Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

 

                    ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ

            Ανεπιφύλακτα αναγνωρίζω ότι η αμυντική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, είναι ανεβασμένη στο σκαλοπάτι του λίαν καλώς, της κλίμακας του δέκα.  Η άποψη μου έχει κάποια βαρύτητα, γιατί από το1955 ως το 1974 έζησα από πολύ Κοντά τα γεγονότα με την σύμμαχο μας Τουρκία και τους κρυφούς και φανερούς συμμάχους της. ΤΑ ΕΖΗΣΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΚΟΥΣΑ.

          Θα ήταν επίσης άδικο να μην αναγνωρισθεί, ότι η κυβέρνηση αυτή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, όπως την πανδημία και τις σοβαρότατες παρενέργειες της πάνω στην οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των πολιτών. Ως επιστέγασμα προστέθηκαν τελευταία και τα έντονα φυσικά φαινόμενα, που δεν επιδέχονται επαρκή αντιμετώπιση από τον άνθρωπο.   Οι άνθρωποι έχουμε περιορισμένες ή και μηδενικές δυνατότητες αντιμετώπισης των φυσικών δυνάμεων και η ΑΡΕΤΗ επιβάλει να παραδεχόμαστε την δύναμη του  ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΥ, άλλως πάσχουμε από ανθρωποκεντρισμό .
           
Ανθρωποκεντρισμός: Όταν ο άνθρωπος νομίζει, και ανάλογα συμπεριφέρεται , ότι είναι το κέντρο ενδιαφέροντος στον χώρο που ζει και δραστηριοποιείται, τότε αναμφίβολα πάσχει από εγωκεντρισμό. Όταν οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι το κέντρο αναφοράς του σύμπαντος κόσμου, τότε αναμφίβολα ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τον εαυτόν του. Η άγνοια αυτή είναι αιτία πολλού κακού. Όταν ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τα όρια των δυνατοτήτων του γένους των ανθρώπων, και όταν ο άνθρωπος δεν έχει αντιληφθεί το Σωκρατικό

                                     ΕΝ ΟΙΔΑ ,ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ.

τότε μιμείται τον μύρμηγκα που βγάζει φτερά και νομίζει ότι μπορεί να πετάξει.                         ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΓΕΡΑΣ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ. 

Ας έρθουμε όμως στα κύρια θέματα που θα μας απασχολήσουν.

            Α': ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ: Και εγώ και η σύζυγος μου εμβολιαστήκαμε και με το τρίτο εμβόλιο. Κίνητρο μας ο ΦΟΒΟΣ και η Πεποίθηση μας, ότι ο Πανάγαθος Θεός δεν πρόκειται να επιτρέψει σε ΚΑΝΕΝΑ να καταστρέψει περίτεχνο και ευλογημένο από τον Ίδιο έργο του , που είναι ο άνθρωπος.

            ΝΑΙ, φρονώ ότι ο ΑΠΕΙΡΟΣ Θεός διά της πνευματικής ΑΠΕΙΡΗΣ παντοδυναμίας της ακτινοβολίας της δόξας του, ελέγχει απόλυτα, κατευθύνει και ενεργεί δια των (φυσικών) υλιστικών ενεργειακών δυνάμεων, διά των οποίων σε απειροστό χρόνο εκτελεί άπειρο έργο. Στον άνθρωπο δόθηκε  ΝΟΥΣ και ελευθερία  βούλησης. Όμως τα πάντα είναι άνωθεν δοτά εις τον άνθρωπο και τα του ανθρώπου εκτελούνται από τον άνθρωπο. Όμως η ελευθερία της βούλησης του επιτρέπει να δέχεται και να εκτελεί και το κακό.

            Και τούτο θα έπρεπε σε δημόσιες συζητήσεις να διερευνηθεί από εκπροσώπους των αρνητών του εμβολιασμού για θρησκευτικούς λόγους και επιδημιολόγους και άλλους επιστήμονες.

            Τα πρόστιμα σε θρησκευόμενους ανεμβολίαστους είναι αδύνατο να αποδώσουν και για αυτό εξομοιώνονται με μέτρα εξόντωσης ανθρώπων για τα πιστεύω τους. 

            ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:

            Το 1974-1980 υπήρξε η λεγόμενη πετρελαϊκή κρίση. Το ένα βαρέλι αργού πετρελαίου από 2 δολάρια το 1979 εκτινάχθηκε στα 36 δολάρια το 1981. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 30% και στην Ευρώπη στο 25%, και το κόστος αγοράς καυσίμων εκτινάχθηκε από 150 εκ. δολάρια ετησίως στα 1800 εκ. δολάρια.

            Το 1974 αποσπάστηκα στο Υπουργείο εμπορίου. Η εντολή του πρωθυπουργού προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ήταν να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και με χρήση αγορανομικών μέτρων. Την ευθύνη στο Υπ. Εμπορίου την είχε η Γενική Διεύθυνση Τιμών.  Το ανθρώπινο δυναμικό της, Γεν. Διευθυντής, Διευθυντές και απλοί υπάλληλοι ήταν αξιόλογα και με δυνατή θέληση, άτομα. Η συνεργασία μας ήταν άριστη και στην ομάδα συμμετείχαν ο Γεν. διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδας κ.α. λ..

            Ταυτόχρονα, αρχικά με πενιχρά μέσα, ιδρύσαμε το Γραφείο Ενημέρωσης του Καταναλωτή του οποίου η απήχηση στην Ελληνική κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις ήταν αξιοθαύμαστη. Δεχόμαστε παράπονα και πληροφορίες από το κοινό και χαρακτηριστικό της απήχησης ήταν ότι καθημερινά  δεχόμαστε τηλεφωνικά δεκάδες κλίσεις. Απαντούσαμε σε όλες, και τα συμπεράσματα τα κάναμε ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση και  δημοσιεύσεις  στον γραπτό Τύπο. Πετύχαμε. Το 1979 ο πληθωρισμός κυμάνθηκε κάτω του 10%, και η οικονομία αντέδρασε θετικά με υποκατάσταση εισαγωγών και σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Οι αμοιβές αυξάνονταν σύμφωνα με τον εσωτερικό πληθωρισμό και παρατηρήθηκε και αξιόλογη αύξηση της απασχόλησης. 

            Τα μέτρα είχαν οριζόντιο χαρακτήρα. Στην δικαιοδοσία του αγορανομικού ελέγχου υπήχθησαν όλα τα προϊόντα, ανεξάρτητα αν επηρέαζαν  άμεσα τον δείκτη τιμών. Στοχεύαμε στην λελογισμένη συγκράτηση των τιμών διά συνεχών παρεμβάσεων στα ποσοστά μικτών κερδών κατά προϊόν. Ο έλεγχος εφαρμόζετο  σε όλα τα στάδια εμπορίας, παραγωγή, χονδρεμπόριο, λιανικό εμπόριο.  Ο έλεγχος σκόπευε στην συγκράτηση της καταναλωτικής κυρίως  δαπάνης των πολιτών και όχι στην ενίσχυση του ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ  (επιδοτήσεις) των παραγωγών ή καταναλωτών.

 

          Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απότομη αύξηση των τιμών καυσίμων η οποία συνεχίζετε ανοδικά με σχετικά μικρές αυξομειώσεις.

            Πολύ επικίνδυνη ιδιομορφία είναι η ψυχροπολεμική σύγκρουση καταναλωτριών και παραγωγών χωρών καυσίμων.

            Και το πλέον επικίνδυνο είναι ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες ΑΚΡΙΤΑ,   σύρονται σε ψυχροπολεμική σύγκρουση με τους προμηθευτές  καυσίμων. Τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.

          ΛΕΓΕΤΑΙ. Η Ευρώπη εξασφάλισε την κάλυψη των αναγκών της με εισαγωγές υγροποιημένου αερίου. 

            ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΙΜΗ;  Εάν η τιμή καυσίμων αυξηθεί εις το διπλάσιο ή το τριπλάσιο της περσινής τιμής, τότε αναπόφευκτα θα διαρρέει προς τις παραγωγικές χώρες καυσίμων, το 25% ή και το 30% του Ευρωπαϊκού εισοδήματος, και η παραγωγός Ρωσία έστω και με μείωση των εξαγωγών της στο 1/3, θα εισπράττει το ίδιο εισόδημα. Τα αποθέματα καυσίμων της  Ρωσίας μαζί με το Ιράν, ανέρχονται στο 45% περίπου των παγκοσμίων αποθεμάτων. Πόσους …..μήνες μπορεί να αντέξει η παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα η Ε.Ε.   χωρίς αυτά τα αποθέματα;  Και πόσους μήνες ακόμη θα εξακολουθήσει το ευρώ να αποτελεί παγκόσμιο νόμισμα; Βάσιμα θα πρέπει να αναμένεται σημαντική υποτίμηση του Ευρώ έναντι του δολαρίου,  απορρόφησης του Ευρώ από το δολάριο και ο …..άδοξος θάνατος της Ευρώπης.

            Και τι θα κάνει η Ευρώπη και η Μεγάλη Βρετανία; Θα εισβάλoυ στην Ρωσία και να καταλάβoυν εδάφη που κρύβουν καύσιμα. Μπορεί να νικηθεί μια χώρα με 8000 πυρηνικές κεφαλές και έκταση γης, ίση με το 25% της παγκόσμιας έκτασης;

            ΕΥΡΩΠΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ. Είσαι καταδικασμένη να ζήσης ειρηνικά και με αξιοπρέπεια με τους εξ Ανατολών γείτονες σου. Και μη διανοηθείς να υποκαταστήσεις την Ευρώπη των λαών με την Ευρώπη των σταυροφόρων, επικαλούμενη ηθικό/γεωπολιτικά επιχειρήματα, γιατί δεν τα έχεις. Η σύμμαχος Τουρκία καταπάτησε το διεθνές δίκαιο χιλιάκις περισσότερο από την Ρωσία και εξακολουθεί να είναι κορυφαίος σύμμαχος. 

            ΤΑ ΚΑΘ’ ΥΜΑΣ:

         1:  Όπως και στην αρχή τόνισα, έζησα την προηγούμενη πετρελαϊκή κρίση από θέση ευθύνης και συνεπώς μπορώ να ισχυριστώ ότι έχω βάσιμη άποψη. Θα ευχηθώ και σήμερα, όπως όλοι μας και τότε, η κρίση να τελειώσει σύντομα. Όμως η αγορά καυσίμων είναι έντονα μονοπωλιακή και κορεσμός πλούτου δεν υπάρχει. Φοβάμαι ότι συνδυάζεται με γεωπολιτικές επιδιώξεις  Υπερδυνάμεων και θα έχει μεγάλη συνέχεια.

            2: Τα καύσιμα συμμετέχουν στην παραγωγή και διακίνηση όλων των προϊόντων, και οι δευτερεύουσες επιπτώσεις πάνω στον πληθωρισμό θα είναι σημαντικότερες των άμεσων επιπτώσεων. Πρόκειται για πληθωρισμό κόστους ο οποίος αποδεδειγμένα δεν αντιμετωπίζεται με τα κλασικά νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή αν επιδιωχθεί Δημοσιονομικό πλεόνασμα και μείωση της ρευστότητα της οικονομίας, θα προκληθεί και ύφεση της παραγωγής και θα οδηγηθούμε στον λεγόμενο στασιμοπληθωρισμό.  

            3: Άμεσο πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών λόγο ευρώ δεν αντιμετωπίζεται, και συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα με τις μεταβολές της ισοτιμίας να αντιδράσει η αγορά, με αύξηση του χρηματικού εισοδήματος  μείωση του πραγματικού εισοδήματος, υποκατάσταση εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα και αύξηση των εξαγωγών , δηλαδή με αναγκαία και αναπόφευκτη υποτίμηση της αποδοτικότητας της εγχώριας οικονομικής προσπάθειας έναντι εκείνης των χωρών παραγωγής και εξαγωγής καυσίμων.  Ασφαλώς θα υπάρξει υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά για τις μικρές οικονομίες της Ε.Ε. θα είναι ανεπαρκής.    

            4: Προκύπτει από αυτά ότι, για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης καυσίμων θα πρέπει να αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό ο όγκος και οι τιμές των εγχώριων παραγομένων προϊόντων. Επίσης με βάση τον μέσο δείκτη τιμών των εγχώριων προϊόντων, να αυξάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι χρηματικοί μισθοί και συντάξεις, πάντοτε κατά ποσοστό μικρότερο της αύξησης του γενικού δείκτη τιμών. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η χρηματική αύξηση και να γίνει ανεκτή η πραγματική μείωση των εισοδημάτων.

            5: Θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η ΠΑΡΑΓΩΓΗ και να οργανωθεί η αεροπορική μεταφορά στις Ευρωπαϊκές αγορές, φθαρτών γεωργικών προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι την πρωιμότητα της Ελληνικής γης.

            6: Άμεσα, η κατάργηση των παντός είδους ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ  ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ και η υιοθέτηση οριζόντιων τακτικών εισοδηματικών ενισχύσεων σε άπορους και σε άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εργασθούν. Άμεσα να υιοθετηθούν πρακτικές ενίσχυσης της παραγωγής και όχι τους παραγωγούς. Οι παραγωγοί θα ενισχύονται αυτόματα εισοδηματικά όταν αυξάνουν την παραγωγική τους προσπάθεια

            7: Άμεσα να καταργηθούν προγράμματα (εξοικονομώ) γενναίας επιδότησης επισκευής και μετατροπής διαμερισμάτων σε παλαιές πολυκατοικίες, σε παλατάκια μέσα στην ….έρημο, μέσα σε φθαρμένες πολυκατοικίες οι οποίες δεν έχουν καμιά επιδότηση επισκευής επιχρισμάτων κλπ.. Το πρόγραμμα αυτό διχάζει τους ενοίκους και εξ αδιαιρέτου κοινόκτητες ιδιοκτησίες γίνονται βορά στα νύχια των εχόντων.  Αλήθεια, ο κύριος που επινόησε αυτό το πρόγραμμα για τις παλαιές πολυκατοικίες,  μπορεί να διανοηθεί το ύψος της καταστροφής πολυκατοικίας με 19 διαμερίσματα, αν έστω οι μισοί ένοικοι αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση; Άραγε προβληματίστηκε ποια θα είναι η εξωτερική εμφάνιση του κτηρίου με τα άπλωμα εντός και εκτός διαμερισμάτων 1000μ νέων σωληνώσεων, που μαζί με τις υφιστάμενες μετατρέπουν το κτήριο σε
κτίσμα του σωλήνα;  Μπορεί να προσδοκά ότι  με τους μισούς ενοίκους μπορεί να λειτουργεί κεντρική θέρμανση;

            7: Άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, η κρατική χρηματοδότηση, και η κρατική ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, ανεξάρτητα φορέα, της κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην γεωργία για άντληση νερού, θέρμανσης θερμοκηπίων, εγκατάστασης αντιπαγετικών συστημάτων. Κατασκευή υδατοδεξαμηνών για άρδευση,  που ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τουριστικές δραστηριότητες. Ακόμη μικρές μονάδες αφαλάτωσης ύδατος στα νησιά για άρδευση μικρών παραγωγικών μονάδων. 

            Ζούμε  στην χώρα του φωτός, των ήπιων καιρικών φαινομένων και της ικανοποιητικής ποσοτικά και ποιοτικά βροχόπτωσης. Και αντί να αξιοποιήσουμε τις δωρεές της φύσης, ασχολούμεθα και δαπανούμε τεράστια ποσά σε                                                             ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΕΙΣ

          ΠΟΥ; Στην Ελλάδα στην οποίαν οι ανόθευτες κλιματολογικές συνθήκες διαμορφώνουν από αρχαιοτάτων χρόνων την ζηλευτή σε όλους,  ψυχολογική και σωματική διάπλαση του ΑΝΑΔΕΛΦΟΥ ΕΛΛΗΝΑ. Ζούμε σε μια κλιματολογικά ζηλευτή χώρα, και εμείς αντί να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα για να σεργιανίσει το φως και ο καθαρός αέρας μέσα στα σπίτια, με θερμομονώσεις απομονώνουμε τα σπίτια μας από την φύση.


 

 

           

           

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

 

                Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ:

            ‘Η με αφόρητη πίεση, ή σε απόλυτο σκοτάδι,  διαμορφώνονται και κινούνται οι  ενέργειες των Ευρωπαϊκών χωρών, σχετικά με την Ουκρανική κρίση.

            Γεωπολιτικά παιγνίδια, ή παιγνίδια εξουσίας με έπαθλο την ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΙΑ της ΓΗΣ; Όμως αν επρόκειτο για γεωπολιτικά παιγνίδια, η Ευρώπη δεν θα θυσίαζε τον εαυτόν της στον βωμό της Ουκρανίας.  Ας έλθουμε όμως στο πρόβλημα.

            1: Η Ρωσία,  όπως και οι ΗΠΑ είναι πυρηνικές δυνάμεις με 800 περίπου πυρηνικές κεφαλές εκάστη και ποτέ δεν θα ανεχθούν ήττα με συμβατικά μέσα.

            2: Η Ρωσία κατέχει περίπου το 22% του εδάφους του πλανήτη γης και μαζί με το ΙΡΑΝ κατέχουν περίπου το 45% των αποθεμάτων καυσίμων του πλανήτη. Άρα και αν ακόμη η Ευρώπη καταφέρει να υποκαταστήσει από άλλες πηγές τις εισαγωγές της από την Ρωσία (αντικειμενικά αδύνατο), θα τις πληρώσει στην διπλάσια από ότι σήμερα τιμή, με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

            3:  Συμπερασματικά: Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ, κυρίως, ΕΥΡΩΠΗ, πάσα θυσία θα πρέπει να επιδιώξει πολιτική λύση και συμφιλίωση με τους γείτονες της. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προετοιμαστεί να δεχθεί 10 εκατομμύρια πρόσφυγες, μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών τουλάχιστον κατά 50%, και κατάρρευση της κοινωνικής της συνοχής και της οικονομικής της οργάνωσής, που  θα την υποδουλώσουν στους Αγγλοσάξονες, για τα επόμενα 500 χρόνια