Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ. (PSI)




ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Αυστηρά ακατάλληλο για υπερευαίσθητους χαρακτήρες και εξαιρετικά χρήσιμο για φοιτητές οικονομικών σπουδών. Λόγο της σοβαρότητας του θέματος, είμεθα υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με μαθηματικές παραστάσεις, για να κριθεί επιστημονικά το άρθρο μας. Θα κινηθούμε σε θεωρητικό επίπεδο, αφήνοντας έτσι τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Οι παράμετροι, στα αριθμητικά παραδείγματα, αφορούν την Ελληνική οικονομική πραγματικότητα.

ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ: Είναι χρεόγραφο, ελεύθερα διαπραγματεύσιμο στη δευτερογενή αγορά. Τα παράγωγα του, τοκομερίδια, είναι επίσης χρεόγραφα, δυνάμενα να αποκοπούν από το κύριο σώμα του ομολόγου και να αποτελέσουν αντικείμενο ανεξάρτητης διαπραγμάτευσης στην δευτερογενή αγορά τίτλων. Βασικά στοιχεία του ομολόγου είναι το κεφάλαιο ή η ονομαστική του αξία, ο τόκος και η ημερομηνία εξόφλησης του από τον εκδότη, πχ. το Ελληνικό Δημόσιο. Οι αγοραπωλησίες στη δευτερογενή αγορά, γίνονται με βάσει την παρούσα αξία του ομολόγου. Έτσι πχ. ένα 20ετές ομόλογο, μπορεί να ρευστοποιηθεί στην παρούσα του αξία, 5 και 7 και 12 χρόνια κλπ, νωρίτερα από την λήξη του.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΞΙΑ (Π.Α.):Ο μαθηματικός τύπος είναι,

Π.Α. = ( Ο.Α. + Τ ( (1+r)*t -1) /r ) / (1+λ) *t

Όπου, Π.Α. =παρούσα αξία, Ο.Α. = ονομαστική αξία, Τ= ο τόκος του ομολόγου,r= το συμφωνημένο επιτόκιο του ομολόγου, λ= το προεξοφλητικό επιτόκιο του ομολόγου, που επικρατεί στην συγκεκριμένη ημέρα, στη δευτερογενή αγορά, και t= ο χρόνος που απομένει μέχρι την λήξη του ομολόγου.

Η υποβάθμιση, από τους οίκους αξιολόγησης της δανειοληπτικής ικανότητας μιας χώρας, π.χ της Ελλάδας, οδηγεί σε σημαντική αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου (λ), πολλή πάνω από το επιτόκιο των ομολόγων (r). Έτσι το επιτόκιο των 10ετών Ελληνικών ομολόγων, τον Μάρτιο του 2012 ( ημερομηνία ολοκλήρωσης του PSI ) ήταν 29, 24%!!!, έναντι 5,0% που ήταν, περίπου το επιτόκιο (r=5%) των ομολόγων.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΑΞΙΑΣ 260δις ΠΕΡΙΠΟΥ, ΕΛΗΓΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2022, ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Αναγκαίο γεγονός, για να μην χάσουν οι δανειστές της Ελλάδας τα χρήματα τους, ήταν η επέμβαση πάνω στο χρέος, η οποία από Ελληνικής πλευράς διαφημίστηκε και έπεισε, ότι πρόκειται για ΣΩΤΗΡΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. Σε προηγούμενα άρθρα μας αποδείξαμε, πέρα πάσης αμφιβολίας, ότι το PSI , ήταν προεξόφληση παλαιού χρέους και αντικατάσταση του με νέα ομόλογα λήξεως μέχρι και κυρίως, το 2042. Επειδή τα πάντα πληρώνονται και τίποτα δεν χαρίζεται σε ανάδελφους λαούς, με το σημερινό άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε το κόστος αγοράς χρόνου εξόφλησης του Ελληνικού χρέους σε ομόλογα.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗ: Το προεξοφλητικό επιτόκιο, ισούται με το επιτόκιο των ομολόγων, δηλαδή λ=r=5%, Ο.Α. =100, και η=5, που σημαίνει ότι ο μέσος χρόνος λήξεως των Ελληνικών ομολόγων ήταν 5 χρόνια και ο τόκος Τ=5 ευρώ. Με βάσει τις παραμέτρους αυτές ,έχουμε,

Π.Α. = (100+5(1,05*5-1)/0,05)/1,05*5=78,3+21,7=100

Αυτή είναι η ΚΑΝΟΝΙΚΗ περίπτωση. Όταν η χώρα διατηρεί το αξιόχρεο της, τότε το προεξοφλητικό επιτόκιο ισούται με το επιτόκιο των ομολόγων, r=λ. Από την παράσταση αυτή προκύπτει αβίαστα ότι η παρούσα αξία (Π.Α.) των αντικατασταθέντων παλαιών ομολόγων, χωρίς τα παράγωγα τους, ισούται με το 78,3% της ονομαστικής τους αξίας, δηλαδή με 138 δις ευρώ. Με βάσει την με αριθμό 2/20964/0023Α της 9ης Μαρτίου 2012, απόφαση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, παρ. β), η ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα ομόλογα, έγινε ακριβώς σε ποσοστό 78%. Με βάσει την παράσταση και τα στοιχεία του επικαιροποιημένου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστάει τους τόκους επί των αντικατασταθέντων ομολόγων, η παρούσα αξία των οποίων ανέρχεται σε 21,7 δις ευρώ. Οι τόκοι θα πληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2022, και το μέσο ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 5δις. Έτσι, μαζί με τους τόκους του μη αντικατασταθέντος χρέους, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε τόκους τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμώνται σε 14,5δις ευρώ ετησίως.

Εύκολα προκύπτει ότι το παλαιό χρέος αγοράστηκε εις το άρτιο, ότι οι δανειστές μας δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ και ότι το μόνο, αντιλεγόμενο, κέρδος από το PSI, είναι η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους. Αντιλεγόμενο γιατί μεταθέτει τα αμαρτήματα της παρούσης γενεάς στις επόμενες γενεές και γιατί τα απαιτούμενα ποσά εξόφλησης του χρέους των 177δις ευρώ αυξάνονται σε 345δις με την επιμήκυνση εξόφλησης του χρέους στα 30 χρόνια, από 229 δις που ήταν πριν το PSI.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Το προεξοφλητικό επιτόκιο, μεγαλύτερο, έστω 12%,από το επιτόκιο των ομολόγων., λ>r. Τον Μάρτιο του 2012, όταν οριστικοποιείτο το PSI, το προεξοφλητικό επιτόκιο, για 10ετή ομόλογα, ήταν 29,24%!!!. Υποθέτουμε μικρότερο επιτόκιο του τότε ισχύοντος, επειδή η μαζική αγορά τίτλων, θα οδηγούσε, πιθανότατα, σε αύξηση της τιμής τους. Στην περίπτωση αυτή έχουμε,

Π.Α1= ( 100+5(1,05*5-1)/0,05)/1,12*5=56,7 +15,67 =72,37.

Προκύπτει από αυτά ότι η τιμή των Ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το PSI, ήταν σημαντικά χαμηλότερη (35,37% της ονομαστικής τους αξίας) του 72,37% που προκύπτει με προεξοφλητικό επιτόκιο λ=12%, και άρα, με σχετική άνεση, τα 177δις του χρέους θα μπορούσα να αγοραστούν, μαζί με τα τοκομερίδια τους, έναντι 128 δις ευρώ . Επίσης τα 50δις χρέους που κρατάει η ΕΚΤ, θα μπορούσα να αγοραστούν, έναντι 36δις.

Αβίαστα προκύπτει από αυτά ότι, η εξαγορά χρόνου εξόφλησης του χρέους σε ομόλογα, κόστισε στην Ελληνική οικονομία, τουλάχιστο 63δις ευρώ.

Κατέστη βιώσιμο το χρέος; Το υφιστάμενο χρέος, ύψους 329δις.,εξοφλητέο μέχρι το 2042, θα κοστίσει 570 δις ευρώ. Με 2% μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα 30 χρόνια, θα παραχθεί ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ εισόδημα ποσού 7708 δις ευρώ. Άρα για εξυπηρέτηση του υφισταμένου χρέους, χωρίς προσαυξήσεις του λόγο υψηλών ελλειμμάτων, πρέπει να καταβάλλεται ετησίως κατά μέσο όρο, το 7,4% του ΑΕΠ. Όμως το ποσοστό αυτό υπερβαίνει σημαντικά τις αποταμιευτικές και κατά ακολουθία τις επενδυτικές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας, που σήμερα είναι έντονα αρνητικές, και κατά συνέπεια, δεν πρέπει να αναμένεται ανάπτυξη. Το επιχείρημα των ξένων επενδύσεων, είναι μερικώς βάσιμο, αλλά στη περίπτωση αυτή θα αυξάνει το ΑΕΠ και θα μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ PSI, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ.

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και το γνωρίζουν οι πάντες στην Ε.Ε, εκτός από τις Ελληνικές κυβερνήσεις. Για να καταστεί βιώσιμο, όπως αρκετοί πιστεύουν, θα πρέπει από ΧΤΕΣ, η Ελλάδα να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξεως των 18 δις ευρώ ετησίως. Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομία θα καταρρεύσει πλήρως, το κράτος θα διαλυθεί, και

Το Ελληνικό κράτος θα καταστεί μη βιώσιμο.

Είχαμε γράψει, και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Πτώχευση της χώρας, μερική ή ολική, ανεξέλεγκτη ή ελεγχόμενη, και εμμονή της Ελλάδος στο ίδιο νομισματοπιστωτικό σύστημα, αποτελεί ειδεχθή πράξη εσχάτης προδοσίας.

Σήμερα, το μόνο που μας απόμεινε, είναι να συστήσουμε το θεατρικό έργο του Αριστοφάνη ΙΠΠΗΣ. Ανεβάζεται στο θέατρο Επιδαύρου από επίλεκτα στελέχη του Ελληνικού θιάσου και πραγματεύεται το θέμα.

Ποιος φταίει περισσότερο. Οι διεφθαρμένοι δημαγωγοί ή οι αρεσκόμενοι στην κολακεία.

.





Δεν υπάρχουν σχόλια: