ΓΕΝΙΚΑ: το Ακαθάριστο Εξωτερικό Χρέος περιλαμβάνει τα ποσά που οι κάτοικοι π.χ. της Ελλάδος, οφείλουν στους κατοίκους, όλου του υπόλοιπου κόσμου. Το ΚΑΘΑΡΟ Εξωτερικό Χρέος προκύπτει, όταν από το ακαθάριστο, αφαιρεθούν οι οφειλές των κατοίκων του υπόλοιπου κόσμου, π.χ. προς τους κατοίκους της Ελλάδος.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΕΙΝΑΙ: υπήρχε ή υπάρχει πρόβλημα εξωτερικού χρέους για την Ελλάδα; Ήταν μονόδρομος η προσφυγή της Ελλάδος στο Δ.Ν.Τ. και στο επαίσχυντο μνημόνιο; Από τα επίσημα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, Υπ. Οικονομικών και THE WORLD BANK GROUP, προκύπτουν τα ακόλουθα.
Α: Το συνολικό ακαθάριστο χρέος των ΗΠΑ, της Ευρώ-ζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήρχετο αθροιστικά, τον Σεπτέμβριο του 2010, σε 37093660 εκ. δολ. .Αντίστοιχα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 7461992 εκ. και το ακαθάριστο χρέος των Εμπορικών Τραπεζών, ήταν 14439435 εκ. δολ..Προκύπτει από αυτά ότι.
--Το εξωτερικό χρέος αυτών των χωρών, καλύπτει, αθροιστικά, το 135,6% του δικού τους ΑΕΠ, έναντι 178,9% της Γερμανίας, 424,1% του Ην. Βασιλείου, 102,1% των ΗΠΑ και 178,6% της Ελλάδος
-Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης των ανωτέρω χωρών, ανήρχετο στο 27,3% του ΑΕΠ και το εξωτερικό χρέος των Εμπορικών τους Τραπεζών ανήρχετο, στο 52,6%. Τα αντίστοιχα ποσά για την Γερμανία ήταν 47,1% και83,8%, για το Ην. Βασίλειο 21,3% και 253,0% και για την Ελλάδα 81,3% και 52,5%.
ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΟΤΙ:
1: Από την άποψη συνολικού ακαθάριστου εξωτερικού χρέους, η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.
2: Η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά δυσμενή θέση, από την άποψη του εξωτερικού δημόσιου χρέους (το οποίο κυμαίνεται στο 81% του ΑΕΠ), και σε εξαιρετικά προνομιούχα θέση, από την άποψη του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους των Εμπορικών Τραπεζών.
3: ΤΑ ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΝΑΙ:
-Το Ελληνικό εξωτερικό ακαθάριστο χρέος είναι από τα μικρότερα μεταξύ όλων των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και ειδικότερα μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.
-Το Δημόσιο εξωτερικό χρέος, είναι σχετικά υψηλό, είναι κοντά στο μέσον όρο των Ευρωπαϊκών χωρών και οφείλεται βασικά στην ευρύτητα του Δημόσιου τομέα και ασφαλώς σε κακοδιαχείριση. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι ιδιωτικές , δραστηριότητες οι οποίες στην Ελλάδα είναι Δημόσιες ,και κατά συνέπεια η βάση σύγκρισης είναι διαφορετική και αδικεί την Ελλάδα.
-Το εξωτερικό χρέος των Ελληνικών Τραπεζών, είναι ουσιαστικά ελάχιστο, συγκρινόμενο με εκείνο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Δεικνύει όμως, την τεράστια αδυναμία της Ελλάδος, μέσα από τις Εμπορικές της Τράπεζες και ουσιαστικά με χρήματα της ΕΚΤ, να δανειοδοτήσει την λειτουργία της οικονομίας της και την χρηματοδότηση της λειτουργίας του κράτους, όπως πράττουν οι επιλεγόμενες αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης.
4: Από πού αντλούν οι Τράπεζες του Ην. Βασιλείου και της Ευρώ-ζώνης, τα τεράστια ποσά που διακινούν μεταξύ συνόρων κρατών και που ανέρχονται σε 7979445 εκ. δολ., ή στο 59,7% του δικού τους ΑΕΠ, έναντι ΜΟΝΟ 20,3%στις ΗΠΑ; Πως είναι εφικτό να τιθασευτούν αυτές οι αλυσίδες Τραπεζών, που εκτελούν εντολές ΕΝΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, και που η οικονομική τους ισχύς είναι 2,68 φορές μεγαλύτερη εκείνης της Γερμανίας και 24,3 φορές μεγαλύτερη εκείνης της Ελλάδος;
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ,
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ. Κατά τα φαινόμενα η παγκοσμιοποίηση είναι Ευρωπαϊκό
προϊόν.
Β: Το ΚΑΘΑΡΟ εξωτερικό χρέος της Ελλάδος , τον Ιούνιο του 2010, ανήρχετο σε 249117 εκ. ευρώ, ή στο 76,0% του ΑΕΠ. Το κρατικό εξωτερικό χρέος ανήρχετο σε 194801 εκ. ή στο 59,4% του ΑΕΠ. Το 60% του κρατικού μας χρέους κρατείται από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Η μονοπωλιακή θέση των Τραπεζικών αλυσίδων, τους επιτρέπει, την διεξαγωγή συναλλαγών στην δευτερογενή αγορά τίτλων, μεταξύ μητρικών-θυγατρικών-αδελφών επιχειρήσεων. Έτσι επιτυγχάνουν την εκτόξευση των επιτοκίων π.χ. στο 12%, χωρίς να υποστούν απώλειες κεφαλαίου. Με ονομαστικό επιτόκιο στο 5% και πραγματικό στο 12%, η Ελλάδα με 80 δις, ευρώ θα αγόραζε χρέος 200 δις. Ευρώ. Ανάλογη θα ήταν η ζημιά των Τραπεζών, οι οποίες, για να την αποφύγουν, θα.... ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΑΝ... συνεχώς την Ελληνική οικονομία.
Γ: ΝΑΙ, οι λογιστικές μας εμφανίζουν οφειλέτες στις σχέσεις μας με τον άλλο κόσμο. Οι οφειλές μας είναι κατά συντριπτικό ποσοστό σε ευρώ, και με ευρώ οφείλουμε να τις εξοφλήσουμε. Όπως όμως τα ομόλογα είναι αξιόγραφα έτσι και τα ευρώ είναι αξιόγραφα και μάλιστα κρατικά και εις τον κομιστή. Τα εκδίδει η ΕΚΤ και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΕΚΤΑ σε όλες τις χώρες της ευρώ-ζώνης. Κατά συνέπεια το χρήμα σε ευρώ που διακατέχουν οι κάτοικοι της Ελλάδος, αποτελεί ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ έναντι των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ και ΟΦΕΙΛΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ έναντι των ΕΛΛΗΝΩΝ. Τα ποσά αυτά, ΤΟ ΧΡΗΜΑ, που κρατούσαν οι Έλληνες πολίτες στο τέλος Ιουνίου 2010 ανήρχοντο σε 441049 εκ. ευρώ και υπέρ-κάλυπταν το εξωτερικό μας χρέος κατά 177,0%.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΕΟΥΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΒΙΑΣΤΕΣ, ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ;
Δ: Μεταξύ Δεκεμβρίου 2009 και Σεπτεμβρίου 2010, το εξωτερικό χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, εμφανίζεται μειωμένο κατά 24179 εκ. ευρώ. Τόσο είναι και το ποσό που εισπράχθηκε με βάσει τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Την ίδια περίοδο, το συνολικό κρατικό χρέος της Ελλάδος εμφανίζετε από το Υπ. Οικονομικό, αυξημένο κατά 38283 εκ. ευρώ. Κατά συνέπεια, το ΕΣΟΤΕΡΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, αυξήθηκε κατά 62453 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό καλύφθηκε με δάνεια της ΕΚΤ και της διατραπεζικής αγοράς, προς τις Ελληνικές εμπορικές τράπεζες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Στην αντιμετώπιση του, επιλεγόμενου, Ελληνικού προβλήματος χρέους, ο μηχανισμός στήριξης συνέβαλε με 24 δις. Ευρώ, με τα οποία εξοφλήθησαν χρεολύσια του εξωτερικού κρατικού μας χρέους. Οι Ελληνικές Εμπορικές Τράπεζες με τιτλοποιήσεις απαιτήσεων, συνέβαλαν με 84 δις.
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΛΙΓΑ και ΕΛΑΒΕ ΠΟΛΛΑ. ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ, ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Περί αυτού στα επόμενα. Τώρα μόνο τούτο.
ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:
-Το ετήσιο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού 2010, κατά το Υπ. Οικονομικών, είναι 20623 εκ. ευρώ.
-Οι ετήσιες δανειακές μας ανάγκες, κατά την Τράπεζα Ελλάδος, είναι 23396 εκ. ευρώ.
–Η αύξηση του συνολικού κρατικού χρέους, το 9ΜΗΝΟ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2010, κατά το
Υπ. Οικονομικών, είναι
38283 εκ. ευρώ!!!