε.Ε., θα προηγηθούν χρονικά, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν με την ίδια ένταση και τις ανταγωνίστριες χώρες.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι συμφέρει τον κόσμο η ειρηνική συμβίωση, και ότι ήθελε … προκύψει. Τότε όμως γιατί αυτή η αδιέξοδη πολιτική που επιχειρείται εναντίον της Ελλάδας, όλων των χωρών της Μεσογειακής λεκάνης και που φαίνεται να επεκτείνεται σε πλείστες όσες χώρες του πλανήτη γης; 

Η ανταγωνιστικότητα είναι η μια συνιστώσα περιορισμού των εισαγωγών, ή ανακατανομής του διεθνούς εμπορίου, με τις λιγότερες δυνατές δυσμενείς επιπτώσεις, πάνω στην παραγωγή. Η επιλεγείσα μέθοδος περικοπών μισθών και των ψευδεπίγραφων αποκρατικοποιήσεων, μειώνουν απευθείας τα εισοδήματα και θέτουν κάτω από αυστηρό έλεγχο βασικές παραγωγικές μονάδες. Η μείωση των εισοδημάτων, συνεπάγεται μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και δια αυτής των εισαγωγών. ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ;  ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΟΙ  ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, ΚΑΙ  ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΔΡΑΧΜΗ, ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ. ΔΡΑΧΜΗ; ΝΑΙ ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ.

Και η Γερμανία; Η Γερμανία αντέχει ακόμη τον Κινέζικο ανταγωνισμό. Κερδίζει τεράστια ποσά σε βάρος όλου του κόσμου και κυρίως των υποτελών συνεταίρων της και ελπίζει.  Τι ελπίζει: Ελπίζει ότι η καταστροφή των λοιπών, της εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χρόνο για αποτελεσματική αντίδραση. ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΘΕΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΛΑΩΝ.      

 

   

 

 

 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: