Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΧΡΗΜΑ- ΝΟΜΙΣΜΑ- ΧΡΕΌΣ.


                    ΧΡΗΜΑ- ΝΟΜΙΣΜΑ-ΧΡΕΟΣ:
                      πολύτιμη η συμβολή της κ. Ποθητης Γεωργίου,

         Οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι , κατοχικού τύπου, 
         κυβερνήσεις των Αθηνών,  κατέστησαν την Ελλάδα
         βωμό θυσίας, και πραγματοποιούν μαζικές 
         ανθρωποθυσίες, στο βωμό της παγκοσμιοποίησης.
         Οι λαοί σιωπούν και διά της σιωπής τους, 
         προετοιμάζουν την οδό της  δική τους θυσίας.

 

                 ΧΡΗΜΑ- ΝΟΜΙΣΜΑ-ΧΡΕΟΣ:

            Οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι, κατοχικού τύπου, κυβερνήσεις των Αθηνών,  κατέστησαν την Ελλάδα βωμό θυσίας, και πραγματοποιούν μαζικές ανθρωποθυσίες, στο βωμό της παγκοσμιοποίησης.                     

            Οι λαοί σιωπούν, και με την σιωπή τους, προετοιμάζουν την οδό της δικής τους θυσίας.

ΓΕΝΙΚΑ: Η στήλη αυτή αυτοχαρακτηρίστηκε και παραμένει για  επτά χρόνια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, τοποθετημένη μακριά από δογματισμούς και σκοπιμότητες. Μόνος γνώμονας των γραπτών μας είναι η υπόσταση του Ελληνικού κράτους και η οικονομική ευημερία των πολιτών του και των πολιτών όλου του κόσμου.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι επιστήμη είναι, ότι υπηρετεί τον  άνθρωπο και οικονομική επιστήμη είναι, ότι βοηθά τον άνθρωπο να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την επιβίωση. Η επάρκεια οικονομικών  αγαθών δεν είναι αυτοσκοπός. Παρέχει στον άνθρωπο τον χρόνο και τα μέσα για την ανάπτυξη της πνευματικότητας του, που είναι το ζητούμενο και το υπέρτατο συστατικό της ανθρώπινης φύσης.

Μετά από επτά χρόνια οικονομικής δυσπραγίας που τείνει να αφανίσει το ελληνικό κράτος, και τους ανθρώπους του, για πρώτη φορά πιθανολογούμε βάσιμα, ότι διαφαίνεται απροσδόκητη ελπίδα και απαρχή εξόδου της χώρας από την κρίση.

Και τούτο, όχι σαν συνειδητή πολιτική επιδίωξη, αλλά σαν θετική παρενέργεια πολιτικών που στοχεύουν στην σύλληψη της φοροδιαφυγής, και εξαγοράς συνειδήσεων κατά την απόπειρα ψήφισης επώδυνων και καταστροφικών νέων μέτρων.

Γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα να διαψευστούμε  είναι μεγάλη.  Όμως θα το αποτολμήσουμε, γιατί κουραστήκαμε να είμαστε δυσάρεστοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτόν μας να καταστεί έμπορος ελπίδας.

ΑΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΟΥΜΕ:

Συνήθως τα συμπεράσματα έπονται του κειμένου. Για πρώτη φορά, ας προλογίσουμε με αυτά το κείμενο.

ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ,

1:  Με απομείωση του χρέους μεγαλύτερη του 56,0%, απαιτούνται σημαντικότατες θυσίες για τα επόμενα 50 χρόνια, για να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει το υπολειπόμενο ποσό του χρέους και να προσφέρει πλήρη απασχόληση στο 40,0% περίπου των ανέργων. Τούτο οφείλεται στην τεράστια φυσική φθορά της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, σαν συνέπεια της βαθύτατης 6ετούς ύφεσης, που οδήγησαν την οικονομία οι πολιτικές των μνημονίων.

2: Η ανάπτυξη έχει τεράστιο κόστος. Για να επιτευχθεί μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 2,0% τα επόμενα 50 χρόνια, απαιτούνται  1660 δις. ευρώ νέες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Για αυτοχρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών, απαιτείται ακαθάριστη εσωτερική αποταμίευση 60,0% περίπου επί του ΑΕΠ σε τιμές βάσης. Τούτο οφείλεται στο ότι η Ευρωπαϊκή αγορά, και η εφαρμοζόμενη χρηματοπιστωτική πολιτική, επιβάλει στην οικονομία την εφαρμογή τεχνολογιών εντάσεως κεφαλαίου, το οποίο απελπιστικά λείπει από την Ελλάδα.

3: Θεωρήσαμε αναγκαία την πρακτική ενημέρωση των πολιτών, για τα χαρακτηριστικά του χρήματος, με αρνητικό και θετικό τρόπο. Τονίστηκε με έμφαση ότι χρήμα είναι ότι απολαμβάνει της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ των συναλλασσομένων.  Η αξία του χρήματος εκφράζεται με χρήμα, δηλαδή δεν έχει το χρήμα εσωτερική αξία. Είναι ένα καλοτυπωμένο χαρτί πολυτελείας, χωρίς καμιά, οιασδήποτε μορφής κάλυψη με χρυσό ή άλλα μέταλλα. Ακόμη και μια φωτογραφία κάποιας καλλονής είναι χρήμα, εάν οι συναλλασσόμενοι πιστεύουν  ότι όλοι τους θα σεβαστούν τους όρους που είναι ενσωματωμένοι πάνω στο χαρτί πολυτελείας.

ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ.

   4: Αντιδιαστείλαμε το χρήμα από το νόμισμα, όπως είναι το ευρώ, το δολάριο, η δραχμή κ.λ.π..Τονίσαμε με έμφαση ότι το νόμισμα είναι χρήμα το οποίο η πολιτεία με νόμο (για αυτό και  νόμισμα) το περιβάλει με την υποχρεωτική αποδοχή του από τους πολίτες, ως μέσο διαμεσολάβησης του στις συναλλαγές.

5: Αντιδιαστείλαμε το Ευρωδολάριο ως  διεθνές αποθεματικό νόμισμα και μέσον διεθνών συναλλαγών, από τα λοιπά εθνικά νομίσματα. Αναλύσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες που εκδίδουν τα νομίσματα αυτά νέμονται την τεράστια πρόσοδο που συνεπάγεται το εκδοτικό προνόμιο.

6: Αναλύσαμε διάφορα είδη τραπεζικού χρήματος, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, οι επιταγές, οι τιτλοποιήσεις κλπ, που εκδίδονται από το σύστημα των εμπορικών τραπεζών. Αναδείξαμε τον τρόπο με τον οποίον το διεθνές σύστημα των εμπορικών τραπεζών νέμεται την μυθώδους ποσού υπεραξία, που συνεπάγεται η έκδοση του τραπεζικού χρήματος, και συγκεντρώνει έτσι στα ταμεία του τον διεθνή πλούτο.

7:  Αναλύσαμε και αναδείξαμε το γεγονός ότι όλες οι οικονομίες είναι σήμερα πολυχρηματικές και ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδος  αποτελεί χρηματικό πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με χρηματοπιστωτικούς χειρισμούς. ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ;

8: ΑΝΑΛΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΣΑΝ ΜΕΣΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΕΚΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. 

Διερωτηθήκαμε γιατί όχι γνήσιο παράλληλο νόμισμα, γιατί δεν περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές, γιατί δεν συνδέεται με φορολογικά κίνητρα, όπως είναι η μειωμένη πληρωμή ΦΠΑ, γιατί αφέθηκε η εφαρμογή του μέτρου στις συστημικές τράπεζες που ελέγχονται από την ΕΚΤ. Γιατί δεν εκδίδονται από το Υπ. Οικονομικών, για να νέμεται ο κρατικός προϋπολογισμός την υπεραξία που συνεπάγεται το εκδοτικό προνόμιο;

Γιατί οι ευρωλάγνοι σιωπούν, αρνούμενοι να αποδεχτούν ότι τα capital controls  αποτελούν αποπομπή της Ελλάδας από το Ευρωσύστημα;  

9: Αναλύσαμε και αναδείξαμε το παιγνίδι που παίζεται με ευρώ και δολάριο, και που εξασφαλίζει σε κάποια κέντρα εξουσίας, αμύθητους πόρους, για άνετη χρηματοδότηση των διεθνών τους επιδιώξεων. 

10: Αναλύσαμε και αναδείξαμε ότι τα κρατικά  ομόλογα, είναι το όχημα κυκλοφορίας διεθνώς του ευρωδολαρίου. Αναδείξαμε ότι στα πλαίσια της ευρωζώνης, οι πλούσιες χώρες του Βορρά, εκμεταλλεύονται όλες τις οικονομίες τις ευρωζώνης, και νέμονται διά των εμπορικών τους τραπεζών, την υπεραξία που συνεπάγεται το εκδοτικό προνόμιο της ΕΚΤ, την οποία ελέγχει και διοικεί το ιδιωτικό σύστημα ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών ….. ιδιοκτησίας ΗΠΑ.

11: Αναλύσαμε και αναδείξαμε τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται, σε περίπτωση υποτιμητικών τάσεων του ευρώ, έναντι του δολαρίου. Ερμηνεύτηκαν έτσι τα συνθήματα

           ‘’Ευρώ πάση θυσία’’ και ‘’Ευρώ των λαών’’

Ερμηνεύθηκε ακόμη η αναλγησία που επιδεικνύει η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι, έναντι του λαού της Ελλάδος.

Ερμηνεύθηκε η απάτη του Ελληνικού λαού από τις κατοχικού τύπου, κυβερνήσεις των Αθηνών.

ΝΑΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ, ΟΤΙ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ,  ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΡΙΣΤΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ.   

Α’: Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ: ΕΛΠΙΔΑ Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

Απόλυτα αναγκαία για να καταστεί βιώσιμη η Ελληνική οικονομία. Απαραίτητα, η αναδιάρθρωση πρέπει,

1: Να περιλαμβάνει ολόκληρο το ποσό του χρέους και τα 314+ 80=394 δις. ευρώ, χωρίς να εξαιρείται το χρέος προς το ΔΝΤ και τις ΕΚΤ.

2: Αναστολή εξόφλησης τοκοχρεολυσίων για 15-20 έτη.

3: Μηδενικό επιτόκιο για ολόκληρη την περίοδο αναστολής εξόφλησης τοκοχρεολυσίων.

4: Μετά την περίοδο αναστολής και για διάστημα 30 ετών, να ισχύσει συντελεστής  0,950 προσαρμογής του υπολοίπου  του ποσού του χρέους.  Ο συντελεστής αυτός να προσαυξάνεται κατά 0,002 για κάθε επόμενο έτος, μετά το πρώτο,  και  να εφαρμόζεται πάνω στο ανεξόφλητο ποσό του χρέους.

5: Ετησίως να καταβάλλεται χρεολύσιο, ίσο προς το πηλίκο του ανεξόφλητου ποσού του χρέους, και των υπολειπομένων ετών ολικής απόσβεσης του.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, η συνολική ωφέλεια για την Ελληνική οικονομία θα ανέλθει σε 270 δις. ευρώ περίπου, και η συνολική επιβάρυνση της θα ανέλθει σε 200 δις ευρώ τα οποία θα καταβληθούν σε ετήσιες δόσεις στους δανειστές, μέσα σε 30 χρόνια. Προκύπτει συνολική απομείωση χρέους κατά 57,0%

Η εξαετής ύφεση της Ελληνικής οικονομίας, με ομολογημένη την ευθύνη των δανειστών, οδήγησε σε φυσική απόσβεση παραγωγικού παγίου κεφαλαίου της οικονομίας, της τάξεως των 480 δις ευρώ. Συνεπώς τα 270 δις, απομείωσης του χρέους αποτελούν μικρή προσφορά τους στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Ρητή και ελέγξιμη,  να είναι η υποχρέωση της Ελλάδος για διάθεση ολόκληρου του ποσού της απομείωσης του χρέους για χρηματοδότηση επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Με 270 δις. νέες πάγιες επενδύσεις προσδοκάται αύξηση του ΑΕΠ, σε βασικές τιμές, κατά 38 δις. ή κατά 27,0% ή κατά ο,48% κατά μέσον όρο ετησίως για τα επόμενα 50 χρόνια.

Σωρευτικά, μέσα στην 50ετία, θα επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 900 δις. ευρώ. από τα οποία θα απορροφηθούν από την εργασία τα 630, και από τις αποσβέσεις τα 160 δις.. Το υπόλοιπο ποσό των 110δις. Ευρώ, καλύπτει μόνο το 55,0% των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές.

Με τα δεδομένα αυτά η απασχόληση προσδοκάται να αυξηθεί κατά 900 000 άτομα πλήρους απασχόλησης, έναντι 2 300 000 άτομα πλήρους απασχόλησης, που είναι οι άνεργοι.

Συνάγεται από αυτά  ότι για να επιτευχθεί στα επόμενα 50 έτη, μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 2,0% , θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου της τάξεως των 1660 δις ευρώ.  Κατά την περίοδο αυτή προσδοκάται σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 4800 δισ. ευρώ.  Για να αυτοχρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη αυτή, απαιτείται  ακαθάριστη εσωτερική αποταμίευση της τάξεως του 52,0%.  Δηλαδή απαιτούνται τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού που πρέπει να συνεχιστούν και κατά τα επόμενα 50 χρόνια.  

ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ , ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.  

Β’: ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ: 

Β’.1: Τι είναι χρήμα;

                   Αποδεικτικό κατοχής χρυσού, ή άλλων πολύτιμων λίθων ή μετάλλων, ή ξενοδοχείων, ή βουβάλων; ΟΧΙ.

                   Καλύπτεται από ισόποση αξία χρυσού ή είναι ένα απλό ζωγραφισμένο χαρτί πολυτελείας; ΟΧΙ ,είναι ένα απλό ζωγραφισμένο χαρτί πολυτελείας.

                   Υπάρχει κρατική εγγύηση ότι με μια δεδομένη ποσότητα χρήματος, αγοράζεται πάντοτε, ή έστω για μακρό χρονικό διάστημα, ή ίδια ποσότητα και ποιότητα των ιδίων πάντοτε  αγαθών;  ΟΧΙ, ισχύει το νομιναλιστικό σύστημα, βάσει του οποίου το ένα ευρώ είναι πάντοτε ένα ευρώ ανεξάρτητα της ποσότητας των αγαθών που αγοράζονται με αυτό.

ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΝΟΜΙΚΑ, ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑ

               Είναι η φωτογραφία μιας πεντάμορφης …κόρης, τυπωμένη σε χαρτί πολυτελείας, χρήμα; ΟΧΙ δεν είναι, γιατί οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι οι συμπολίτες τους θα δεχόντουσαν, με συγκεκριμένους όρους, την φωτογραφία, σαν μέσον διεξαγωγής των μεταξύ τους συναλλαγών.

              Δηλαδή αν πίστευαν ότι μια φωτογραφία πορνοστάρς, θα ήταν δεχτεί από τους πολίτες για διαμεσολάβηση στις μεταξύ τους συναλλαγές, η φωτογραφία θα ήταν χρήμα;  ΝΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΜΑ.

            Δηλαδή το είδος του χαρτιού, η παράσταση που φέρει το χαρτί κ.λ.π. δεν είναι  υπόσταση του χρήματος;
 
 
 ΌΧΙ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΑΡΤΙ, ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ ΓΡΑΠΤΟ Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΟ, ΑΞΙΟΓΡΑΦΟ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΜΙΣΤΗ Η ΟΧΙ, ΣΑΝ ΜΕΣΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ.

 ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ; Ναι έτσι απλά, αλλά η πίστη είναι δυσκολότατο πρόβλημα και απαιτεί ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΥΣ χειρισμούς για να επιτευχθεί.

2: Τι είναι νόμισμα;

Το νόμισμα είναι ΧΡΗΜΑ το οποίο με κρατική απόφαση, με νόμο (για αυτό και νόμισμα) περιβάλλεται το χαρακτήρα του υποχρεωτικού. Δηλαδή οι πολίτες του κράτους και το κράτος είναι υποχρεωμένοι να δέχονται το νόμισμα, σαν μέσο διεξαγωγής των μεταξύ τους συναλλαγών. Ο υποχρεωτικός αυτός χαρακτήρας ΒΟΗΘΗΣΕ σημαντικά όπως το χρήμα αποκτήσει και άλλες δύο βασικές λειτουργίες.

Όλες οι αξίες, π.χ. η τιμή ενός σπιτιού, υποχρεωτικά, άμεσα ή έμμεσα, εκφράζονται σε νομισματικές μονάδες.

Το υποχρεωτικά δεκτό, έχει την έννοια, της συνέχειας στο διηνεκές. Δηλαδή ανεξάρτητα της ημερομηνίας  έκδοσης του χρήματος, αυτό έχει την ίδια νομιναλιστική αξία όποτε στο μέλλον παρουσιαστεί στις συναλλαγές.

 ΈΤΣΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ  ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΠΟΥ ΕΞΕΘΡΕΨΕ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΔΙΕΘΝΏΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

            Πρέπει να επισημανθεί ότι το χάρτινο χρήμα, είναι μια από τις βασικότερες ανακαλύψεις του ανθρώπου, που βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων και ολόκληρου του ……ζωικού βασιλείου.

3: Είδη χρήματος:

ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗΣ των συναλλασσομένων, η οποία εκδηλώνεται με δεκάδες τρόπους. Άρα θεωρητικά υπάρχουν δεκάδες είδη χρήματος και νομισμάτων που χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

       

   ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ.

 

Τα είδη του τραπεζικού χρήματος, που εκδίδει το σύστημα των εμπορικών τραπεζών, πληθύνθηκαν σημαντικά  διεθνώς, μετά την εισαγωγή του ευρώ και την καθιέρωση του ως κοινού εσωτερικού νομίσματος των χωρών της ευρωζώνης.

Σπεύδομε να τονίσουμε ότι ο εκδότης χρήματος νέμεται την υπεραξία που συνεπάγεται το εκδοτικό προνόμιο, που είναι τεράστια, και που είναι το ανίκητο ακόμη όπλο, που κατέστησε τις ΗΠΑ στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υπερδύναμη. Κατά τον ίδιο τρόπο κατέστησε υπερδύναμη το  σύστημα των πολυεθνικών εμπορικών τραπεζών, κυρίως των ευρωπαϊκών …….Αμερικανικής ιδιοκτησίας.

Από στοιχεία της ΕΚΤ προκύπτει ότι το 90,4% του χρήματος που κυκλοφορεί στην ευρωζώνη είναι τραπεζικό χρήμα, και μόνο το 9,5% είναι νόμισμα, δηλαδή ευρώ. Προκύπτει επίσης ότι κάθε μονάδα παραγωγής χρηματοδοτείται με μια μονάδα χρήματος.

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το 2010 η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας ήταν επίσης (1:1).  Από 233 δις το 2010, μειώθηκε το 2015 στα 154 δίσ.. Καταδεικνύεται έτσι ότι, με μεγάλη πιθανότητα, το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές το 2015, δεν υπερβαίνει τα 154 δις και σε τιμές βάσεις είναι κατώτερο των 140 δις ευρώ. Δηλαδή μέσα σε έξη χρόνια το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 35%. ή κατά 5,1% κατά μέσο όρο ετησίως.

 

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα ορισμένα είδη χρήματος. Επειδή σε κάθε  συναλλαγή μετέχουν τουλάχιστον δύο άτομα, ή μέρη, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, προς διευκόλυνση της ανάπτυξης του θέματος παριστάνουμε με   Σ= Συναλλασσόμενοι, Π= Πωλητής, Α= Αγοραστής, ΤΠ= Τρίτοι Παρεμβαλλόμενοι.

 

3.1:  Άτυπο χρήμα.

 

 αρχαία Σπάρτη ήταν αχρήματη πολιτεία, έζησε και μεγαλούργησε για 500 χρόνια, και ποτέ δεν σημειώθηκε καμιά επανάσταση κατά του πολιτεύματος της. Ασφαλώς και γίνονταν πλήθος συναλλαγών μεταξύ των πολιτών, και ασφαλώς υπήρχε διαμεσολάβηση μεταξύ των συναλλασσόμενων.

Σημειώνουμε ότι και στην ανταλλακτική οικονομία υπήρχε διαμεσολάβηση, κάποιας μορφής χρήματος, που στην αρχική του μορφή ήταν ζώα και κυρίως βοοειδή. Βεβαίως γίνονταν και συναλλαγές προθεσμιακού χαρακτήρα, και άρα για την διεκπεραίωση τους, απαιτείτο η διαμεσολάβηση της πίστης, δηλαδή η εμπιστοσύνη ότι έκαστος των συναλλασσόμενων θα τηρούσε τις υποσχέσεις του.

Τότε η κατοχή γης ήταν προνόμιο των πολιτών. Σε περίπτωση ένωσης δύο κλήρων, λόγω γάμου, ο κάτοχος είχε το δικαίωμα να εκποιήσει μέρος του κλήρου, προς κάποιο που ο κλήρος του υπολειπόταν του επιτρεπτού μεγέθους του.

 Παράδειγμα: Βρέθηκε Α= αγοραστής και συμφωνήθηκε ανταλλαγή του αγρού έναντι 20 κεφαλών βοοειδών, με άμεση παράδοση στον (Π)  5 κεφαλών, και υπόσχεση παράδοσης, 5 κεφαλών ετησίως, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Συμφωνήθηκαν και άλλα πολλά που είχαν σχέση με την ηλικία, και το γένος των βοοειδών. 

Συμφωνήθηκε επίσης ότι σε περίπτωση αδυναμίας του (Α) να εκπληρώσει κάποια υπόσχεση του, μέσα σε ένα χρόνο , είχε υποχρέωση να επιστρέψει  το κτήμα στον (Π). Είχε όμως και το δικαίωμα, με τους ίδιους όρους να πωλήσει το κτήμα σε τρίτο άτομο, το οποίο θα υπεισέρχετο στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του.

Στην περίπτωση αυτή τα πέντε πρώτα βοοειδή είναι ΧΡΗΜΑ. Για τα υπόλοιπα (15), χρήμα είναι η εμπιστοσύνη (ΠΙΣΤΗ) του πωλητή ότι ο αγοραστής θα ΘΕΛΗΣΕΙ να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Το δικαίωμα του πωλητή να μεταβιβάσει σε τρίτο άτομο το κτήμα και τις υποχρεώσεις του, μετατρέπει την υπόσχεση σε αξιόγραφο εις τον κομιστή, όπως ισχύει και σήμερα.

Είναι φανερό από αυτά ότι χρήμα είναι οτιδήποτε απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων.  Χρήμα είναι η ΠΙΣΤΗ μεταξύ των συναλλασσομένων ότι έκαστος θα ΘΕΛΗΣΕΙ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του που συνοδεύουν την συναλλαγή.

ΆΡΑ το χρήμα δεν έχει εσωτερική αξία, η αξία του είναι υποκειμενική  και προσδιορίζεται ΑΠΟΛΥΤΑ από την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που απολαμβάνει από τους συναλλασσόμενους. Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ εκφράζεται στο αντικείμενο ΧΡΗΜΑ, στην πραγματικότητα όμως αναφέρεται στο υποκείμενο,  εκδότη του χρήματος και στην πίστη ότι αυτός θα θελήσει και θα μπορέσει να προστατέψει τους όρους που είναι ενσωματωμένοι στο χρήμα που είναι ένα ειδικού τύπου αξιόγραφο εις τον κομιστή.

3.2: Πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.    

: Οι πιστωτικές κάρτες είναι το κατεξοχήν πλαστικό χρήμα. Έναντι προμήθειας και υψηλού επιτοκίου, η εκδούσα τράπεζα παρέχει ορισμένη πίστωση στον κομιστή, και  δικαίωμα αγορών, με αντίστοιχη υποχρέωση του κομιστή, εξόφλησης της τραπεζικής πίστωσης του, μέσα σε ορισμένο χρόνο. Συνήθως οι πιστωτικές και κυρίως οι χρεωστικές κάρτες συνδέονται με λογαριασμό καταθέσεων του κομιστή, από τον οποίο γίνεται αυτόματα η εξόφλησης της τραπεζικής πίστωσης προς τον κομιστή.   

Βασικό χαρακτηριστικό της πιστωτικής κάρτας είναι ότι, η χρέωση του κομιστή αγοραστή και η πίστωση του εμπόρου πωλητή, γίνεται ταυτόχρονα, την ώρα που διεκπεραιώνεται η συναλλαγή. Κατά συνέπεια το πιστωτικό όριο που παρέχεται στον κομιστή της κάρτας από την τράπεζα, αποτελεί

                  ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΙΣΤΩΣΗ.

Για να καταστεί δυνατή η κατανόηση της κάρτας ως χρήματος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες θα πρέπει να καλύπτονται, από αντίστοιχες καταθέσεις ή ταμιακά πλεονάσματα κ.λ.π..

 Κάποτε τα χορηγούμενα τραπεζικά δάνεια, υποχρεωτικά ήταν ποσοτικά μικρότερα των τραπεζικών καταθέσεων,( ήταν π.χ. ίσα με το 80,0% των καταθέσεων). και τούτο για να μπορούν οι νομισματικές αρχές να ελέγχουν την ρευστότητα της οικονομίας. Στα πλαίσια της Ευρωζώνης οι λεγόμενοι νομισματικοί κανόνες μεταβιβάστηκαν ουσιαστικά, στο σύστημα των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες, επίσης ουσιαστικά, ελέγχουν και την λειτουργία των Κεντρικών τραπεζών.

 
  STEP BY STEP, η λειτουργία της πιστωτικής κάρτας, με πιστωτικό όριο 2000 ευρώ

   Κατά την πραγματοποίηση της εμπορικής συναλλαγής, χρεώνεται από την τράπεζα ο αγοραστής-kομιστής της κάρτας και ταυτόχρονα πιστώνεται ο πωλητής έμπορος από την ίδια ή κάποια άλλη τράπεζα.  Η χρέωση αποτελεί παροχή και η πίστωση αποτελεί ταυτόχρονη τραπεζική κατάθεση.  Άρα η χρήση της πιστωτικής κάρτας δίνει το δικαίωμα στην τράπεζα να αυξάνει, με φθίνοντα ρυθμό για κάθε συναλλαγή,                                                                      

ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ.

Στην περίπτωση των CAPITAL CONTROLS  Ή ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ, οι διαρροές νομίσματος από το τραπεζικό σύστημα μηδενίζονται και η δυνατότητα των τραπεζών να μεταβάλλουν, σχεδόν απεριόριστα την ρευστότητα της οικονομίας μεγιστοποιείται.

Λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης διαφοράς επιτοκίων πιστωτικών καρτών και καταθέσεων, προκύπτει ότι Το πλαστικό χρήμα ευνοεί τα μέγιστα την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ. Αναμφισβήτητα, και στις δύο περιπτώσεις αυξάνουν τα ταμειακά διαθέσιμα των εμπορικών τραπεζών.

Το υπό στενή έννοια χρήμα (M1) ανέρχεται στην Ελλάδα, σε 100 δις. περίπου ευρώ από τα οποία τα 28,7 δις είναι μετρητά που βρίσκονται στα θυλάκια των πολιτών. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς οι ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ευρώ της τάξης των 15 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν και μπορούν να διατεθούν για επέκταση της τραπεζικής ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα ή και για δανειοδότηση του κράτους. Δηλαδή ακόμη και σήμερα υπάρχουν νομισματικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την οικονομία για έξοδο της από την κρίση.                                                 

                                       ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ;

Είναι απόλυτα γεγονός ότι η ευρωλαγνεία, η ηλιθιότητα και η δουλικότητα, κατέστρεψαν την Ελληνική οικονομία. 
                                                                                     
  Άραγε οι ευρωλάγνοι έχουν αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα του ευρώ, με τα capital controls περιορίζεται, και με την υποχρεωτική χρήση των καρτών σε όλες τις συναλλαγές, καταργείται, η κυκλοφορία του ευρώ στην Ελλάδα, κατά τον πλέον μπάσταρδο  τρόπο ;
                                                                                                                  
Και αφού έμμεσα και στα κρυφά καταργούν το ευρώ, γιατί δεν υιοθετούν σχήμα έκδοσης των πιστωτικών καρτών από το κράτος για να νέμεται ο κρατικός προϋπολογισμός την υπεραξία που συνεπάγεται το εκδοτικό προνόμιο;

Γιατί δεν επεκτείνεται το  σύστημα της κάρτας σε όλες τις συναλλαγές, για να μεγεθυνθεί η δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας της οικονομίας και του κρατικού προϋπολογισμού; Δυνατότητα που θα απελευθέρωνε την  Ελλάδα από τα δεσμά των μνημονίων;

Γιατί , με την μορφή κινήτρων, δεν συνδέεται η χρήση της κάρτας με μείωση του ΦΠΑ, γεγονός που θα καταστήσει συμφέρουσα την χρήση της από τους πολίτες;

Γιατί, αντί της πληθώρας αντισυνταγματικών και απολύτως αντιοικονομικών φορολογικών νόμων, στο όνομα της σύλληψης της φοροδιαφυγής δεν καθιερώνεται ως μαχητό τεκμήριο το ύψος της δαπάνης;

ΓΙΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙΤΕ;

3.3: Λογιστικό χρήμα:

Δεκάδες οι δυνατές μορφές που μπορεί να λάβει. Θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε εμφανή και αναντίρρητη την παράνομη  μεταβίβαση αμύθητου πλούτου κρατικής ιδιοκτησίας (δια της παραχώρησης του εκδοτικού προνομίου), σε ιδιωτικά χέρια.  Προς χάρη των αμφισβητιών επισημαίνεται,  ότι τυχόν ταμειακές ανισορροπίες σε μια τράπεζα καλύπτονται ηλεκτρονικά, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου από την διατραπεζική αγορά. Επισημαίνεται επίσης ότι οι τράπεζες συνδέονται στενά με επενδυτικές, χρηματιστηριακές και άλλης μορφής επιχειρήσεις εμπορίας του χρήματος.  

3.3.1: Επιταγές.

Τραπεζικά αξιόγραφα εις τον κομιστή που εκδίδονται από επιχειρηματίες και τράπεζες, και δίνουν το δικαίωμα στον κομιστή να πραγματοποιεί πληρωμές με χρέωση της τράπεζας,  μέχρι ορισμένου ύψους, σε ανοικτό λογαριασμό. Είναι το αντίστοιχο των πιστωτικών καρτών στον επιχειρηματικό τομέα.  Συνδέονται, συνήθως με λογαριασμό καταθέσεων όψεως, με σαφή πρόβλεψη σημαντικής υπέρβασης του ποσού της κατάθεσης.

Συνήθως δεν έχουν ημερομηνία λήξης, και δύνανται να κυκλοφορούν διά οπισθογραφήσεως μεταξύ πολλών χεριών και να εξοφλούν υποχρεώσεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των συναλλασσομένων, τόσο στενότερο υποκατάστατο του χρήματος, είναι η επιταγή. Η χρέωση του ανοικτού λογαριασμού του εκδότη της επιταγής, από την τράπεζα, γίνεται κατά την ημέρα προσκόμισης της επιταγής στην τράπεζα προς εξόφληση της. Η εξόφληση γίνεται με μετρητά ή με πίστωση σε λογαριασμό καταθέσεων όψεως του κομιστή της επιταγής, από την τράπεζα.

Έχει διαπιστωθεί από τις τράπεζες ότι η εξόφληση των επιταγών γίνεται, κατά μεγάλο ποσοστό, με χρεοπιστώσεις ανοικτών λογαριασμών καταθέσεων στις τράπεζες. Δηλαδή η διαρροή χρηματικών πόρων από τις τράπεζες είναι μικρό ποσοστό της αξίας των επιταγών που διακινούνται.

Επειδή κατά την εξόφληση της επιταγής γίνεται ταυτόχρονη χρεοπίστωση ανοικτών λογαριασμών, έπεται ότι η σχέση χορηγήσεων και καταθέσεων στις τράπεζες δεν μεταβάλλεται, και άρα οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι ταμειακά καλυμμένες.

Επειδή οι ανοικτοί λογαριασμοί ή οι επιταγές με τις οποίες διακινούνται, είναι στενό υποκατάστατο του χρήματος, συνάγεται ότι ο επηρεασμός της ρευστότητας της οικονομίας που προκύπτει και από αυτή την  δραστηριότητα των εμπορικών τραπεζών, περιορίζεται μόνο από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στο σήμερα, απόλυτα γνωστή και ελεγχόμενη, είναι η ταυτότητα των φυσικών προσώπων και απόλυτα άγνωστη και μη ελεγχόμενη είναι η ταυτότητα των νομικών προσώπων, όπως είναι οι τράπεζες, οι επενδυτικοί και χρηματιστηριακοί οίκοι κ.λ.π..

ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.  Η Α’ πολυεθνική τράπεζα παρέχει στον Β’  επενδυτικό οίκο με ανοικτό λογαριασμό ‘’εν Δυνάμει’’ τραπεζική πίστωση 6,66 δις. ευρώ.   Ο δικαιούχος επενδυτικός οίκος προβαίνει σε αγορές, π.χ. εθνικών τραπεζών (ΕΠ) στο Ελαδιστάν, και εξοφλεί το τίμημα με έκδοση επιταγών αξίας 5,5 δις. ευρώ.

Οι πωλητές της τράπεζας στο Ελαδιστάν,  επικοινωνούν με την πολυεθνική τράπεζα του Β’ επενδυτικού  οίκου και λαμβάνουν την απάντηση ότι η επιταγή υπερκαλύπτεται από λογαριασμό του εκδότη στην τράπεζα τους. Ευθύς αμέσως ακολουθείται διαδικασία τραπεζικής ρουτίνας.

 Η επιταγή κατατίθεται στην τράπεζα στο  Ελαδιστάν , η οποία ηλεκτρονικά μεταβιβάζεται στην Α’ τράπεζα. Με την λήψη της επιταγής η  Α’ τράπεζα χρεώνει τον ανοικτό λογαριασμό του Β΄ επενδυτικού οίκου, ανοίγει λογαριασμό καταθέσεων των πωλητών, τον πιστώνει με τα 5,5 δις. ευρώ, και παρέχει το δικαίωμα διακίνησης του λογαριασμού με τραπεζικές ή ιδιωτικές  επιταγές. Οι πωλητές ήταν μέτοχοι των  εκποιημένων τραπεζών στο Ελαδιστάν, που για δικούς τους λόγους, τις πούλησαν για μια χούφτα ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο ακολούθησαν και άλλες αγορές από τον                     Β’ επενδυτικό οίκον, όπως εκτάσεις παραθαλάσσιων οικοπέδων, πολυτελών ξενοδοχείων, αρχαιολογικών χώρων κ.λ.π..

Τελικό αποτέλεσμα. 

Ταυτόχρονη χρεοπίστωση τραπεζικών λογαριασμών στην  Ά τράπεζα και άρα καμιά μεταβολή της ταμειακής της ισορροπίας.    

Χρέωση της θυγατρικής της, Β’ επενδυτικής, δηλαδή του εαυτούτης, με διηνεκές δάνειο.

Απόκτησης της ιδιοκτησίας των εθνικών τραπεζών στο Ελαδιστάν.

 ΝΑΙ, θα πουν οι δύσπιστοι. Αλλά όταν οι μέτοχοι αναζητήσουν τα χρήματα τους, δεν θα μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ά τράπεζας;            Όχι είναι η απάντηση, γιατί η  Α΄ τράπεζα είναι πιστωτικός κολοσσός, και τα χρήματα θα καταλήξουν σε κατάθεση, σε κάποιο άλλον λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Κλείνει το θέμα εδώ. ΟΧΙ,        

Αμέσως μετά την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών, ακολουθεί η αναδιοργάνωση των τραπεζών στο Ελαδιστάν, από τον παγκοσμίου φήμης  αγοραστή, Β’ επενδυτικό οίκο. 
 
Πρώτον, απολύει τους μισούς υπαλλήλους και μειώνει τις απολαβές των υπολοίπων κατά 26,35%.                                                                     

Δεύτερον, Με πλειστηριασμούς ακινήτων και με αμέριστη κρατική συμπαράσταση, εισπράττει τα κόκκινα δάνεια, και αυξάνει σημαντικά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών,                                                        

            Τρίτον, ως διεθνούς φήμης οίκος αξιολογήσεως, αξιολογεί με ΑΑΑ+6 την μετοχή των τραπεζών στο Ελαδιστάν, και ταυτόχρονα αγοράζει στο χρηματιστήριο δικές του μετοχές σε συνεχώς υψηλότερες τιμές.                                                                                                                   

            Τέταρτον και τέλος. Πωλεί το 1/10 των μετοχών που αγόρασε, εισπράττει ολόκληρο το ποσό χρημάτων που πλήρωσε για την αγορά τους, και εξακολουθεί να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των τραπεζών στο Ελαδιστάν.                                                                                        

 
3.3.2: Τιτλοποιήσεις:

Δανείων. Η τράπεζα τιτλοποιεί π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 300 000 ευρώ,  πουλάει  τον τίτλο( όχι το δάνειο) σε τρίτους, το ποσό που εισπράττει θεωρείται κατάθεση, και  της δίνει το δικαίωμα να δώσει νέα δάνεια. Άρα όσο ανταποκρίνεται η αγορά, η τράπεζα δύναται, με βάση μια αρχική κατάθεση, να εκδίδει τίτλους και να επεκτείνει την δραστηριότητα της χωρίς νομικούς περιορισμούς.

Χρηματιστηριακών πράξεων. Όπως  παράγωγα, συμβόλαια επαναγοράς (αγορά ή πώληση σε τιμή ημέρας και πώληση ή αγορά σε προθεσμιακή τιμή).

3.3.3: καταθέσεις σε Συνάλλαγμα:

Στα πλαίσια ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κατακρατεί τις καταθέσεις του σε όποιο νόμισμα ο ίδιος προκρίνει και αποδέχεται η τράπεζα. Δηλαδή αν κάποιος φρονεί ότι επίκειται ανατίμηση του δολαρίου, δύναται να μετατρέψει την κατάθεση του σε ευρώ σε κατάθεση σε δολάρια. Ουσιαστικά πωλεί τα ευρώ σε τιμή fixing, με το τίμημα αγοράζει και καταθέτει στην τράπεζα του δολάρια, έναντι κάποιας τραπεζικής προμήθειας που είναι διαπραγματεύσιμη.

Ακόμη περισσότερο αν κάποιος φοβάται ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, οπότε κατά ανάγκη θα επαναφέρει σαν εθνικότης νόμισμα την δραχμή, και οι καταθέσεις του αυτόματα θα δραχμοποιηθούν, μπορεί.

Να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις Ελληνικές τράπεζες και να τις κρατήσει σε τραπεζική θυρίδα, ή στο χρηματοκιβώτιο του, αντί να τις καταθέσει σε ξένες τράπεζες στο εξωτερικό, με μεγάλη ζημιά της εθνικής οικονομίας. Μπορεί ακόμη, όπως ανωτέρω, να αγοράσει με την κατάθεση του δολάρια, και να τα καταθέσει στην τράπεζα του.

Βέβαια όλες οι πράξεις αυτές αποτελούν κατάρα για την εθνική μας οικονομία, η οποία όμως μπορεί να μετατραπεί σε ευχή, και να διευκολύνει σημαντικά την εξόφληση σημαντικού μέρους του Ελληνικού χρέους, αν και όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.

                                      ΜΑ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ;

ΟΜΟΛΟΓΟ, ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΔΟΛΑΡΙΟΥ:

Παράδειγμα: Το Euro group αποφασίζει δανειοδότηση της Ελλάδας π.χ. με 50 δις ευρώ, από τα οποία τα 15 αναλογούν στην Γερμανία. Τα βήματα είναι.

Η Γερμανία εκδίδει ηλεκτρονικά, ομόλογα αξίας 15 δις ευρώ και τα εκπλειστηριάζει. Δικαίωμα συμμετοχής στον πλειστηριασμό έχουν μεγάλες εμπορικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π..

Ο πλειστηριασμός  κατακυρώνεται στην τράπεζα που θα προσφέρει το μικρότερο επιτόκιο, και πού ασφαλώς δεν έχει στα ταμεία της τα απαιτούμενα χρήματα για την αγορά.

Η εμπορική τράπεζα υποθηκεύει τα ομόλογα στην ΕΚΤ, η οποία την πιστώνει με το ισόποσο της αξίας τους, έναντι επιτοκίου 0,5%.

Η Εμπορική τράπεζα με το ίδιο ποσό, πιστώνει το Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, αυτό με την σειρά του πιστώνει το Υπ. Οικονομικών της Ελλάδος με επιτόκιο 1,5%, το οποίο με το ίδιο ποσό  πιστώνει τα Υπ. Οικονομικών των δανειστών της Ελλάδας, που είναι κυρίως η Γερμανία.

Τελικά η Ελλάδα εξοφλεί ένα παλαιό της δάνειο με ένα νέο δάνειο, και η Γερμανία είναι υποχρεωμένη μετά από 10-30 χρόνια να εξοφλήσει το ομόλογο. Ενδιάμεσα πληρώνει τόκους σε μια τράπεζα με επιτόκιο 0,75% και εισπράττει από την Ελλάδα τόκους, με επιτόκιο 1,5%. Με την ολοκλήρωση της περιγραφείσας διαδικασίας οι δανειστές της Ελλάδας, και άρα και η Γερμανία, βρίσκονται να κατέχουν επί πλέον ρευστότητα,  ( η οποία διακινείται  σε ολόκληρη την Ευρωζώνη) την οποία εξέδωσε η ΕΚΤ, ίση με το ύψος του δανείου προς την Ελλάδα. Ουσιαστικά οι εκδότες των ομολόγων, δανειοδοτούν τις οικονομίες τους με υποχρεωτική έκδοση νέου χρήματος από την ΕΚΤ.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση έκδοσης π.χ. από την Γερμανία, ομολόγων για δανειοδότηση της οικονομίας τους. Ομόλογα μπορούν να εκδίδουν και τράπεζες, δηλαδή ιδιωτικά νομικά πρόσωπα. 

Στο προηγούμενο παράδειγμα, η εμπορική τράπεζα, έχει την δυνατότητα να πουλήσει στην δευτερογενή αγορά π.χ. το Γερμανικό  ομόλογο. Αγοραστής είναι συνήθως χώρα που έχει πλεονασματικό ισοζύγιο συναλλαγών με την ΕΕ, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία κ.λ.π.. Το ομόλογο πληρώνεται από καταθέσεις όψεως της Κίνας στην Ευρωζώνη και εισπράττεται από την ΕΚΤ. Η εμπορική τράπεζα αρκείται στην κατακράτηση της διαφοράς ονομαστικής και τρέχουσας αξίας του ομολόγου.

Μετά την δευτερογενή αυτή συναλλαγή, η κίνα καθίσταται  ουσιαστικά δανειοδότης της Γερμανίας, με όρους που όρισε η Γερμανία, η οποία πληρώνει τόκους στην Κίνα. Με την λήξη του ομολόγου η Γερμανία πληρώνει στην Κίνα την ονομαστική του αξία.

 

ΕΔΩ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ. Με καθεστώς ισχυρού ευρώ, Δηλαδή όταν η  αγορά προσδοκά σταθερότητα ή μελλοντική ανατίμηση του ευρώ, π.χ. έναντι του δολαρίου, η Γερμανία εξοφλά το παλαιό ομόλογο, με την έκδοση νέου ομολόγου, πιθανότατα με χαμηλότερο επιτόκιο. Έτσι η Γερμανία δύναται να δανειοδοτεί εις το διηνεκές την οικονομία της με όρους που ορίζει η ίδια και όχι μόνο.

Η Γερμανία ως ηγέτιδα της Ευρωζώνης έχει την δυνατότητα να επιβάλει στην ΕΚΤ την συνεχή μείωση των επιτοκίων δανειοδότησης των ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών και άρα έμμεσα και των επιτοκίων έκδοσης γερμανικών ομολόγων.

Βέβαια και η Κίνα έχει όλο το δικαίωμα να πουλήσει το ομόλογο στην δευτερογενή αγορά. Πότε τούτο θα συμβεί; Απλούστατα όταν με την πράξη αυτή η Κίνα μειώνει ζημιές ή αυξάνει κέρδη. Δηλαδή σε περιόδους που βάσιμα προσδοκά ανατίμηση του δολαρίου.

 Έτσι αν π.χ. προσδοκά για τις επόμενες ημέρες, 5,0% ανατίμηση του δολαρίου, πουλά το ομόλογο σε ευρώ και αγοράζει δολάρια, με τα οποία αγοράζει κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Εάν οι προβλέψεις είναι, ότι οι υποτιμητικές τάσεις του ευρώ θα συνεχιστούν, τότε η φυγή κεφαλαίων από την Ευρωζώνη αυξάνεται σημαντικά, και άμεσα προκύπτει πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της γερμανικής οικονομίας με δάνεια …. δωρεά της ΕΚΤ..

Επειδή όμως οι ΗΠΑ, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν επιθυμούν ανατίμηση του δολαρίου, υπονομεύουν οι ίδιες, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τις τυχόν ισχυρές ανατιμητικές του τάσεις, με την  έκδοση δολαρίων και διοχέτευση τους στην διεθνή αγορά. Με τα δολάρια αυτά οι ΗΠΑ, αποκτούν την δυνατότητα άνετης χρηματοδότησης του διεθνούς τους προγράμματος, με δάνεια  διηνεκούς διάρκεια και με όρους ΗΠΑ.

Τρίτες χώρες όπως Κίνα, Ινδία και λοιπά συνεπικουρούν την σταθερότητα δολαρίου και ευρώ, γιατί όλα τα τεράστια χρηματικά πλεονάσματα τους είναι κατατεθειμένα σε αυτά τα δύο νομίσματα.

Υπάρχουν και πολλά άλλα, που συμβάλλουν αποφασιστικά στην συντήρηση της διεθνούς  ζήτησης, κυρίως του δολαρίου, σαν αποθεματικού νομίσματος και μέσου  τιμολόγησης των διεθνών συναλλαγών, κυρίως του αργού πετρελαίου.

Είναι φανερό από αυτά ότι το σύστημα των πολυεθνικών τραπεζών, τα χρηματιστήρια, οι παντός είδους τραπεζικές τιτλοποιήσεις, τα ομόλογα που είναι δανειακοί τίτλοι σταθερού εισοδήματος, οι τιμολογήσεις προϊόντων όπως του αργού πετρελαίου, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και ατόμων, οι δυσβάστακτες φορολογίες, κυρίως της περιουσίας, αποτελούν  το καλοσχεδιασμένο βήμα, τον ενδιάμεσο στόχο προς πραγμάτωση επιδιώξεων.

Στόχος είναι η συγκέντρωση του διεθνούς πλούτου στα χέρια των τραπεζών, των επενδυτικών οίκων και γενικά των επιχειρήσεων έκδοσης και διακίνησης διεθνώς του χρήματος, και η οικονομική απονεύρωση όλων των πολιτών, για να καταστούν επιδεκτικοί οικονομικού καταναγκασμού. Επιδίωξης είναι διά της επιλεγόμενης  ψευδεπίγραφης παγκοσμιοποίησης, ο αφανισμός του ανθρώπινου είδους, και   η επιβολή παγκοσμίως της τυραννίας του ενός. Ποιος ο ένας;    

Δύσκολο, πολύ δύσκολο να ονομαστεί, πλην εμμέσως.  

Ο Θεός ως άνθρωπος και διά του ανθρώπου καταλύει το κράτος του διαβόλου. Ο διάβολος διά του ανθρώπου και ως άνθρωπος εκπορνεύει και διαφθείρει συστηματικά το ανθρώπινο σώμα,  εξοντώνει τον άνθρωπο, και ανασυσταίνει το κράτος του. Και τούτο θέλει συνεχιστεί εις τους αιώνας, έως ο

                      ΕΝΑΣ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ.